Credincioşi aparţinând confesiunilor religioase existente în Vadu Crișului ani la rând, începând din 1997, în prima zi de Crăciun, susţin împreună un concert de colinde în faţa Primăriei. Așa a fost și duminică.

Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos de-a lungul vremii a dat naştere la diverse tradiţii creştine cu elemente specifice fiecărei etnii şi confesiuni religioase. Sărbătorile de Crăciun sunt minunate mai ales în satele unde se respectă tradiţiile străvechi. Şi la Vadu Crișului se respectă. Aici tradiţiile de Crăciun încă trăiesc şi bucură prin frumuseţea şi autenticitatea lor, atât la cei de etnie maghiară, cât și la cei de etnie română. Până anul trecut, la Vadu Crișului, în ziua de 24 decembrie, la prânz copiii porneau cu Steaua, iar tinerii umblau cu Viflaimul. Obiceiul, textul s-a transmis de la o generație la alta, iar colindatorii își împrospăteau repertoriul de colinde prin repetiții în timpul Postului Mic. În Seara de Crăciun, feciorii şi bărbaţii porneau şi ei la colindat, însotiţi de muzicanţi, ca să invite locuitorii satului la bal. Desigur colidătorii pornesc de la biserică și trec pe la toate lăcașurile de cult din sat pentru că știu că naşterea Mântuitorului şi spiritul Crăciunului au efecte benefice asupra sufletului creştinilor, sentimente ce se manifestă prin iertare, înţelegere şi bunăvoinţă între oameni. Din cauza pandemiei, însă, în acest an, au fost doar colindători, fără a se organiza și bal de Crăciun.

În prima zi de Crăciun, un eveniment unic prin modul de manifestare, se petrece de 24 de ani în comuna Vadu Crişului. La sfârşitul slujbelor religioase, în faţa sediului primăriei, se strâng reprezentanţii celor 5 culte din comună şi se „întrec” în interpretarea celor mai frumoase colinde, închinate Naşterii lui Iisus Hristos.

La o comandă imaginară, în jurul orei 12.00, parcarea din faţa Primăriei s-a umplut și în acest an cu o mare de oameni şi copii, care în calitate de spectatori, au aşteptat derularea concertului. Într-o atmosferă de sărbătoare, pe o vreme ploioasă, salutul tradiţional „Cristos s-a Născut” a fost rostit de primarul Dorel Cosma, după care fiecare grup coral a interpretat câte două colinde tradiţionale cultului pe care l-au reprezentat. În final un cor format din peste 200 de persoane aparţinând confesiunilor: baptistă, greco-catolică, reformată, penticostală şi ortodoxă, simbol al toleranţei şi bunei convieţuiri, a cântat „O, ce veste minunată”. Evenimentul s-a încheiat cu împărţirea a 470 pachete cu dulciuri pentru copiii din comună prezenţi la manifestare.

I. H.