Vadu Crişului - Festivalul de obiceiuri şi tradiţii „E vremea colindelor”
Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului şi Primăria comunei Vadu Crișului, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Butani, Școala Gimnazială Nr 1. Săcadat, Școala Gimnazială „Alexandru Roman” Auşeu și Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, au organizat duminică, 18 decembrie, spectacolul de Crăciun „E vremea colindelor”.
La căminul cultural din localitatea de pe valea Crişului Repede - unul dintre cele mai mari şi mai bine dotat lăcaşuri de cultură - au urcat pe scena 162 de elevi. Prezentatorii spectacolului au fost elevii Colegiului Tehnic Nr 1. Vadu Crișului, din clasa a XII-a, Ștefania Alb, Iulia Lazăr, Denisa Boier şi Denis Gavriluț, care au avut o prestație excepțională.
Cea mai importantă sărbătoare a iernii, Nașterea Domnului sau Crăciunul, aduce cu ea un obicei extraordinar de frumos și solemn - colindul.
Termenul „colinda” este de origine latină şi provine de la cuvântul latin „calendae”, derivat din verbul „calare” („a vesti”). Astfel, a colinda înseamnă a vesti. În vechime, se colinda din seara de 24 decembrie până în 25 decembrie. Amintim că în unele părţi se mergea cu colindul până în Ajunul Anului Nou. Colindele sunt creaţii anonime şi exprimă pe înţelesul tuturor învăţătura Bisericii despre întruparea Domnului. Mitropolitul Antonie Plămădeala afirma că „se prind aşa de uşor şi se transmit cu uşurinţă de la o generaţie la alta, tocmai pentru că au reuşit să prindă cuvintele în cele mai adecvate melodii, care răspund sensibilităţii noastre celei mai adânci”. Când spui sărbători de iarnă, de cele mai multe ori te gândești la zăpada ce urmează să îmbrace totul în alb, la mirosul de cozonac făcut de bunica în cuptorul din cărămidă și la colindele care completează atmosfera de bucurie și emoție sufletească, pe care abia aștepți să le asculți și să le primești. Lumea satelor ne-a oferit întotdeauna un exemplu de tradiție și zestre spirituală. Acolo, totul are altă valoare, sărbătoarea Crăciunului este respectată cu sfințenie de fiecare în parte, iar tinerii, cu mic, cu mare, au datoria de a colinda pe la casele oamenilor, pentru a le ura de bine și sănătate. Aceste cântece deosebit de frumoase, colindele, au menirea de a anunța Nașterea Mântuitorului, iar colindătorii reprezintă chipul îngerilor care au vestit Nașterea Domnului.
Spectacolul de duminică de la Vadu Crişului, la care a fost prezentă senatoarea Arina Moş şi Ancuţa Şchiop, managera Bibliotecii Judeţene, a fost deschis de corul reunit al Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crişului, Școala Gimnazială Nr. 1 Butani şi Școala Gimnazială Nr. 1 Săcadat. În cadrul programului, elevii de la Școală Gimnaziala Nr. 1 Butani ne-au umplut sufletele cu ritmurile sensibile ale colindelor „În cetatea împărătească”, „Colinda oii”, iar elevele Eliza și Patricia au interpretat „ Colindăm, colindăm iarna”. Profesoara Carmen Ghiț a recitat poezia „Colinda colindelor”, iar elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Roman” Auşeu au prezentat sceneta „Haihui în ajun” și colindele: „Creștini”, „Crăciunul a sosit”, „Căci un copil ni s-a născut” și „Vreau să te colind”.
Elevii Școlii Gimnaziale nr.1 Săcadat ne-au încântat cu frumoasele colinzi: „Noi umblăm a colinda”, „Trei păstori” și „Domn, domn să-nălţăm”. Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz ne-au prezentat frumoasele colinde tradiționale: „Scoală gazdă din pătuț” și „Noi umblăm a colinda”, elevii Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului ne-au încântat cu un buchet de colinde în limbile engleză, franceză, latină și maghiară. Elevele Patricia Miere, Paula Miere, Bianca Tanc și Carina Maier au interpretat colinda - „Leagăn verde legănel”.
Un moment deosebit aşa cum e Crăciunul a fost și momentul prezentat de elevii din clasa a III- a a Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, și anume sceneta „Legenda bradului”.
Elevii clasei a IV-a au colindat „Viflaime, Viflaime” și „Un altfel de colind”.
Totul este frumos de Crăciun, astfel elevii claselor a IX-a, a X-a, a XI-a de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului au spus povestea Naşterii Domnului prin prezentarea scenică a unor momente încărcate de profunde semnificații religioase. Tot elevi ai Colegiului i-au colindat pe cei prezenți, interpretând colindele „Vioraşul” și „Colinda fetei”.
Un moment surpriză, de fapt un moment unic, a fost cel în care profesoara Mia Popa și profesoara Marta Hora au cucerit publicul, interpretând un colaj de colinde minunate.
Ultimul moment al spectacolului a fost interpretarea de către toți elevii participanți a colindei străvechi „O ce veste minunată!”.
Elevii participanți au primit daruri, sponsori fiind Primăria și Consiliul local al comunei Vadu Crișului.
I.H.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.