Târgul de la Vama Sării a ajuns anul acesta la a 51-a ediţie, fiind unul dintre cele mai longevive manifestări etno-folclorice din judeţul Bihor. De-a lungul anilor, folclorul, obiceiurile şi tradiţiile populare locale s-au asociat şi cu modernul. În acest an, festivalul este inclus în proiectul transfrontalier „Interconectarea tradiţiilor de pe Valea Crişului Repede”, proiect câştigat de comuna Vadu Crişului cu comuna înfrăţită Körösszegapati din Ungaria.

Aşezată acolo unde apele Crişului Repede se eliberează din chingile Munţilor Pădurea Craiului şi Munţilor Plopişului, comuna Vadu Crişului a constituit, la începutul Evului Mediu, un loc de trecere şi vămuire a căruţelor şi plutelor cu sare şi lemn ce veneau din Principatul Transilvaniei spre centrul Europei. Mărturie legată de această activitate stă turnul aflat la intrarea în defileu pe o stâncă verticală, construit la 8 metri înălţime faţă de sol, „Casa Zmăului”, care reprezintă un martor al începutului Evului Mediu în aceste locuri. Turnul era destinat supravegherii traficului pe Criş şi drumului de pe malul stâng al râului. Denumirea serbării este atestată de documente din Evul Mediu potrivit cărora, la Vadu Crişului, pe Crişul Repede, activa, fără întrerupere, un punct vamal între Transilvania şi Paşalâcul otoman de la Oradea. De mai mult de o jumatate de secol,  sărbătoarea de la Vama Sării se organizează anual în luna iune, în primul sfârşit de săptămână. Doar data alegerilor locale au putut schimba asta. La manifestare, localnicii vor să evidenţieze ideea de stabilitate, pentru aceasta fiind foarte potrivită introducerea tradiţiei populare în structura festivităţii. Elementele folclorice apar ca simboluri ale continuităţii. Definirea identităţii locale presupune interpretarea actuală a trecutului istoric şi a culturii populare. Membrii comunităţii locale vor să anime trecutul, să-şi păstreze identitatea prin tradiţii, artă populară, muzică populară, dans popular. Elementele folclorice evocate cu prilejul sărbătorii de la Vama Sării actualizează atractiv tradiţiile populare. Participanţii activi ai festivalului traversează satul, pe străzi, intră în contact direct cu publicul. Totuşi, locul central al festivalului folcloric rămâne scena ridicată pe terenul de fotbal. Evocarea tradiţiilor se petrece atât pe plan artistic, cât şi pe cel gastronomic. Concursul de pregătit bograci echivalează cu prezentarea bucătăriilor din localităţile vecine sau a celor din comunele înfrăţite, devenind bun prilej pentru a stabili relaţii de colaborare sau de prietenie.

Spectaculozitatea evenimentului este garantată de  focul de artificii şi de lansarea de porumbei voiajori. În cazul Vadu Crişului, prin spectaculozităţile de la Vama Sării intră în oferta turistică şi contextul natural, precum trecutul istoric şi cultural a localnicilor. Completându-se reciproc, programele consolidează tocmai acest aspect unic al localităţii. De o însemnătate simbolică este şi cercul oaspeţilor invitaţi la manifestare. Prestigiul social al invitaţilor, interesul regional, naţional, cel de dincolo de hotare ilustrează importanţa evenimentului. Participarea politicienilor cunoscuţi sporeşte, de asemenea, însemnătatea zilei satutului. În ziua satului, poartă importanţă deosebită relaţiile dintre oraşele înfrăţite, precum şi relaţiile cu localităţile învecinate, apropiate. Reprezentanţii acestor localităţi sunt implicaţi în organizarea manifestărilor.

Primăria şi Consiliul Local Vadu Crişului, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, vă invită, în perioada 1 – 2 iunie 2019, să participaţi la această sărbătoare locală, la care, pe lângă evenimentele consacrate, organizatorii vor să introducă şi elemente noi. În avanpremieră, am aflat de la organizatori că sâmbătă după-masă, de la ora 16.00, va avea loc deschiderea expoziţiei  „Vadu Crisului şi Körösszegapati în picturi şi în fotografii”, la Incubatorul de afaceri pe turism, care va cuprinde picturi şi fotografii realizate în cadrul taberei de creaţie din Vadu Crişului. Apoi, va sosi pluta la podul nou de la intrarea în defileul Crişului Repede. După deschiderea oficială a târgului, vor urca pe scenă ansamblurile din Vadu Crişului. Duminică, 2 iunie, de la 12.30, după defilarea formaţiilor artistice din centru până la terenul de fotbal, se va desfăşura concursul-festival „Târgul de la Vama Sării”, cu participarea formaţiilor artistice de pe valea Crişului Repede (în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Traditionale Bihor), apoi pe scenă vor urca interpreţi consacraţi ca Dancs Annamaria sau Direcția 5. Evenimentul se va termina cu foc de artificii.