"Vânătoare de vrăjitoare" la CJAS Bihor
În "replică" la acuzaţiile aduse de funcţionarii din Corpul de Control directoarei Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor, Simona Ardelean, într-un articol anterior publicat de ziarul nostru, aceasta a dezlănţuit represaliile împotriva "rebelilor".
Concurs "regizat" pentru un "prieten intim"
Să revenim la unele greşeli şi "omisiuni" făcute în comunicatul anterior al CJAS Bihor, remis redacţiei noastre spre publicare.
În anul 2007, în organigrama CAS apărea postul de "şef birou Corp de Control", funcţie liberă, pentru care se primeşte o indemnizaţie suplimentară de 30%. Apoi, brusc, această funcţie de conducere dispare din organigramă în luna septembrie 2008. Nu a fost deloc o întâmplare, după cum vom arăta în cele ce urmează. Se impun însă câteva precizări. Funcţiile de conducere în instituţiile publice (şef birou, şef serviciu, directori adjuncţi etc) se stabilesc de la "centru" în funcţie de mărimea şi atribuţiile specifice instituţiei. Odată câştigate, la aceste funcţii nu se renunţă dintr-un motiv simplu: persoanele numite în aceste funcţii de conducere primesc indemnizaţii lunare, ajungând pînă la 50% din salariul de bază, iar aceste posturi, cu puţin "ajutor"din partea amicilor cu funcţii, aşa cum a încercat şi Simona Ardelean, pot fi ocupate de apropiaţii conducătorului instituţiei! Nici în ruptul capului, nimeni nu ar renunţa, din proprie iniţiativă, la un astfel de post. Nu acelaşi lucru s-a petrecut însă şi la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor...
Văzând că nu poate să-şi promoveze "amicul condescendent" pe funcţia de şef birou Corp Control, că Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a deschis, la Bucureşti, un proces contra CAS Bihor pe tema ilegalităţii concursului (Dosar nr. 29956/2007) şi că un funcţionar din cadrul Corpului de Control al CJAS a deschis la Tribunalul Bihor un proces, tot pe tema ilegalităţii concursului (Dosar nr. 2487/2007), Simona Ardelean a căzut pe gânduri. Şi ce credeţi că i-a trecut prin cap, pentru a avea, totuşi, la cheremul ei, Corpul de Control? Să îl decapiteze! Metoda este incredibil de simplă: se solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o modificare a organigramei, prin care funcţia de conducere "şef birou Corp de Control" dispare de la CAS Bihor! Rămas fără şef, Corpului de Control al CJAS i se pot găsi oricâte "noduri în papură". Coordonatorul Corpului de Control este la mâna d-nei Ardelean, fiind numit de aceasta "cu delegaţie", funcţia nefiind retribuită şi, deci, fără responsabilităţi. Mai trebuie demonstrat ceva?
Cum poate fi "stimulat" Tribunalul Bihor
Tactica dezinformării funcţionează cu brio la CJAS Bihor: în acelaşi "comunicat", preşedinta-director general al instituţiei spune că Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (Dosar nr. 29956/2007) împotriva CJAS Bihor, dar se face că "uită" două aspecte esenţiale: 1) ANFP a declarat recurs la Curtea de Apel şi 2) acţiunea a fost respinsă pentru o chichiţă discutabilă, CJAS fiind, în opinia instanţei, o instituţie în subordinea administraţiei locale, chestiune neadevărată, în opinia juriştilor, întrucât casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind instituţii în subordinea Casei Naţionale, se subordonează administraţiei centrale. De altfel, acesta a fost şi argumentul pentru care ANFP a declarat recurs.
În acelaşi "comunicat" adresat redacţiei noastre, Simona Ardelean a recurs şi la dezinformarea prin omisiune; ea a "uitat" să spună că la Tribunalul Bihor (Dosar 2487/2007) s-a dat o sentinţă prin care concursul din 2007 pentru postul de şef al Corpului de Control a fost declarat nul. Din câte ştim, CJAS Bihor a făcut apel bazându-se pe faptul că, de ceva vreme, instituţia are mare "audienţă" la Secţia Contencios Administrativ a Tribunalului Bihor. Desigur, este doar o coincidenţă faptul că unul dintre angajaţii CJAS, Marcel Băltărete, soţul judecătoarei care este şefa Secţiei Contencios Administrativ a amintitei instanţe, a fost detaşat la Compartimentul de Control, unde primeşte spor salarial de 25% şi stimulente de 9 ori mai mari decât ceilalţi colegi din Compartiment...
