La Universitatea Emanuel din Oradea, a avut loc ieri evenimentul de lansare a celei de-a 11-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, adresat organizațiilor non-guvernamentale care derulează proiecte de terapie prin artă sau terapie emoțională pentru copiii cu nevoi speciale.

Evenimentului de lansare a fost organizat la Universitatea Emanuel din Oradea, unde a avut loc prezentarea celor 20 de proiecte finanțate în cadrul ediției precedente a programului. De asemenea, a fost decernat Premiul MOL pentru sănătatea copiilor, care a fost acordat organizației ce a derulat cel mai bun proiect, invitați pentru acest moment festiv fiind dr. Violeta Stan, președinta juriului, și Gazda Árpád, președintele Fundației pentru Comunitate.

Printre proiectele finanțate în cadrul ediției 2018 a programului pentru sănătatea copiilor, se numără „Armonii și terapii pentru copii cu nevoi speciale”, derulat în perioada decembrie 2018 - august 2019, de către Universitatea Emanuel din Oradea, cu susținerea Fundației pentru Comunitate Cluj. Proiectul a presupus desfășurarea a 31 de ședințe de meloterapie și 16 ședințe de terapie prin joc, la care au participat 322 de copii diagnosticați cu boli cronice progresive. Scopul proiectului a fost reducerea anxietății și a fricii copiilor, pregătirea acestora pentru procedurile medicale, favorizarea confortului psihic al micuților, învățarea muzicii prin intermediul instrumentelor, încurajarea socializării prin jocurile muzicale de grup, creșterea nivelului de bucurie în viețile acestor mici eroi și, nu în ultimul rând, acordarea unui sprijin emoțional membrilor familiei. Proiectul a fost inițiat și coordonat de secția de Muzică a Universității Emanuel din Oradea, însă a continuat în colaborare cu secția de Litere, Limbă și literatură română - Limbă și literatură engleză, precum și cu secția de Asistență socială și Studioul Media al universității aminitite. Printre partenerii proiectului se numără: Fundația Hospice Emanuel din Oradea, Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, Organizația Child Life din Texas, SUA și Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Herculane. „Prin proiectul Armonii și terapii pentru copii cu nevoi speciale am avut onoarea să cunosc copii deosebiți, adevărați eroi, care înfruntă cu un curaj extraordinar adversitățile din viața lor. Pentru mine, unul dintre cele mai emoționante momente din cadrul proiectului a fost atunci când am distribuit Colecția Poveștile Curajului copiilor cărora le-au fost dedicate aceste povestiri. Unul dintre ei a îmbrățișat cartea de bucurie și recunosc că în acele clipe mi s-au umplut ochii de lacrimi. Pentru toți cei care am fost implicați în acest proiect, zâmbetul de pe fața acestor copii a fost cea mai mare răsplată pe care am fi putut-o primi”, a declarat lect. univ. dr. Lois Văduva, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului din partea Universității Emanuel.

Un alt proiect din Oradea care a primit finanțare în cadrul ediției 2018 a programului este „Terapie cu sistemul de senzori soundbeam”, al Asociației pentru Copii și Tineri cu Dizabilități Bonitas Oradea. Metoda Soundbeam utilizează senzori de mișcare prin captarea mișcării și traducerea lor în note muzicale. Metoda este folosită de 20 de ani în Europa, dar în România este puțin cunoscută. Asociația Bonitas Oradea a câștigat anul trecut, în noiembrie, acest proiect în valoare de 16.598 lei.

„În cadrul acestui proiect, pot participa copii care au afecțiuni grave locomotorii, copii cu probleme de hiperactivitate, cei care au un limbaj întârziat sau chiar inexistent, cei cu deficiențe grave de vedere, dar și cei cu handicap mintal ușor, moderat și grav. Stimularea prin muzică, transformarea mișcărilor în sunete muzicale și, prin exerciții repetate și creativitate, în melodii și armonii proprii, reprezintă o sursă de motivație pentru oricine, cu atât mai mult pentru acești copii”, ne-a declarat Dan Beata, unul dintre coordonatorii proiectului. Sistemul de terapie cu senzori Soundbeam este instalat într-un spațiu securizat al Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Bonitas”, unde conducătorii și implementatorii acestui proiect continuă activitățile de terapie. Coordonatorii proiectului sunt Balogh Eva-Zita și Dan Beata, iar din echipa de proiect fac parte: Olah Andrea - directorul CSEI Bonitas, Arkosi Julianna, Balogh Eva-Zita, Dan Beata și Wagner Andrea.