Un an de excepţie pentru Repcon în lupta cu apele
Un an plin de provocări a însemnat anul 2011 pentru echipa de conducere a Repcon şi pentru angajaţii firmei de construcţii hidrotehnice. Chiar dacă unele proiecte iniţiate în colaborare cu instituţiile publice nu s-au bucurat de girul orădenilor, ulterior s-a ajuns la un compromis, prin care s-ar putea mulţumi ambele părţi.
Sute de gospodării ferite din calea apelor
După aproape nouă ani de la debutul lucrărilor în zona Ginta, cu sprijinul Ministerului Mediului în această toamnă, echipa Repcon a reuşit să finalizeze una dintre cele mai importante lucrări hidrografice din Bazinul Crişurilor. La finele lunii octombrie, în prezenţa ministrului Mediului a avut lor punerea în funcţiune a acumulării nepermanente din localitatea Ginta. În urma investiţiei realizate suprafaţa vulnerabilă a bazinului Crişul Negru s-a redus considerabil, iar probabilitatea producerii unei viituri este de 5%, adică o dată la 20 de ani. Investiţia a presupus realizarea unor lucrări pentru accesul apei în polder care se întinde pe o suprafaţă de 560 ha, iar volumul de acumulare este de 12 milioane mc apă. Valoarea lucrărilor executate se ridică la 154.102.914 lei.
Cale de "navigaţie" rutieră peste pârâul Adona
Lucrările de casetare a pârâului Adona deschid pentru administraţia locală orădeană un nou front de lucru, în sensul că deasupra incintelor subterane ce se întind pe o lungime de 800 de metri se va amenaja un drum pentru trafic uşor. Lucrările de întubare a pârâului Adona, din zona Nufărul, demarate în primăvara acestui an, trebuie finalizate abia la sfârşitul anului viitor, însă angajaţii Repcon au înregistrat un avans considerabil, realizând deja 80% din proiectul de execuţie. Investiţia se realizează pe trei tronsoane. Primul tronson se întinde pe o lungime de 1.040 metri. Amenajarea albiei, începând de la confluenţa Peţei cu Adona şi continuând până la capătul străzii Liszt Ferenc, a presupus casetarea pârâului prin realizarea unui canal cu pereţi şi radier din beton armat. Al doilea tronson, priveşte căpătul străzii Liszt Ferenc şi drumul de centură, acolo unde s-a optat pentru o altă soluţie tehnică: montarea unor dale din beton tip fagure. Al treilea tronson, amonte de podul de peste drumul de centură, cu o lungime de 2 km, presupune lucrări de recalibrare a albiei, care se vor executa abia anul viitor. Valoarea lucrărilor se ridică la 14.253.292 lei.
Promenadă pe lângă sălciile de la Pasarela Intelectualilor
În vara acestui an a avut loc inaugurarea noii banchete pietonale realizate pe tronsonul cuprins între Podul Dacia şi Pasarela Intelectualilor. Valoarea lucrărilor executate de firma Repcon, care au presupus realizarea unei pietonale de-a lungul malului stâng al Crişului Repede, se ridică la 4,1 milioane lei. Noua banchetă pietonală se întinde pe o lungime de 500 de metri şi investiţia a presupus realizarea a două subtraversări pe sub cele două poduri. Lăţimea noii banchete atinge pe alocuri şi 6-7 metri.
Cale liberă de-a lungul malului Crişului
Nu bine s-au încheiat lucrările în zona Aleii Gojdu, că echipa Repcon şi-a deschis un nou front de lucru în perimetrul delimitat de Centrul de Calcul, respectiv Podul Decebal. Valoarea estimată a acestor lucrări se ridică la 6 milioane de lei, structura banchetei pietonale utilizate pe celelalte tronsoane urmând să fie păstrată şi aici. Este tronsonul cu cele mai multe probleme. În primul rând, configuraţia malului nu este dreaptă, ci curbată, iar apa are o adâncime de până la 4 m. Lucrările s-au oprit abia târziu în tomnă, urmând să fie reluate în primăvara anului viitor. Noul tronson va face legătura dintre cele două capete ale oraşului.
rusine sa va fie ca nu apare P. va bateti joc de cititori.