Ziua Recunoștinței - în engleză Thanksgiving Day, iar în franceză Jour de l’Action de grâces - este o sărbătoare în timpul căreia i se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltelor din anul respectiv.

Sărbătorită în Statele Unite ale Americii și Canada, Ziua Recunoștinței este o sărbătoare adusă pe continentul nord-american de primii coloniști sosiți, fiind atestată încă din anul 1621, în semn de recunoștință față de rodnicia pământului din colonia englezească Plymouth (azi, Massachusetts). În zilele noastre, Ziua Recunoștinței a devenit o sărbătoare dedicată reunirilor de familie sau cu prietenii, o ocazie pentru organizarea de a lua masa și de a petrece timp împreună.

Ca în fiecare an, sâmbătă, 11 noiembrie, Protopopiatul Greco-Catolic Beiuș și Asociația „Ave Miriam”, cu sprijinul parohiei locale „Sfinții Trei Ierarhi”, au organizat Ziua Recunoștinței pentru Recolte, eveniment dedicat în special copiilor și tinerilor.

Alături de preoții din parohiile arondate și de profesoarele de religie, copiii și tinerii au celebrat Ziua Recunoștinței pentru Recolte, aducând „mulțumire lui Dumnezeu pentru roadele pământului și darurile spirituale primite”, după cum preciza părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic de Beiuș.

Manifestarea a început la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș cu concelebrarea Sfintei Liturghii de către protopopul locului, alături de câțiva preoți parohi, ceremonial religios animat de profesoarele de religie și tinerii prezenți.

Cea de-a doua parte a programului festiv s-a desfășurat la Oratoriul „Colț de Rai” unde, într-a atmosferă de fraternitate ecumenică, declara părintele Zorel Zima, „copiii din diferitele parohii și chiar din diferite confesiuni au avut ocazia de a se prezenta și a se împrieteni. Ghicitori, jocuri, cântece și dans au umplut «coșul» fiecăruia, împlinind frumusețea zilei și desăvârșind bucuria de a fi împreună”.

Mai mult, în ajunul Zilei Recunoștinței pentru Recolte, cadrele didactice implicate în organizarea evenimentului, ajutate de câteva mame, au amenajat, în absida bisericii, un colț tematic, ilustrativ pentru bogăția și diversitatea roadelor pământului.