Război cu iz penal pentru protejaţii Simonei
De la declanşarea conflictului dintre directoarea CJAS şi funcţionarii din Compartimentul de Control, aceştia primesc cele mai mici sume din aşa numitele "stimulente". Ba chiar au fost perioade în care nu au primit niciun leu, spre bucuria "protejaţilor" şefei instituţiei, cărora le-a revenit o sumă mai mare. Oprimarea a mers până acolo încât Simona Ardelean a refuzat să le plătească unele sporuri pentru zilele de sâmbătă şi duminică!
Atitudinea vădit ostilă a directoarei i-a determinat să-şi caute dreptatea prin instanţele de judecată, fiind înregistrate peste 10 procese pe rolul instanţelor bihorene.
Ce este însă de făcut atunci când obedienţa directoarei faţă de anumiţi furnizori atinge apogeul, adică atunci când Simona Ardelean scrie, cu mânuţa ei, pe Raportul de Control: "Nu se aprobă constatările privind prestarea serviciilor contractate"? Adică furnizorii nu sunt în regulă, dar vine şefa Casei de Asigurări şi îi salvează, în loc să îi amendeze drastic! Conducătorul unei instituţii publice poate să nu fie de acord cu unele propuneri făcute de structura de control a instituţiei, dar să scrie pe marginea Raportului că "nu se aprobă constatările" este un gest foarte riscant, care poate fi interpretat chiar ca un act menit să protejeze anumite interese ale unor persoane din cercul de amici ai Simonei Ardelean. Iar dacă cei persecutaţi vor invoca Legea Avertizorului Public şi vor sesiza parchetul cu privire la aceste aspecte, aşa cum au anunţat că intenţionează să facă, directoarea CJAS Bihor ar putea avea mari necazuri...
În condiţiile în care Simona Ardelean nu a fost în control, furnizorii care "au călcat pe bec" au citit, au semnat şi au fost de acord cu constatările consemnate în procesele verbale, "rezoluţia" directoarei CJAS Bihor reprezintă doar o dovadă a "bunelor" relaţii pe care le are cu echipa Corpului de Control.
Poate că aceste înscrisuri n-ar însemna mare lucru, dacă nu ar fi urmate de o faptă gravă, menită să submineze activitatea Compartimentului de Control: Raportul de Control, cu menţiunea: "Nu se aprobă constatărilre", a fost trimis prin poştă chiar furnizorilor de servicii găsiţi în neregulă de Compartimentul de Control! Ca să ştie că sunt protejaţi de orice neplăceri, chiar de directoare...
Protecţie privată pentru interesul public?
Deşi noi am trimis întrebări precise şi punctuale directoarei CJAS Bihor, aceasta "se face că plouă" şi refuză pur şi simplu să răspundă la cele referitoare la chestiuni "delicate".
"Precizăm că funcţia de şef Birou Control nu a 'dispărut' din organigrama CAS Bihor. Aceasta a suferit modificări, în sensul că Biroul Control s-a transformat, cu aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în Compartiment de Control, structură pentru care nu este prevăzut un post de şef, compartimentul control fiind coordonat de un funcţionar de execuţie desemnat de preşedintele-director general. Funcţia de coordonator nu este funcţie de conducere. Această măsură de transformare a organigramei a fost luată în scopul eficientizării activităţii instituţiei şi a îmbunătăţirii indicatorilor din contractul de management", îşi justifică Simona Ardelean "manevrele" ticluite pentru a avea control deplin asupra... structurii de control.
