Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța recent, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, rezultatele ultimei evaluări a cererilor de finanțare depuse în cea de-a doua sesiune a Apelului POIM/859/8/2/ „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale˝.

 

Cu această ocazie, nu mai puțin de opt comune bihorene au primit vestea că proiectele pentru introducerea gazului pe care le-au depus au fost selectate pentru finanțare, dintre acestea, cinci fiind situate în sud-estul județului: Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgănești și Lazuri de Beiuș. Toate unitățile administrativ-teritoriale menționate fac parte din Asociația Administrativă Gaz Sud Bihor, cu sediul la Rieni, această asociație de dezvoltare intercomunitară fiind, de altfel, solicitanta finanțării proiectului intitulat „Înființarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în comunele Drăgănești, Buntești, Rieni, Lazuri de Beiuș, Pietroasa, județul Bihor˝.

În aceste condiții, marți 8 februarie, la sediul Primăriei Rieni, a avut loc o conferință de presă ocazionată de anunțarea parcurgerii cu bine a acestei etape a proiectului de racordare a comunelor menționate la rețeaua de gaz. Totodată, organizatorii evenimentului au oferit informații despre următorii pași ce trebuie făcuți până la finalizarea proiectului și despre avantajele pe care implementarea acestuia le oferă populației și agenților economici din zonă. La eveniment au participat mai mulți primari implicați în proiect - Gheorghe Bota (Rieni), Gabriel Popa (Beiuș), Florin Porge (Vașcău), Sorin Degău (Buntești), Alin Laza (Pietroasa), Florina Man (Drăgăneşti) și Adrian Bogojel (Lazuri de Beiuș), consilierul județean Petru Mlendea-Căluș, precum și Tiberiu Voiț, reprezentant al firmei de consultanță.

Pentru început, Gheorghe Bota, primarul comunei Rieni și inițiatorul proiectului, a prezentat succint demersurile făcute pentru finanțarea proiectului numit „Înființarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în comunele Drăgănești, Buntești, Rieni, Lazuri de Beiuș, Pietroasa, județul Bihor˝. Vorbitorul a precizat că, în 2017, a fost înființată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară intitulată „Asociația Administrativă Gaz Sud Bihor˝, din care făceau parte inițial 11 administrații locale: Beiuș, Curățele, Buntești, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Rieni, Lunca, Vașcău, Cărpinet, Criștioru de Jos și Câmpani. În 2018, li s-au alăturat comunele Pietroasa, Șoimi, Tinca și Tulca, iar Lunca s-a retras.

În același an, a avut loc licitația pentru studiul de fezabilitate, cu o valoare de 2 milioane de lei, câștigătoare fiind firma GazMin International București. Confruntați cu valoarea mare a studiului de fezabilitate, primarii din ADI „Asociația Administrativă Gaz Sud Bihor˝ au solicitat sprijinul Consiliului Județean Bihor. Prin urmare, Consiliul Județean adoptă Hotărârea nr. 111 din 30 iulie 2020 privind aprobarea aderării UAT - județul Bihor prin Consiliul Județean Bihor, în calitate de membru, la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Asociația Administrativă Gaz Sud Bihor˝, ulterior președintele Ilie Bolojan sugerând actuala soluție: depunerea proiectului în cea de-a doua sesiune a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Primarul Gheorghe Bota a subliniat apoi impactul pozitiv pe care introducerea gazului îl va avea asupra dezvoltării economice a zonei, precum și avantajele proiectului pentru populație, arătând că finanțarea cuprinde și executarea branșamentelor gospodăriilor particulare. Cele 3.349 de branșamente vor fi dotate cu contoare inteligente pentru gestionarea și monitorizarea consumului de gaze, de asemenea suportate din fondurile alocate proiectului.

Primarul Gheorghe Bota ne-a oferit și alte informații despre acest proiect cu o valoare de circa 77 de milioane de lei. Astfel, cofinanțarea ADI „Asociația Administrativă Gaz Sud Bihor˝ este zero, dar TVA nu este eligibilă. În aceste condiții, membrii asociației de dezvoltare intercomunitară menționate vor profita de oferta Consiliului Județean, care are în plan să aloce câte un milion de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din proiect, vor găsi resurse la bugetul local sau vor lua în calcul acontarea unor credite.

Din punct de vedere al impactului demografic, social, proiectul are un grup-țintă format din cei aproape 15 mii de locuitori ai comunelor Rieni, Lazuri de Beiuș, Drăgănești, Buntești și Pietroasa. Sunt însă câteva localități care, din cauza poziționării la distanță de magistrală și al numărului redus de gospodării, nu vor fi racordate prin acest proiect.

La finalul conferinței de presă, Gheorghe Bota ne-a acordat un scurt interviu, ocazie cu care a precizat că speră să semneze contractul de finanțare chiar luna viitoare, după soluționarea contestațiilor, după care să se treacă rapid la implementarea proiectului, deoarece termenul de finalizare este destul de apropiat: finele anului 2023.