Zeci de studenţi din întreaga ţară şi însoţitorii lor au luat parte pe parcursul săptămânii trecute, în Munţii Bihorului, la un stagiu de pregătire. Astfel a debutat a XVI-a ediţie a taberei MASH, tabăra de instruire în intervenţii în situaţii de urgenţă. Şaizeci de studenţi medicinişti au fost iniţiaţi şi pregătiţi timp de o săptămână pentru intervenţii în situaţii speciale, astfel încât să poată deveni un sprijin pentru serviciile speciale de salvare.

Zona de campare din poiana Glăvoi nu a fost aleasă la întâmplare. Nu are electricitate, apă curentă, semnal telefonic, canalizare sau alt gen de infrastructură, tocmai pentru a permite simularea unor posibile dezastre în situaţii cu resurse disponibile limitate sau inexistente. Cursanţii şi instructorii lor au fost cazaţi fără nicio excepţie în corturi, fiind asigurată cel puţin o masă caldă pe zi de către reprezentaţii Green Team. După cinci zile de drumeţii şi cursuri, sâmbătă a avut loc un exerciţiu demonstrativ de salvare. Medical Adventure School in Holiday (MASH) a pornit de la premisa că fiecare persoană instruită în activităţile de salvare a vieţilor din situaţii extreme poate, la rândul ei, să îşi transmită mai departe cunoştinţele. Cursuri, aplicaţii practice, drumeţii şi multă distracţie sunt doar câteva dintre ingredientele de care au avut parte tinerii medicinişti din tabăra MASH. Din peisaj nu a lipsit cortul Crucii Roşii sau cel de armată, care a servit drept sufragerie.

Rezistenţă la efort

Echipaţi cu bocanci, pelerine şi rucsacuri, studenţii medicinişti au luat parte la cursuri de prim ajutor, de traumatologie, intervenţie în caz de dezastre, search and rescue, tehnica speologiei alpine, orientare montană sau utilizarea tehnicilor alpine moderne. Chiar dacă în primele zile vremea nu a ţinut deloc cu participanţii, temperaturile fiind foarte scăzute pentru acestă perioadă a anului, ploaia şi frigul nu i-au împiedicat pe participanţi să urmeze programul stabilit iniţial. "Am ales să desfăşurăm tabăra MASH în zona Padiş tocmai datorită condiţiilor de aici. Electricitatea şi apa curentă sunt lucruri fără de care este greu de imaginat că cineva poate supravieţui în zilele noastre. Aici participanţii au parte de aşa ceva. Şi condiţiile meteo îi ajută pe viitorii medici să vadă ce pot sau cum ar trebui să se descurce în situaţii similare. Medicina de urgenţă şi managementul dezastrelor înseamnă resurse limitate. " a precizat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul taberei.

Instruiţi cu tehnici noi de salvare

Organizatorii taberei spun că au reuşit timp de unsprezece ani să dezvolte spiritul de echipă, coeziunea şi coerenţa echipelor de intervenţie implicate în domeniul activităţilor de salvare. Salvamontiştii bihoreni şi-au adus şi în acest an contribuţia la instruirea studenţilor. „Încercăm să îi familiarizăm cu tehnicile de intervenţie montană, rapel, tiroliană, căţărare", a menţionat directorul tehnic al Salvamont, Lucian Nistor. Până în prezent peste 35 de  studenţi care au luat parte în trecut la Taberele MASH au devenit medici în cadrul unităţilor de primire a urgenţelor din ţară. În cadrul acestei ediţii a taberei, participanţii au avut ocazia să ia parte la simularea unui exerciţiu de salvare. În prima parte a exerciţiului a fost vorba despre o persoană care s-ar afla în incapacitatea de a se deplasa pe coardă, după care salvamontiştii bihoreni au simulat salvarea unei persoane blocate în subteran. Sponsorii celei de-a 16-a ediţii a MASH au fost: D&C Oradea, Medimpact Cluj şi Selgros. D&C Oradea a pus în acest an la dispoziţia organizatorilor un Volkswagen Amarok pentru utilizare pe durata taberei.

Medical Adventure School in Holiday (MASH) este o tabără de instruire pentru intervenţii în situaţii speciale, fiind un program iniţiat în 2001 în cadrul unui parteneriat amplu. Tabăra are ca şi scop iniţierea în pregătirea pentru intervenţii în situaţii speciale a tinerilor studenţi şi medici, în principal, precum şi a tuturor celor care vor să fie un sprijin real pentru serviciile speciale de salvare. Participanţii au ocazia să-şi testeze capacitatea de rezistenţă la efort, precum şi abilităţile de deplasare pe munte.