Ședința Consilului Local Ștei, din 25 februarie, s-a dovedit a fi una în care unii dintre consilieri au vrut (și au reușit, din păcate) să demonstreze că prioritățile și interesele comunității pentru ei sunt nesemnificative, doar cele personale (sau obscure) având câștig de cauză.

Astfel, în cadrul ședinței publice desfășurate în 13 decembrie 2015, localnicul Mihai Popa, de 64 de ani, a venit cu propunerea ca sediul fostei Bănci Agricole să fie dat în administrarea Spitalului Orășenesc Ștei. În urma acestei propuneri în cadrul compartimentului U.A.T. s-a făcut un raport de specialitate propus înspre aprobare Consiliului Local, iar ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, a întocmit o expunere de motive.

S-au opus încă din start

În cadrul ședinței CL Ștei, din 25 februarie, printre cele 13 puncte de pe ordinea de zi, la punctul nr. 5 "Proiect de hotărâre privind aprobarea dării în administrare Spitalului Orășenesc Ștei a clădirii fostului sediu al Băncii Agricole (Clădire pentru birouri și utilități publice -P+1+M - cărămidă arsă -1995 - Suprafață construită desfășurată de 441 mp, respectiv - 184 mp suprafață totală teren - 147 mp suprafața construită), situată pe str. Cuza Vodă, nr. 1, loc. Ștei, jud. Bihor, înscrisă în CF nr. 50665 Ștei, în vederea integrării acesteia în circuitele funcționale ale Spitalului Orășenesc Ștei, începând cu data de 1 iulie 2016". Acest punct a aprins spiritele unor consilieri, care au devenit foarte acizi, dar mai ales cu "argumente" demne de toată "lauda". Astfel, Teodor Moldovan, primul contestatar, a spus, printre altele: "Sunt împotriva acestei propuneri, deoarece aici sunt sediile unor partide politice. Țin să afirm că este o situație precum cea de la Antena 3 (!?). Trebuie să ne amenajați alte sedii". Un alt consilier cu "greutate", Horia Mugurel Miara, a afirmat: "Este un subiect sensibil. În calitate de președinte PSD, afirm că partidele au dreptul  la spații corespunzătoare, iar actualul sediu arată groaznic. Eu susțin ca această propunere să fie votată în viitorul mandat, care este foarte aproape, deoarece celălalt CL Ștei care va fi votat poate îi va da altă destinație". O replică interesantă a avut și Ioan Lucaciu: "Pentru specialiștii care vor veni trebuie date spații la ANL. Sunt de acord cu medicii, dar în alte destinații". Cititorii noștri trebuie să știe că această clădire este în vecinătatea spitalului (la doar 5 metri distanță), iar dacă adăugăm faptul că Spitalul Orășenesc a fost închis pe 1 aprilie 2011, când orașul îi avea ca primi "gospodari" pe Ioan Lucaciu, în calitate de primar, și pe Horia Mugurel Miara, viceprimar, atunci comentariile ar fi de prisos. (Spitalul s-a redeschis pe 1 februarie 2013).

Inițiatorul propunerii, luat în derâdere

Prezent la ședință, localnicul Mihai Popa a rămas pur și simplu stupefiat de atitudinea consilierului Horia Miara, care, pe lângă faptul că se opune unei inițiative de interes public, de dezvoltare a Spitalului Orășenesc Ștei, și-a permis chiar să îl ia în derâdere, jignindu-l pe cetățeanul care a îndrăznit să vină cu această propunere. Cu toate acestea, domnul Mihai Popa a avut o reacție lăudabilă, propunând pe această temă un referendum. "Nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva. Cei cărora cetățenii le-au dat votul de încredere să fie împotriva unei propuneri umane, spun eu. Este strigător la cer. Nu mă interesează politica, eu am făcut o propunere pentru binele concetățenilor mei, care ar trebui să participe la un referendum pe această temă", a spus, printre altele, Mihai Popa.

Nici expunerea de motive nu i-a convins

Evident, majoritatea consilierilor au fost pentru aprobarea acestui punct, venind cu argumente solide. În expunerea de motive, referitor la raportul de specialitate, Iulian Balaj, primarul orașului, a arătat următoarele: "Am dori să dăm în administrare clădirea fostului sediu al Băncii Agricole către Spitalul Orășenesc Ștei, începând cu data de 1 iulie 2016, ca urmare a ședinței publice din 13 decembrie 2015 și a adresei din partea Spitalului Orășenesc Ștei cu nr. 349 din 15.02.2016 în care ne-au solicitat acest spațiu. În această clădire s-ar putea desfășura o varietate largă și complexă de servicii medicale, ceea ce ar fi de un mare folos cetățenilor orașului Ștei și din zonele din apropiere, care vor fi scutiți de drumuri la clinici și spitale din alte localități. Această clădire ar putea fi de folos spitalului pentru a putea amenaja diverse cabinete de consultare sau spații de locuit pentru medicii specialiști care nu sunt din zonă pentru a fi scutuți de navetă. Clădirea este situată lângă spital, fapt ce constiutie un avantaj foarte mare, mai mult acum există oportunitatea pentru accesare de fonduri europene în vederea dezvoltării infrastructurii medicale și sanitare. Am asigurat actualii chiriași din acest spațiu că le vom pune la dispoziție alte locații, la expirarea actualelor contracte, adică pe 1 iulie". Aceste argumente, cât și altele au rămas fără ecou pentru câțiva dintre aleșii noștri, iar punctul 5 de pe ordinea de zi nu a trecut. Astfel, pentru consilierii care au votat împotrivă, Horia Mugurel Miara, Teodor Moldovan, Ciprian Simion Bălan, Violeta Ecaterina Barna, Valentin Mircea Junc, la care s-a raliat și Ioan Lucaciu, interesele de partid și chiar meschine au prioritate în dauna sănătății.