La ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local din Vadu Crişului au fost votate rectificarea bugetului şi aprobarea contribuţiei comunei Vadu Crişului pentru funcţionarea compartimentului de audit intern, înfiinţat în cadrul Filialei Judeţene Bihor a Asociaţiei Comunelor din România.   

La începutul şedinţei, primarul Dorel Cosma a trecut în revistă proiectele finalizate în cursul acestui an, precum şi cele în curs de realizare. Am aflat, astfel, că s-a finalizat  proiectul cu finanțare europeană pentru infrastructură rutieră care a fost depusă în cadrul ADI Auşeu-Vadu Crișului, având ca obiectiv general dezvoltarea durabilă în domeniul economic, social, cultural, precum şi din punct de vedere al mediului, al infrastructurii. Contractul de finanțare al proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de bază, prin modernizarea drumului comunal DC 170 și a unor străzi de interes local pe teritoriul comunelor Aușeu și Vadu Crişului” a avut valoarea de 5.774.037,47 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 1.097.067,12 lei. În cadrul proiectului s-au modernizat, printre altele, drumul comunal DC 170 ce leagă Vadu Crișului de Aușeu, prin Cacuciu Vechi, uliţa Gării şi străzile de pe Dealu Bandi, Jomonita, Dealul Lubului, acces district CFR, ulița spre piața agroalimentară și spre podul nou de la intrarea în defileu etc. 

După semnarea contractului de finanţare, în valoare de 15.000 de euro, a început realizarea proiectului WiFi EU şi, din iulie, în 10 zone, locuitorii din Vadu Crişului beneficiaza de WiFi gratuit (de exemplu, parcul de lângă dispensarul medical, parcul de la intrare în Vadu Crişului, intersecţia Şuncuiuşului, Şcoala Galbena, Colegiul Tehnic, teren fotbal etc). Locaţiile sunt marcate cu plăcuţe. 

În iunie, s-a finalizat proiectul european „Interconectarea tradiţiilor de pe Valea Crişului Repede”, proiect cultural depus împreună cu comuna înfrăţită Körösszegapati din Ungaria, cu un buget total de 79.999 euro, din care Vadu Crişului, ca lider, a beneficiat de 42.384 euro, iar Apati - 37.615 euro. Pe lângă conferinţele de lansare şi de final, printre activităţile principale ale proiectului s-au numărat: organizarea Târgului de la Vama Sării din 2019, un cantonament sportiv şi o tabără de dansuri populare la Vadu Crişului, Festivalul Kun Lászlo, un festival ecumenic cu participarea corurilor din cele două localităţi, şi o tabără de artă şi creaţie în Apati. Tot în cadrul acestui proiect, echipa de fotbal a beneficiat de echipament sportiv, compus din trening, echipament de joc, fâş de antrenament. 

De asemenea, s-a finalizat modernizarea Grupului sanitar pentru pacienţi de la Centrul de permanenţă Vadu Crişului, unde activează şase medici de gardă. Coordonatoarea centrului de permanenţă este dr. Liana Păcurar.   

Pe de altă parte, se continuă lucrarea „Modernizare drum comunal DC 176, Birtin – Tomnatic”, prin programul PNDL 1, valoare 1.672.006 euro, în cadrul căruia se execută rigole betonate periate, gambioane (ziduri de sprijin), podețe și se vor asfalta 7,5 km de drum, de la Birtin până la Tomnatic. Până în prezent, firma Dumexim a asfaltat circa 4 km şi pregăteşte asfaltarea în continuare, termenul de finalizare fiind 31 decembrie 2020. 

Comuna Vadu Crișului, în parteneriat cu CJ Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor şi Primăria Körösszegapáti din Ungaria, partener în proiectul pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural și natural denumit „Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare”. Valoarea totală (inclusiv TVA) a proiectului este de 2.500.000 euro, din care valoarea totală eligibilă pentru comuna Vadu Crișului este de 389.237 euro. Primăria Vadu Crișului va înființa un Centru de promovare al tradițiilor – Casa Olarului, în curtea fostului internat. O clădire simplă, dar spectaculoasă în interior, atelierul pe centru, care se poate deschide spre exterior cu uşi culisante, deasupra o sală de expoziţie cu un panou de geam la pardoseală, ca să se vada în atelier, iar deasupra - un luminator. Vor fi amplasate patru roţi ale olarului, inclusiv un cuptor electric, astfel încât vizitatorul va avea ocazia să treacă prin toate fazele de pregătire a lutului, formarea vasului şi chiar să ducă piesa arsă acasă. După ce s-a terminat studiul de fezabilitate, în cursul acestei luni se finalizează şi proiectul tehnic al investiţiei şi va fi scoasă la licitaţie execuţia lucrărilor.

Primarul a mai menţionat că va începe modernizarea parcului din spatele căminului cultural din Vadu Crişului, iar în satele Topa de Criş, Birtin şi Vadu Crişului se vor realiza platforme betonate pentru amplasare de containere de 1 mc pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi se va betona strada Iovului - capela de pe Dealul Lubu.

I.H.