Ștei. Liceul Tehnologic „Unirea” - Lansare de proiect
La Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei, a cărui conducere este compusă din prof. ing. Lucian Cernea, director, prof. Viorica Mone, director adjunct, prof. ing. Adrian Gruie, consilier educativ, a avut loc lansarea unui nou proiect Erasmus+, cu titlul „Stagii de practică transnațională pentru un învățământ inculziv și succes în carieră”.
Chiar dacă în această perioadă se mai derulează un proiect, cu titlul „Pregătire profesională la standarde europene prin mobilități transnaționale”, la Liceul Tehnologic Ștei a avut loc miercuri, 18 septembrie, lansarea unui nou proiect, „Stagii de practică transnațională pentru un învățământ incluziv și succes în carieră”, al cărui grup țintă este format din 32 de elevi de la specialitatea Tehnician în activități economice, clasa a X-a, organizați în patru fluxuri, fiecare format din câte 8 elevi. Fluxul 1 și 3 vor efectua, în luna mai 2020, plasamentul de formare profesională în Granada - Spania, în timp ce fluxul 2 și 4, în luna octombrie 2020, în Barcelos - Portugalia. În unitatea de învățământ șteiană, pe lângă elevii care doresc să participe la acest proiect, în sală au mai fost prezenți profesori, părinți, dar și invitați, printre care am remarcat și pe ec. Marius Cioară, viceprimarul orașului Ștei, fost absolvent al acestei școli. Despre proiectul lansat a vorbit prof. Rodica Drăgoi, coordonatoare de proiect, care are o vastă experiență în acest domeniu, fiind o prezență constantă în derularea acestora în instituția de învățământ șteiană. Pentru familiarizarea celor care vor dori să se înscrie în acest proiect, două echipe de elevi din clasa a XI-a au prezentat câteva din cunoștințele acumulate prin cele două mobilități de proiect derulate în prima parte a acestui an în Cipru și Portugalia, în cadrul proiectului care se desfășoară în liceul șteian, specificând că următorul flux de mobilitate va avea loc pe 6 octombrie în Cipru.
Proiectul, al cărui valoare este de 79.712 euro, este finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului Erasmus+, beneficiar fiind Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei, iar organizațiile intermediare sunt Associacao Intercultural Amigos da Momilidade (AIAM), Barcelos și M.E.P. Europrojects Granada SL, iar organizații de primire Autoservicio Matilde din Granada și Supermercado Miranda din Barcelos. Echipa de proiect este formată din: prof. Rodica Drăgoi, coordonator de proiect; prof. ing. Lucian Cernea, responsabil diseminare; prof. Viorica Mone, responsabil evaluare și monitorizare; prof. Cristian Vieriu, responsabil formare profesională; prof. Victoria Rengle, responsabil finaciar. Pentru a putea participa la acest proiect elevii trebuie să îndeplinească condiţiile de eligibilitate, printre care: la momentul desfășurării stagiului trebuie să fie în clasa a X-a, calificarea Tehnician în activități economice; abilități de comunicare în limba engleză, nivel minim A2; rezultate bune la învățătură, perioada de concurs fiind între 14-25 octombrie 2019. Elevii care vor fi admiși în cadrul acestui proiect vor efectua un plasament de 60 de ore din totalul de 90 de ore din modulul de CDL „Tehnologia activităților într-o unitate comercială”, iar în cadrul stagiului internațional, elevii vor achiziționa cunoștințe și își vor dezvolta competențele profesionale din SPP, aferent calificării, corespunzătoare modulelor specificate. Prin participarea la activitățile practice de formare, precum și prin diseminarea rezultatelor învățării, stagiarii VET vor dobândi cunoștințe, competențe, abilități și atitudini specifice calificării, se vor dezvolta profesional, crescându-le șansele de integrare profesională pe piața muncii. Un alt impact așteptat va fi îmbunătățirea rezultatelor școlare, scăderea absenteismului și îmbunătățirea procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat. Faptul că de la 1 februarie, din acest an, denumirea Colegiului Tehnic „Unirea” Ștei a fost transformată în Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei nu împiedică cu nimic actul educațional, ci, din contră, la această instituție de învățământ se vor putea pregăti adevărați specialiști în diferite categorii profesionale, ceea ce întărește faptul că meseria este „brățară de aur”, un adevăr uitat în ultima perioadă chiar la nivel național.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.