Goana firmelor după bani publici începe să atingă paroxismul. Disperate să prindă măcar un contract care să le asigure supravieţuirea, constructorii depun oferte care frizează absurdul. Mai grav este că autorităţile publice, puse să gestioneze cu parcimonie banul public, fac jocul firmelor. Cea mai nouă modalitate de a câştiga procedurile de atribuire a lucrărilor publice este oferirea unor termene de garanţie şi de execuţie nerealiste, pe care, însă, comisiile de evaluare le iau ca atare.

Licitaţia organizată zilele trecute la Lugaşu de Jos este una dintre multele situaţii în care atribuirea contractelor de lucrări se face în baza unor criterii care nu au o bază reală. Comisia de evaluare din această comună a decis să încredinţeze lucrarea de reparare străzi din Lugaşu de Jos firmei Baumir Construct Group SRL, care a oferit 50 de ani termen de garanţie, în condiţiile în care celelalte firme înscrise la licitaţie au oferit între 3 şi 25 de ani. Potrivit specialiştilor, un astfel de termen este mult exagerat, deoarece se situează cu mult peste durata normată pentru o îmbrăcăminte asfaltică. "Am auzit că astfel de termene de garanţie sunt tot mai des vehiculate la licitaţii. O durată normată pentru o îmbrăcăminte asfaltică este de 7 ani, în acest caz durata de garanţie este de doi ani. O firmă care oferă o garanţie de 50 de ani ar trebui descalificată. Ar trebui să se precizeze în caietul de sarcini că ofertele care au astfel de termen de garanţie să nu fie luate în considerare", a precizat un specialist din cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bihor. Un alt aspect care ar fi trebuit să atragă atenţia membrilor comisiei este durata de execuţie oferită de firma câştigătoare: 100 de ore. Toate celelalte firme au venit cu oferte de execuţie de la 4 la 6 zile, aprecierea în ore putând fi privită cu suspiciune. "La volumul mare de lucrări, 100 de ore sunt foarte puţine. În plus, cum se calculează aceste ore? Nu poţi să lucrezi zi şi noapte. La sub 10 grade nu poţi turna asfalt. Şi vara abia după 6.30 poţi porni staţia de asfalt. În plus, la ora 18.30 echipajele se retrag. Tehnic vorbind, e greu să respecţi cele 100 de ore asumate", a declarat un constructor.
Contactat telefonic, primarul comunei Lugaşu de Jos a declarat că a urmărit modul în care s-a organizat procedura de adjudecare, însă şi-a declinat vreo răspundere în alegerea firmei Baumir Construct Group SRL. "După termenele de garanţie oferite, toate firmele trebuiau descalificate. Eu nu am nicio responsabilitate în organizarea acestor proceduri. Firmele nemulţumite pot contesta decizia comisiei de evaluare, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se va pronunţa asupra legalităţii procedurii", ne-a declarat Sorban Levente, primarul comunei Lugaşu de Jos.

Mai mult, conform datelor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor, firma câştigătoare îşi are sediul într-un apartament pe strada Transilvaniei, respectiv are patru angajaţi, firma fiind înregistrată la Registrul Comerţului în iunie 2007.