Administraţia Parcului Natural Apuseni organizează marţi, 24 mai, sărbătorirea Zilei Europene a Parcurilor ediţia 2022 (ZEP 2022), având tema „Noi suntem natura - regândim, restaurăm, reconectăm", aşa cum a fost stabilită de Federaţia Europeană a Parcurilor - Europarc.

„Este o sărbătoare a parcurilor naţionale şi naturale, o celebrare a muncii profesioniştilor din acest domeniu, al existenţei acestor parcuri, a naturii. Noi am fost desemnaţi să organizăm acest eveniment în anul 2020, dar s-a amânat din cauza pandemiei. Avem peste 200 din invitaţi din ţară şi din Capitală, dar şi din Ungaria", a declarat, luni, directorul Parcului Natural Apuseni, Alin Moş.

Potrivit acestuia, evenimentul este organizat la nivel naţional de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva prin Administraţia Parcului Natural Apuseni şi va reuni reprezentanţii tuturor celor 29 de administraţii de parcuri naţionale şi naturale din România, ai altor structuri şi autorităţi naţionale şi locale cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului şi conservării naturii, administraţiilor publice, mediului de afaceri, mediului academic, societăţii civile, precum şi invitaţi speciali din ţară şi din străinătate şi alte categorii de factori interesaţi.

Invitaţii din Bucureşti vor reprezenta diferite instituţii fiind circa 30 de secretari de stat, directori generali, preşedinţi, vicepreşedinţi, directori din Ministerul Mediului, Romsilva, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, ONG-uri de mediu la nivel naţional, alături de conducerile administraţiilor de parcuri naţionale şi naturale, precum şi conducerile a două parcuri naţionale din Ungaria, Parcul Naţional Körös-Maros şi Parcul Naţional Hortobágy.

 

Programul zilei

Cu această ocazie, Administraţia PNAp organizează marţi, la sediul său din Sudrigiu, Ziua Porţilor Deschise, în care prin prezentările despre ariile naturale protejate administrate vor fi distribuite materiale informative de conştientizare publică realizate într-un proiect finanţat prin POIM.

Pentru că prin tema aleasă în acest an se celebrează în cadrul „ZEP 2022" apartenenţa omului la natură, activităţile pregătite în cadrul programului vor urmări evoluţia, starea actuală şi perspectivele interacţiunii om-natură.

Programul festivităţilor se va desfăşura la Centrul Administrativ şi de Vizitare al Parcului Natural Apuseni, din localitatea Sudrigiu, nr. 136, judeţul Bihor, începând de la ora 11, cu alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor şi invitaţilor speciali, urmate de prezentări de specialitate în cadrul temei evenimentului şi un invitat special dr. ing. Zeno Oarcea, pionierul reţelei de parcuri naţionale şi naturale ale României.

„Domnul Zeno Oarcea, la cei 92 de ani, este primul care în anii 1960-70 a propus o reţea la nivel naţional de parcuri. Orânduirea de atunci i-a dat dânsului ca temă să realizeze primul set de studii de specialitate pe acest subiect, care însă au rămas încuiate într-un sertar până după 1989. Dânsul a scris o serie de cărţi şi a trăit multe întâmplări agitate, pe muchie de cuţit, să spun aşa. Cu toate acestea, el a reuşit să reprezinte România la două întâlniri mari, în anii 1970 şi 1980, una în Franţa şi una în SUA, fiind aproape singura noastră legătură cu exteriorul şi recunoscut ca specialist", a declarat Alin Moş.

De la ora 13.40 este programată o conferinţă de presă. Evenimentul va continua de la ora 14 cu vizitarea standurilor de prezentare ale administraţiilor de parcuri naţionale şi naturale şi cu o degustare de produse culinare tradiţionale. Cei doritori vor putea să se deplaseze, de la ora 16, şi să viziteze Peştera Urşilor de la Chişcău, unde va avea loc un concert cu instrumente muzicale fără amplificare (flaut, tulnic, vioară cu goarnă).

La ora 17.40 este programată o prezentare tematică a peşterilor susţinută de experţi de specialitate: formare şi evoluţie, descoperire şi explorare, beneficii pentru oameni, protecţie şi conservare.

În cursul serii, la Pensiunea Casa Urşilor, din localitatea Brădet, oaspeţii vor fi invitaţi la o cină festivă ZEP 2022, cu program culinar-artistic.

A doua zi, în 25 mai, gazdele au programat o vizită de teren în Parcul Natural Apuseni şi ariile naturale protejate integrate, la Complexul Carstic Cetăţile Ponorului, cu masă câmpenească la Padiş, Complexul Turistic La 5 Căsuţe şi după-amiază o vizită în zona Ţara Moţilor din Parcul Natural Apuseni.

Eugenia PAŞCA/ Agerpres