Ecotop Oradea derulează, în perioada 15 aprilie 2019 – 15 septembrie 2019, proiectul „Wildlife watch – implicarea tinerilor voluntari și copiilor în activități de monitorizare a biodiversității”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc prin programul Spații verzi, componenta Arii naturale protejate.

„Scopul proiectului este creșterea gradului de implicare a copiilor și tinerilor din comunitățile de pe teritoriul siturilor Natura2000, în activități de monitorizare a biodiversității prin activități de tip Junior Ranger. Partenerii noștri în acest proiect sunt Centrul pentru Arii protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor  - filiala Pădurea Craiului și Palatul Copiilor Oradea”, a anunțat joi, într-o conferință de presă, Eleonora Mircescu, președinta Ecotop Oradea, avându-i alături pe Toth Norbert, coordonator proiect și pe Carmen Filip, de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, organizatoarea Concursului de ecologie „Floare de Lotus”.

Principalele activități vor fi derulate în cele trei situri Natura 2000 aflate în custodia/administrarea Ecotop: ROSCI0008 Betfia, ROSCI 0220 Săcueni și ROSCI0322 Muntele Șes.

Obiectivele proiectului sunt extinderea activităților de tip Junior Ranger începute de Ecotop, în anul 2012, în situl Natura2000 ROSCI0062 Pădurea Craiului, pe teritoriul ariilor protejate ROSCI0220 Săcueni, ROSCI0008 Betfia, ROSCI 0332 Muntele Șes; extinderea activităților de monitorizare a biodiversității începute în siturile Natura 2000 ROSCI0008 Betfia și ROSCI0220 Săcueni în alte două situri Natura2000 - Muntele Șes și Pădurea Craiului; implicarea a cinci tineri voluntari foști participanți la tabere JR în activități de monitoring cu 20 de participanți la activitățile proiectului și promovarea activităților de protecția biodiversității la nivel județean și din România prin cele două concursuri - Ecochallenge, concurs județean și Concursul de ecologie „Floare de Lotus” – național.

Activitățile principale ce se vor desfășura în cadrul proiectului sunt organizarea concursului Ecochallenge - ediția XIX, activități de monitorizare a biodiversității din siturile Natura 2000, implicarea în organizarea concursului național de ecologie, ecoturism și protecția mediului „Floare de lotus”, precum și organizarea taberei Junior Ranger.

Proiecte derulate de Ecotop

Cele două proiecte derulate de Ecotop Oradea, cu finanțare europeană, se află la mijlocul perioadei de implementare. Este vorba de proiectul „Conservarea biodiversității în situl Natura2000 ROSCI0220 Săcueni și aria naturală protejată Lacul Cicoș”, care se referă la activități necesare pentru întocmirea planului de management a ariei naturale respective.

„Acest sit Natura 2000 este în custodia Ecotop, începând din iulie 2016, și nu are plan de management. Au fost încheiate achizițiile de echipamente de teren necesare pentru patrulările specialiștilor și a rangerilor, a fost contractată firma care lucrează la întocmirea planului de management. Proiectul este preconizat să se încheie în iunie 2020”, a menționat Eleonora Mircescu. Al doilea proiect derulat de Ecotop Oradea este „Nature”, finanțat în cadrul programului INTERREG –România –Ungaria, unde Ecotop este partener cu aplicantul, Primăria Sînmartin, Aquacrisius și Zold kor din Hajduboszormeny. „În cadrul proiectului, organizația noastră are de realizat o serie de materiale informaționale, activități de informare și conștientizare, în comunitățile de pe teritoriul sitului Natura2000 ROSCI0008 Betfia, activități de educație de mediu în comunitățile de pe teritoriul sitului”, a subliniat Eleonora Mircescu.

În altă ordine de idei, președinta Ecotop Oradea a anunțat că, în data de 9 aprilie 2019, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională în ansamblu „Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.75/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor, precum și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.75/2018”.

„În momentul apariției în MO a hotărârii, în mod normal, se va reveni la situația dinainte de OUG75. Sub ce formă se va realiza acest fapt vom vedea, deoarece ANANP a emis niște notificări prin care foștii custozi erau degrevați de drepturi și obligații. În acest context, în jumătatea de an care a trecut, nu ni s-au mai cerut avize pentru diverse activități derulate în siturile Natura2000”, a precizat președinta Ecotop Oradea.

Potrivit Eleonorei Mircescu, în perioada care urmează, Ecotop se va ocupa, în continuare, de ariile protejate avute în custodie, respectiv administrare, împreună cu Asociația Pescarilor Sportivi Aquacrisius, și de activități de educație și conștientizare în comunitățile din siturile Natura2000.