Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost marcată la poalele Munților Apuseni în instituțiile de învățământ, unde elevii au punctat evenimetul de la 24 ianuarie 1859 printr-o serie de manifestări.

 

Liceul Tehnologic „Unirea”

Liceenii „Uniriști” au susținut, în instituția de învățământ, un spectacol menit atât să marcheze sărbătoarea Micii Uniri, cât și Ziua Liceului. Conducerea liceului șteian, compusă din prof.ing. Lucian Cernea și prof. Viorica Mone, director, respectiv director adjunct, prof. ing. Adrian Gruie, consilier educativ, alături de câțiva invitați, precum și referentul Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei, Marius Dușe, au sărbătorit alături de elevi și cadre didactice atât împlinirea a 161 de ani de la Mica Unire cât și Ziua Liceului șteian. Evenimetul a debutat prin intonarea Imnului Național, după care prof. Dana Barna a prezentat materialul cu privire la semnificația zilei de 24 ianuarie 1859, intitulat „Unirea - suntem noi”. Privighetoarea cântecului șteian, Marcela Merce, alături de vocea inconfundabilă a colegei Georgiana Vlădic și a inegalabilei Vanesa Guler, au cântat cântece patriotice, dar și populare, după care a avut loc sceneta „Moș Ion Roată și Unirea”. Corul școlii, sub bagheta prof. George Drăgan, au cântat „Pe-al nostru steag” și „România timpul tău”. Cele șapte perechi care formează formația de dansuri a „uniriștilor” au „bătut”, cu o ritmicitate demnă de invidiat, podeaua cu jocuri de pe cursul superior al Crișului Negru. Cele două moderatoare, Paula Bogdan și Denisa Lazea (ambele din clasa a XI-a A), care s-au ridicat la înălțimea evenimetului, împreună cu echipa de proiect compusă din profesorii Adrian Gruie, Ioana Bogojel, George Drăgan, Doina Făt, s-au prins în „Hora Unirii” alături de colegii lor, moment asimilat și de cei prezenți în sală, încheind un eveniment plin de mândrie patriotică, dar și de emoția aferentă dublei sărbători marcată de „uniriști”.

„La Mulți Ani România !”. „La Mulți Ani, Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei !”.

 

Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”

Activitatea dedicată zilei de 24 ianuarie 1859 a fost intitulată „Unirea, un fapt împlinit” și a debutat cu intonarea Imnului Național, iar prof. Ștefana Mihuța a prezentat contextul realizării statului național român, în timp ce, în paralel, s-a derulat un scurt material power-point, prezentat de eleva Antonia Roșie. Sub îndrumarea prof. Romulus Fășie, Felicia Țoța, Angelica Miara, elevii din clasele a II- a A, B, C, au cântat cântece patriotice, urmați de elevii Daiana Tulvan, Daria Bugle, Timea Țurcaș, Fernanda Ichim, Alexandra Cocoș, Patricia Popa, Antonia Roșie, Emma Zota, Ane Laslău, Antonia Țurcaș, Giulia Balaj, coorodnați de prof. Ioana Toth și Sanda Merce, au recitat poezii din lirica patriotică. Cântecul „E liniște în codrul verde” a fost interpretat de Ana-Maria Țoța, coordonată de prof. Natalia Bunduruș, după care a urmat sceneta „Moș Ioan Roată și Unirea”, interpretată de elevii din clasa a V-a B, coordonați de prof. Ileana Tomescu și Cristina Andru. La final, alături de elevi s-au prins în Hora Unirii echipa de proiect compusă din prof. Simona Pantea, directoarea instituției de învățământ, prof. Felicia Țoța, consilier educativ, precum și prof. Ileana Tomescu, Cristina Andru, Natalia Bunduruș, împreună cu Marius Dușe, referentul Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei, reprezentant al Primăriei orașului Ștei.