Vadu Crişului. Proiect în parteneriat - Centru de meşteşuguri
În sala de şedinţe a Consiliului Local Vadu Crişului s-a semnat, marţi, 9 noiembrie, contractul de lucrări pentru construirea unui centru de meşteşuguri. Termenul de realizare este de 12 luni de la semnarea contractului.
În anul 2018, comuna Vadu Crişului a depus proiectul „Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare” Pronature, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor şi Primăria Körösszegapáti. Proiectul a fost aprobat la finanțare în condiții de supracontractare în cadrul programului transfrontalier RoHu. Valoarea totală a proiectului câştigat este de 2.371.341,20 euro, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este 2.015.640,01 euro.Valoarea totală eligibilă pentru comuna Vadu Crișului este de 389.237 euro, iar contribuţia comunei la valoarea cheltuielilor eligibile fiind de 7.788,63 euro (inclusiv TVA), reprezentând 2% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, la care se adaugă 19.630,61 euro, care reprezintă valoarea sumelor aprobate de finanțator în condiții de supracontractare.
Liderul, CJ Bihor (1.237.140 euro), va realiza reabilitarea Cabanei Vadu Crișului și transformarea ei în Centru de monitorizare și promovare a naturii. Primăria Körösszegapáti va realiza un centru de informare pentru situl Natura 2000 Berekböszörmény - Körmösdpusztai legelők. Centrul pentru Arii Protejate participă în proiect prin implementarea unui sistem de monitorizare cantitativă și calitativă a fenomenului turistic în sit, activitate care va contribui la fundamentarea unei alte activități, respectiv realizarea unui plan de management al vizitatorilor în cadrul sitului Natura 2000.
Primăria Vadu Crișului va înființa un Centru de promovare a tradițiilor - „Centrul de meşteşuguri Vadu Crişului” în curtea fostului internat. O clădire simplă, dar spectaculoasă în interior, atelierul situat pe centru, se va putea deschide spre exterior cu uşi culisante. Deasupra va fi o sală de expoziţie cu un panou de geam la pardoseală, ca să se vadă în atelier, iar deasupra va un luminator. Vor fi amplasate patru roţi ale olarului şi un cuptor electric, astfel încât vizitatorul va avea ocazia să treaca prin toate fazele de pregătire a lutului, formarea vasului şi chiar să ducă piesa arsă acasă. Lucrarea lansată la licitaţie pe SEAP a fost câştigată de firma AD West Construct din Sânmartin, iar marţi, 9 noiembrie, primarul Dorel Cosma şi Adrian Popa, administratorul firmei, au semnat contractul pentru realizarea construcţiei. Valoarea lucrării este 977.009,46 lei fără TVA, iar termenul de realizare este de 12 luni. De menţionat şi faptul că proiectul construcţiei a fost relizat de arhitectul Titus Gavriluţ, originar din Vadu Crişului.
H. I.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.