În ce priveşte concursul anulat, despre care angajaţii CJAS Bihor susţin că fusese organizat "cu dedicaţie" pentru "amicul intim" al directoarei, aceasta susţine că "dosarul 2487/2007 nu a avut ca obiect anularea concursului pentru ocuparea postului de şef birou control al CAS Bihor" şi că "având în vedere că nu precizaţi concursul organizat de CAS Bihor, la ce dată s-ar fi organizat acest concurs, ce instanţă a anulat acest concurs, numărul dosarului de instanţă, numărul hotărârii pronunţate de instanţă etc., nu avem date suficiente pentru a răspunde la această întrebare". Dacă dna Ardelean refuză să spună cine era persoana pentru care a fost organizat concursul, vă spunem noi: este vorba despre Marcel Maghiar, fost director economic la Spitalul Judeţean, a cărui "prietenie cu Simona Ardelean este de notorietate printre angajaţii CJAS Bihor. După ce concursul la care "Don Juan de CJAS" a fost declarat câştigător a fost anulat de instanţă, acesta s-a angajat la o societate care, între timp, s-a privatizat.
În ce priveşte stimulentele cu care ea îl "cadoristeşte" pe soţul şefei Secţiei Contencios Administrativ de la Tribunalul Bihor, Marcel Băltărete, detaşat la Compartimentul de Control, directoarea CJAS Bihor se ascunde după perdea: "Având în vedere prevederile art. 12 alin.(1) lit. (d), coroborat cu art. 2 lit. c din Legea 544/2001, nu vă putem comunica cele solicitate".
Cât despre nominalizarea societăţii la care a anulat cu mânuţa ei raportul de control, Simona Ardelean declară: "Având în vedere că funcţia de preşedinte-director general la CAS Bihor o deţin din data de 11 august 2003, pentru a putea furniza datele solicitate, veţi preciza perioada în care a fost efectuat controlul, pentru a putea fi identificat raportul de control care poartă menţiunea "Nu se aprobă constatările privind prestarea serviciilor contractate".Culmea, directoarea îşi justifică legal expedierea raportului de control anulat la "protejaţii" ei: "Conform Ordinului nr. 178/2008 privind desfăşurarea activităţilor de monitorizare şi control în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, o copie a raportului de control se comunică furnizorului controlat". Iar în final, după ce ne asigură de "transparenţa" şi "deschiderea" ei, managerul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor îşi motivează refuzul de a răspunde la întrebările noastre în modul cel mai pueril: "Considerăm că unele informaţii solicitate prin Adresa înregistrată la CAS Bihor sub nr. DG 6273/28.10.2008 nu sunt de interesul publicului larg".
PE CA TE BAZEZI TATO CAND FACI ASEMENEA AFIRMATII, SUNT CURIOASA CU CINE AI VORVIT DIN CAS..... DESPRE ACESTE PRIETENII. AI RAMAS IN URMA CU STIRILE PACAT CA CELE DOUA FAMILII NU TE DAU IN JUDECATA PENTRU AFIRMATIILE PE CARE LE FACI SAU CHIAR CREDETI CA NU MAI EXISTA IN LUME PRIETENII FARA INTERESE. ACESTE DOUA FAMILII SUNT PRIETENE INCA DIN VREMEA PE CAND ERAU LICEENI, CHIAR AFIRMATII CA SI ALTE TALE DENOTA CA ESTI F.F.SALBA IN ALE ZIARISTII, PREIEI ZVONURI DRAGA MEA NU DOVEZI. EU TE-AS PLIMBA PRIN TRIBUNALE DE AS FI LOCUL FAM. RESPECTIVE. PE VIITOR SA SCRII ARTICOLE MAI CREDIBILE D"SOARA.SI REALE NU DUPA URECHE.
ff interesant subiectul,,, cum sefii isi dau giru daca se intocmeste sau nu o constatare in control. si mai interesant ca a aparut un comentariu semnat arthur probail un tip?... care incepe sa se vaicareasca si cica jigneste.."parasuta... furt de subiecte... " hehehe cine o fi curiosu de la 8 fara 10 dimineata...? oricum arthur... mai bine ti-ai zice tzatza cu internet.
vai ce parasuta esti, o parasuta plina de prostie...mai bine ti-ai da demisia. oare subiectele pe care le scrii la Crisana sunt tot copy-paste-uri cum ai facut si la celelalte publicatii? Nu pot intelege cum de conducerea acestui cotidian poate accepa asemenaea specimente in redactie. N-ar fi rau daca intr-o zi colegii din tara s-ar decite sa te dea in judecata pentru FURT DE SUBIECTE. Esti o INCAPABILA!!!Afaraaaaaa..........