Ziua Europeană a Parcurilor, celebrată şi în Bihor - Antreprenori cu iniţiativă, premiaţi
Administrația Parcului Natural Apuseni împreună cu peste 20 de antreprenori de pe teritoriul Parcului Natural Apuseni s-au întâlnit în destinația turistică Vârtop, în cadrul proiectului Eco Karst pentru a sărbători ziua parcurilor europene.
Cu aceeași ocazie au fost premiate și cele mai bune afaceri pro-biodiversitate de pe suprafața Parcului Natural Apuseni, eveniment moderat de Nicolae Furdui Iancu, cunoscutul interpret de muzică populară născut în Țara Moților. Cei care au participat la concursul „Gala afacerilor pro-biodiveristate” au avut de completat mai multe întrebări specifice dintr-un chestionar. Răspunsurile lor au fost evaluate după o metodologie stabilită la nivelul proiectului de un juriu format din reprezentanți ai APNA, reprezentanți ai administrației publice și consultanți implicați în proiect. Au răspuns 21 de antreprenori din domenii diferite, turism, producție de sucuri din plante montane, producători de cherestea, centre de colectare de ciuperci și fructe de pădure, producători de brânzeturi, servicii de agrement. 17 dintre ei au primit mențiuni, dintre care patru din Bihor, o firmă de turism, Aventura Trekking și un atelier de producție de mobilier (SC Forest Iova Angela Mihaela) și două afaceri care comercializează produse pe bază de plante medicinale („Melisaplant” și „Albuț și fii”). Dintre cele 4 companii care au urcat pe podium, două sunt din județul Bihor (SC Emilia Funghi SRL și SC Natural Timber SRL).
Premiile oferite primilor patru câștigători au constat în dreptul de a folosi gratuit sigla de partener al Parcului Natural Apuseni, iar câștigătorul primului loc, SC Bioflora Apuseni SRL, o afacere care se ocupă cu colectarea și uscarea de inflorescențe de Arnica Montana a primit și o invitație de a participa gratuit la evenimentul final al proiectului ECO KARST organizat în perioada 17-19 iunie 2019 în regiunea Postojna, Slovenia. În cadrul acestei întâlniri vor fi vizitate numeroase obiective turistice din zonă, dar și o serie de exemple de bune practici privind afaceri de succes, durabile, cu impact scăzut asupra mediului. Cu ocazia galei artistul Furdui Iancu a fost reconfirmat ca ambasador cultural al Parcului Natural Apuseni.
Nu au lipsit nici produsele locale. Participanții au fost invitați la o degustare de brânzeturi, produse din lapte de la animale crescute pe plaiurile munților, la un pahar de suc din fructe de pădure preparat pe loc și la o degustare de ceaiuri din plante medicinale.
Cei prezenți la întâlnirea găzduită de Hotelul Four Seasons din Vârtop au avut ocazia să afle și de rezultatele finale ale proiectului „Serviciile ecosistemice ale ariilor protejate carstice-forță motrice a dezvoltării durabile locale” finanțat din FEDR prin programul Transnațional Dunărea.
„În cadrul proiectului ECO KARST au fost identificate și cartografiate cele mai importante servicii ecosistemice din Parcul Natural Apuseni, au fost organizate trei ateliere de lucru, o vizită de studiu și un curs de antreprenoriat, toate cu scopul promovării în comunitatea locală a unor modele de dezvoltare durabilă, prin înființarea de afaceri pro-biodiversitate. Acest tip de întreprinderi contribuie pozitiv la conservarea biodiversității asigurând astfel un beneficiu financiar pe termen lung. Administrația Parcului Natural Apuseni a organizat un concurs de afaceri pro-biodiversitate, la care au participat 21 de astfel de întreprinderi și au fost premiate cele mai promițătoare dintre acestea” a declarat Alin Moș directorul APNA.
„Cu ocazia celor trei ateliere de lucru organizate oamenii de afaceri locali au avut ocazia să intre în contact cu specialiști din România și străinătate și să afle mai multe despre afaceri durabile, de succes, din alte țări, dar de departe cea mai importantă realizare este faptul că am reușit să strângem așa multe persoane interesate și să inițiem dialog între ele”, a spus Anghel Drașovean, manager de proiect.
Gabriel Bonaciu
Comentarii
Nu există nici un comentariu.