Dezamăgiţi de reacţiile întârziate ale administraţiei locale orădene, riveranii de pe Nojoridului au ajuns la capătul puterilor după o iarnă în care au fost îngropaţi în noroaie şi privesc cu groază la încă o vară în care vor fi nevoiţi să inhaleze praful de pe strada neasfaltată şi noxele TIR-urilor care le trec prin faţa caselor.

Întreaga vară a anului 2009, parte dintre locuitorii de pe strada Nojoridului, cei care locuiesc înspre drumul de centură, au încercat să convingă pe mai marii Primăriei Oradea de necesitatea interzicerii pe strada lor a traficului greu, dar şi de oportunitatea asfaltării arterei. Toate încercările lor de a ajunge la primarul Ilie Bolojan au eşuat, acesta nefiind dispus să primească în audienţă pe niciunul dintre locuitorii din zonă. Abia în toamnă, după mai multe sesizări, riveranii au trebuit să se mulţumească cu o promisiune făcută în fugă pe holurile Primăriei, de către Mircea Ghitea, directorul Direcţiei Tehnice. "Nu am avut bani. În plus, nu putem începe lucrările toamna. Trebuie să rezolvăm o problemă cu accesul înspre drumul de centură. Sensul giratoriu este prevăzut la intersecţia cu strada Nojoridului, acum trebuie să vedem dacă îl putem muta la drumul de la Cimitir", a motivat Mircea Ghitea neînceperea lucrărilor, la începutul lunii octombrie. Acum, în urma numeroaselor memorii, cetăţenii au primit un răspuns care este departe de a-i mulţumi. Ei se consideră înşelaţi şi acuză conducerea Primăriei Oradea de manipulare şi dezinteres faţă de problemele lor. Dacă anul trecut, Ghitea motiva că nu poate să demareze lucrările toamna, lăsând să se înţeleagă că este doar o simplă chestiune de timp, acum, în răspunsul din 1 martie 2010, cetăţenii sunt înştiinţaţi că "execuţia se va demara în trimestrul III, în funcţie de aprobarea bugetului, obţinerea avizelor, acordurilor, precum şi a perioadei de desfăşurare a achiziţiei contractului de lucrări". "Anul trecut, întreaga vară am trăit aici un calvar. Cum strada este neasfaltată, tot praful intră în curţile şi camerele noastre. Nu putem să stăm cu geamul deschis. Zgomotul produs de TIR-urile care vin la Frigoconti este infernal. În plus, structura de rezistenţă a caselor a fost afectată de traficul greu. Nu mai rezistăm încă o vară în aceste condiţii. Dacă anul trecut am înţeles că nu pot începe lucrările în toamnă, acum cei de la Primărie vin şi spun că tot în toamnă, dacă vor fi bani, vor demara lucrările. Ne mint cu neruşinare. E o bătaie de joc la adresa cetăţenilor acestei urbe", ne-a declarat Ana Preda, reprezentanta locuitorilor.


Să plece la Aleşd şi să distrugă acolo oraşul!
Grav este că autorităţile locale privesc cu detaşare această problemă, în condiţiile în care în această zonă funcţionează o casă de tip familial care adăposteşte 12 copii cu handicap. Pe timpul verii, din cauza traficului greu, a noxelor emise de aceste autovehicule, dar şi a prafului, copiii nu au cum să fie scoşi afară. Clădirea şi grădina Casei Ghioceii se află înconjurată din toate părţile de căi de acces, frecventate de zeci de TIR-uri pe zi. Mai mult, de câteva zile, din neglijenţa unui şofer, gardul casei din lemn a fost agăţat şi este pe cale să se prăbuşească. "Casa Ghioceii găzduieşte 12 copii cu handicap sever. Ştiu de problemele legate de lipsa de canalizare şi de faptul că e plin de praf. Din câte am înţeles copiii nu pot fi scoşi afară. Am ridicat aceste aspecte, în repetate rânduri, administraţiei locale", ne-a declarat Szarka Arpad, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Nemulţumirile cetăţenilor au fost confirmate şi de măsurătorile efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, raportul verificărilor fiind adus la cunoştinţa Primăriei. În adresa APM Bihor din luna iulie 2009 se arată că "din datele de monitorizare rezultă depăşirea concentraţiei maxime admise pentru sănătatea umană a poluantului pulbere în suspensie pe toată perioada de monitorizare", prin urmare se solicită Primăriei Oradea luarea măsurilor necesare pentru eliminarea disconfortului. Cu toate acestea, municipalitatea orădeană ia măsurile de îndepărtare a acestor prombleme cu o întârziere de un an. "La televizor îl tot văd pe primar că vorbeşte că ar fi un om cu credinţă şi că este în slujba cetăţeanului. Niciodată însă nu a venit la audienţă să se întâlnească cu noi. Cum este atunci în slujba cetăţeanului dacă el nu ştie ce este în acest oraş? La ce îi trebuie piramidă de sticlă şi pod, dacă nu avem drumuri? Noi nu am cerut un leu de la Primărie. Ne-am făcut singuri fântână, ne-am făcut singuri fosă septică. Drumul acela nu l-am cerut noi. Să vină să scoată TIR-urile dintre case. Ar trebui să-şi dea demisia, întrucât ceea ce face cu acest oraş e o mare obrăznicie. Să plece la Aleşd şi să distrugă acolo oraşul", a mai declarat Ana Preda.

Zilele trecute, ca să mai acopere gropile de pe Nojoridului, au fost trimişi nişte muncitori să le umple cu asfalt frezat de pe străzi. O soluţie care va dura numai până la prima ploaie...