După organizarea mai multor expoziţii zonale de păsări şi animale mici laVadu Crişului, la sfârşitul săptamanii trecute, comuna de pe valea Crişului Repede a devenit gazda unui eveniment de nivel judeţean - Cupa Crişana 2019.

Indiferent că locuieşti la oraş sau în mediul rural, ai nevoie de o pasiune, de un hobby. Hobby este un cuvânt provenit din limba engleză, dar nu numai cuvântul, ci şi acţiunea în sine este presupus a fi de origine anglo-saxonă, din perioada Evului Mediu, când vânătoarea cu şoimi şi creşterea animalelor de la curţile regale era o pasiune destul de răspândită. Cu timpul, s-a dovedit că aceste pasiuni reprezintă beneficii şi pentru sănătatea persoanelor. Fiecare dintre noi are o stare de confort sau de plăcere relaxantă în apropierea unor lucruri sau fiinţe dragi, de care ne simţim ataşat. În timp ce o parte dintre noi colecţionează monede, cărţi poştale, obiecte cu valoare artistică sau sentimentală, lista neputând fi epuizată, o altă parte iubeşte natura şi tot ce conţine viaţă, fie ele plante sau animale. Pentru o parte a acestor pasionaţi, centrul gravitaţional al preocupărilor cotidiene îl reprezintă creşterea păsărilor şi animalelor mici. Animalele nasc în noi sentimente imposibil de explicat în cuvinte. Ne sunt atât de dragi și le iubim atât de tare, încât este imposibil de înțeles pentru cei ce nu au iubit vreodată o ființă necuvântătoare. Pentru majoritatea crescătorilor, dragostea pentru creşterea animalelor a fost inoculată încă de la vârste fragede, iar participarea la astfel de evenimente a devenit obişnuinţă. Indiferent dacă pierd sau câştigă... Munca depusă pentru creşterea şi promovarea raselor nu este una dintre cele mai uşoare, cere pasiune, timp, bani şi multe altele. La evenimentul din Vadu Crişului, organizat de către Asociaţia Crescătorilor de păsări şi animale mici Crişana din Oradea, în parteneriat cu Primăria Vadu Crişului, în sala de sport din localitate, au fost expuse 375 de exemplare din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj. Exponatele cele mai numeroase au fost cei 185 porumbei ornamentali din rasele:  Maria Stuart, Uriaş de Salonta, Carier, Gulerat de Bihor, Pescăruş italian, Cap de maur, Caranculat de Oradea, Castaniu de Craiova, Zburător dungat romanes, Voiajor german de expoziţie, Voltat indian, Lux polonez, Strasseri de Moravia, Maltezi etc. Iepurii, 122 de bucăţi, au fost reprezentaţi prin câteva exemplare deosebite, printre care Uriaşul Gri German, Fluture german, Uriaş German Alb, Berbec German, Californian, Vienez etc. De la expoziţie n-au lipsit nici găinile şi rasele exotice, în total 75 de bucăţi, din  rasele Brahma, Wiandotte, Găina italiană, Mătase japoneză, Raţa mandarin, fazan auriu, păuni etc.

Duminică, la ora 13.00, în prezenţa conducerii primăriei din Vadu Crişului, primar Dorel Cosma, viceprimar Haşaş Ioan, a avut loc festivitatea de premiere, unde, în urma punctelor date de arbitrii expoziţiei (Liviu Popa şi Giani Stoicovici - la porumbei, Horaţiu Botan şi Ilie Rus - la iepuri, Liviu Popa - la găini şi pasari exotice), s-au decernat cupe, diplome şi cataloage campionilor. Iată câţiva dintre cei mai buni crescători: la secţiunea Porumbe – Crinuţa Popa, Gheorghe Erdei, Liviu Popa, Giani Stoicovici, Ionuţ Erdei, Nicolae Mortan Gergelz, Cristian Popoviciu, Ionuţ Ciuhandru, Dumitru Maniguţiu, Gavril Păcurar, Dan Gherdan, Bogdan Briciu, Kalman Ludovic, Călin Sprigan; la iepuri – Florin Cuc, Gheorghe Erdei, Cătălin Erdei, Geczi Emeric, Illes Jozsef, Nicolae Fira, Răzvan Turucz, Gabrile Popa, Alex Varga, Szegedi Levente, Marian Matiu, Gabriel Suciu, Adrian Moldovan; la secţiunea Găini – Vasile Şandor, Petru Şandor, Adrian Moldovan, Ionuţ Joldea, Florin Ienciu, Kalman Ludovic, Alin Jurcuţ, Răzvan Turucz. De menţionat faptul că expoziţia din Vadu Crişului a avut mai mulţi vizitatori decât cea organizată anul trecut în Oradea.

I.H.