19 Aprilie este ziua în care beiușenii se închină, cu eternă recunoștință, în fața jertfei de sânge a bravei armii române, cea care, în urmă cu un veac și un an, elibera urbea de pe Crișul Negru.

La 19 Aprilie 1919, conduse de colonelul Gheorghe Rasoviceanu, regimentele 9 Vânători și „Beiuș” eliberau orașul. Populația îi aștepta, cu înfrigurare, pe eliberatori, la intrarea în urbe, armata română fiind întâmpinată de Traian Pinteru, secretar al Consiliului Național Român Beiuș și de profesorul Vasile Ștefănică, directorul liceului, cei doi rostind înflăcărate discursuri.

În drumul lor spre Budapesta, cele două regimente au celebrat Sfintele Paști la Beiuș, unde protopopul ortodox Petru E. Papp a săvârșit Sfânta Slujbă a Învierii, ajutat de preotul  Moise Popoviciu și de părintele Gheorghe Cotenescu, de la Regimentul 9 Vânători.

După mai bine de un secol, în contextul pandemiei de coronavirus, tradiționala festivitate dedicată aniversării eliberării Beiușului a avut loc într-o formă restrânsă, doar primarul Petru Mlendea-Căluș și viceprimarul Ovidiu-Constantin Dăescu depunând o coroană de flori la Monumentul Martirilor Bihorului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, din Parcul Central. Totodată, primarul Mlendea-Căluș a evocat succint contextul în care acum mai bine de un veac, urbea intra într-o nouă etapă, cea a libertății:

În 1995, printr-o hotărâre a Consiliului Local, ziua de 19 Aprilie a fost declarată ca Ziua Municipiului Beiuș. Asta, în mod firesc, pentru că, la 19 Aprilie 1919, armata română elibera Beiușul.

În data de 18 aprilie, armata română, condusă de colonelul Rasoviceanu, pornește ofensiva pe linia Lunca-Sudrigiu-Grădinari-Beiuș și, în 19 Aprilie, intră triumfătoare în Beiuș. Ostașii români își petrec Sfintele sărbători de Paști aici. Conducătorii armatei române eliberatoare participă la o slujbă ținută, în comun, de Petru Papp, protopopul ortodox la Beiușului de la acea vreme și de căpitanul Cotenescu, care era preot al armatei. După sărbătorirea Paștilor, armata română, condusă de Rasoviceanu, în această zonă a Beiușului și de Moșoiu, în zona Oradea, înaintează spre granița cu Ungaria și eliberează, în 20 Aprilie 1919, întreg teritoriul românesc, ba mai mult, în august, reușește să ocupe Budapesta și să instaleze un alt guvern în Ungaria. Bineînțeles că inclusiv autoritățile maghiare au recunoscut că armata română a făcut un mare serviciu maghiarilor de la acea vreme, deoarece a întârziat răspândirea comunismului în Centrul Europei cu cel puțin treizeci de ani.