Problema ordinii publice şi a siguranţei cetăţeanului este în spaţiul european, de mare actualitate, fiind tot mai evidente preocupările factorilor de decizie în acest sens, dar, în egală măsură, şi ale cetăţenilor cărora le este din ce în ce mai greu să accepte climatul de insecuritate.

De aceea, în centrul preocupărilor autorităţilor publice se află ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului, ca repere majore ce condiţionează buna funcţionare a organelor de stat abilitate.

Astfel, creșterea siguranței și securității sociale a cetățenilor  a devenit o prioritate și pentru conducerea primăriei și al Consiliului Local Vadu Crișului, aflăm de la Dorel Cosma, primarul comunei de pe malul Crișului Repede. Implementarea proiectului sistemului de supraveghere video va avea efecte pozitive asupra calității vieții cetățenilor din satele comunei.

Sistemele de supraveghere video destinate primăriilor rurale, sunt în general sisteme de mai mici dimensiuni, uzual 16-30 de camere video, și sunt gândite pentru localitățile mici precum comunele și satele. Scopurile principale ale unui astfel de sistem sunt de a proteja populația împotriva faptelor antisociale și de a ajuta autoritățile, pentru a interveni cu rapiditate în cazuri de urgență, fie că este vorba de situații de natură criminală sau fenomene naturale grave, cutremure sau inundații. Totodată, se poate monitoriza traficul rutier, ordinea publică sau se pot dovedi diferite fapte ce țin de gospodărirea comunală.

De asemenea, sistemul implementat în Vadu Crișului are performanța să recunoască plăcuțele de înmatriculare ale automobilelor ce tranzitează comuna. Astfel, se poate crea o bază de date cu plăcuțele de înmatriculare ale acestora, iar în cazul în care se dorește identificarea unei mașini dintr-o anumită dată, se caută foarte ușor în baza de date.

Echipamentele utilizate în cadrul sistemului sunt echipamente profesionale,  cu posibilitate de înregistrare atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte datorită proiectoarelor cu infraroșu cu care sunt dotate.

Camerele de supraveghere vizibile au fost instalate în zone vulnerabile ale localităților și s-au dovedit a fi un instrument de lucru eficient în prevenirea și combaterea comportamentului antisocial. De la Ioan Hașaș, viceprimarul comunei, am aflat că după cele 13 camere montate până anul trecut, în această lună s-au mai montat încă 13 camere în locațiile considerate mai sensibile de către conducerea primăriei și poliției locale. Totodată, s-au montat și patru camere la stația de apă a comunei.