Pe parcursul a trei zile, din 30 august și până la 1 septembrie, localitatea bihoreană Șuncuiuș a găzduit cea de-a XLVII-a ediție a Congresului Național de Speologie.

Evenimentul a fost organizat de Clubul de Speologie „Politehnica” Cluj-Napoca, sub egida Federației Române de Speologie, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, prin Agenția de Management al Destinației Bihor, Discover Bihor, Primăria Șuncuiuș, Liceul Tehnologic Șuncuiuș, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Destinația de Ecoturism „Pădurea Craiului”, cluburile de speologie „Polaris” Mediaș, „Speodava” Ștei și „Cristal” Oradea, Clubul Speologilor Amatori Cluj-Napoca, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și Asociația Română de Educație Speologică.

Congresul de la Șuncuiuș a suscitat un larg interes printre specialiștii din domeniu, peste două sute de membri ai cluburilor de speologie din întreaga țară luând parte la lucrările sale, printre aceștia numărându-se Spencer Coca – președintele Federației Române de Speologie, Cătălin Rus-Herdea, Tudor Tămaș și Ema Marcu – membri în Consiliul Director al FRS, Banto Norbert – directorul executiv al Agenției de Management al Destinației Bihor și Cosmin Berghean – președintele Clubului „Polaris” Mediaș.

Desfășurat pe durata a trei zile Congresul Național de Speologie a avut un program divers. Dacă vineri, 30 August, a avut loc deschiderea oficială, ziua de sâmbătă, 31 August, a fost dedicată Adunării Generale a Federației Române de Speologie – prilej cu care s-a vorbit despre posibilitatea organizării în România a unui Congres Internațional de Speologie. Tot sâmbătă s-au desfășurat concursul de tehnica speologiei alpine (TSA) și sesiunea de comunicări științifice despre tehnicile moderne din topografia și cartografia subterană.

Tot sâmbătă s-a desfășurat cea de-a XXXVII-a ediție a Festivalului SpeoArta, manifestare organizată, sub egida Federației Române de Speologie, de către Clubul „Polaris” Mediaș. La eveniment au participat șaptezeci de expozanți din Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, România, Rusia, San Marino, Spania și Ungaria, aceștia înscriindu-se la concurs cu 450 de lucrări de artă fotografică și materiale audio-vizuale cu tematică referitoare la relieful carstic.

Cât privește programul zilei de duminică, acesta a fost unul mai puțin încărcat, după premierea câștigătorilor concursului de TSA, participanții la cea de-a XLVII-a a Congresului Național de Speologie putându-se bucura de peisajele mirifice din împrejurimile Șuncuiușului.