Săptămâna trecută, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliul Local Vadu Crişului, la care au fost prezenţi delegatul sătesc din localitatea Tomnatic - sat care nu e reprezentat de niciun consilier - şi locuitori din comună.

Primele două proiecte au fost propuse de edilul comunei şi vizau aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei „Modernizare drum comunal DC176 Birtin-Tomnatic”, proiect derulat prin PNDL1 şi al carui termen de finalizare a fost prelungit până în anul 2022, respectiv aprobarea şi însuşirea schiţelor de identificare ale unor imobile din comună şi înscrierea în evidenţele funciare în favoarea domeniului public, respectiv privat al comunei Vadu Crişului. Am aflat că pentru a depune solicitari privind includerea unor proiecte în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social în etapa I trebuie depuse fotografii reprezentative ale amplasamentului; extras de Carte funciară pentru informare actualizat, la care să se anexeze Planul de amplasament și delimitare a imobilului (P.A.D.) aferent. Conducerea primăriei s-a gândit să depună la Compania Naţionala de Investiţii propuneri de proiecte cum ar fi: modernizarea pieţei agroalimentare, amenajare zonă agrement, construire cămin de bătrâni şi înfiinţarea unui centru de recuperare la etajul dispensarului medical.

Următoarele patru puncte de pe ordinea de zi au fost propuse de către Hasas Ioan, viceprimarul comunei. S-a aprobat reţeaua şcolara a Colegiului Tehnic din Vadu Crişului pentru anul 2021-2022, planul de achiziţii publice pentru anul 2021 şi darea în folosinţă gratuită a unui spaţiu din clădirea incubatorului de afaceri pe turism către Asociaţia de promovare a destinaţiei turistice defileul Crişului Repede. Această asociație va avea menirea de promovare şi dezvoltare a zonei din punct de vedere turistic. La ultimul punct s-a aprobat Regulamentul pentru conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al comunei Vadu Crişului”. Potrivit iniţiatorului, titlul de „Cetăţean de Onoare al Comunei Vadu Crişului” reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de consiliul local unor cetăţeni români sau străini, personalităţi marcante, a căror carieră profesională şi existenţială are legătură directă sau indirectă cu comuna Vadu Crişului. Acest titlu reflectă aprecierea pe care o acordă locuitorii comunei Vadu Crişului „valorilor” care au o legătură de existenţă cu această comună. Titlul se acordă, după caz, la propunerea primarului, consilierilor locali sau a unui numar de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot a comunei, cu respectarea cerinţelor legale privind promovarea proiectelor de hotărâre din iniţiativa cetăţenească. Categoriile de personalităţi îndreptăţite la conferirea titlului de „Cetăţean de Onoare al comunei Vadu Crişului” sunt: personalităţi cu recunoaştere naţională sau universală care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării comunei Vadu Crişului şi a imaginii acesteia; personalităţi care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele comunei Vadu Crişului în ţară şi străinătate; persoane care, prin acţiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat vieţile concetăţenilor lor din comuna Vadu Crişului; persoane care, prin acţiunile lor dezinteresate (donaţii, acţiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătăţire simţitoare a condiţiilor de viaţă a locuitorilor comunei Vadu Crişului; unor sportivi născuţi sau formaţi în comuna Vadu Crişului care au obţinut rezultate deosebite în competiţii sportive internaţionale.