După ce au preluat, în mai 2017, managementul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” Beiuș cu o datorie de aproape un milion de lei, medicul Sorin-Luigi Vesa și echipa sa au reușit să redreseze rapid unitatea spitalicească, la finele anului 2018 estimând un sold de circa 1,3 milioane de lei.

 

Dar, bilanțul anului 2018 la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” Beiuș nu înseamnă numai plata unor datorii care periclitau însăși existența instituției, ci, mai ales, creșterea continuă a calității serviciilor spitalicești oferite pacienților.

Realizările anului 2018 au fost enumerate de dr. Sorin-Luigi Vesa, managerul spitalului beiușean, acesta începând cu renovarea clădirilor și dotarea cu echipamente noi sau recondiționarea celor existente. Schimbarea sistemului de achiziții a generat acumularea de fonduri pe care conducerea spitalului le-a folosit pentru dotare. Din veniturile proprii, peste 400.000 lei au fost alocate recondiționării aparatului de radiologie, achiziționării de aparate pentru EKG, renovărilor de saloane și băi, începând cu secția de ginecologie-neonatologie.

Interlocutorul nostru a evidențiat apoi îmbunătățirea serviciilor hoteliere oferite pacienților, meniul fiind compus din produse individualizate și servite în caserole, cu prețuri comparabile celor anterioare. Consumul de medicamente și materiale sanitare a crescut – aproape s-a dublat, în condițiile în care facturile furnizorilor sunt achitate la zi.

În cea de-a doua parte a interviului acordat zilele trecute, medicul Sorin-Luigi Vesa, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” Beiuș, a prezentat principalele investiții în derulare sau care sunt prevăzute pentru acest an, cu efecte semnificative ce țin de creșterea calității actului medical.

Ținând cont de creșterea numărului de pacienți, anul trecut fiind înregistrate circa 7.000 de internări, peste 16.000 de prezentări „Urgențe” și aproximativ 3.500 de internări de o zi, doctorul Vesa a început prin a sublinia necesitatea înființării unei structuri distincte de spitalizare de zi și a extinderii Compartimentului de Primiri Urgențe. În acest sens, birourile vor fi mutate într-o nouă clădire, care va adăposti și farmacia spitalului, imobil aproape finalizat, în incinta Staționarului 1, iar bucătăria va fi transferată la Staționarul 2.

Interlocutorul nostru a precizat că, prin proiecte cu finanțare europeană, vor fi realizate eficientizarea energetică a unității spitalicești și dotarea cu aparatură imagistică performantă – un aparat de radiologie digital, un ecograf și un computer tomograf, urmând să fie implementat și un program modern de telemedicină.

La finalul dialogului nostru, dr. Sorin-Luigi Vesa a menționat încă trei dintre obiectivele pe durată scurtă și medie: modernizarea secției de interne, cu termen de finalizare până cel târziu în 2020, facilitarea accesului persoanelor diabetice la servicii, prin ocuparea postului de medic specialist, și fluidizarea accesului în spital, pacienților fiindu-le rezervată parcarea de la intrare, în timp ce pentru personal va fi amenajată una în spatele incintei.