Abilităţile oratorice şi (in)competenţele preşedintelui Consiliului Judeţean
Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţârle, începe să confirme, cu fiecare zi care trece, cele mai sumbre previzini legate de capacităţile sale administrative. Imaginea de bun samaritean începe să pălească în faţa lipsei de competenţe manageriale, abilităţile sale oratorice, exersate prin bisericile penticostale, nefiindu-i de niciun folos când vine vorba de administrarea unui judeţ.
Obsesia de a-şi promova imaginea de om al dreptăţii contrastează puternic cu ultimele acte ale acestuia. Chiar dacă a preluat sceptrul puterii prin instalarea în biroul fostului preşedinte al CJ Bihor, Kiss Alexandru, Tîrle refuză cu obstinenţă să-şi asume rolul de veritabil administrator al judeţului. Teama de a eşua îi paralizează orice decizie. Ascuns în spatele noului său birou, fratele Tîrle se mulţumeşte că "contemple" de la distanţă problemele majore ale judeţului. Însă filozofia creştină, după care s-a ghidat întreaga viaţă, nu are nimic de-a face cu administraţia. Un veritabil manager care are în mâini bunăstarea a 600.000 de oameni nu poate să aştepte intervenţia divină, trebuie să se impună şi să-şi asume riscuri. Însă Ţîrle nu face decât să închidă ochii şi să întoarcă celălalt obraz, iertându-şi adversarii şi lăsând puterea supremă să-i pedepsească pe răufăcători pe cealaltă lume. Astfel, constructorii sunt lăsaţi în continuare să-şi facă de cap prin judeţ, noi drumuri judeţene au primit aprobare pentru a se construi, chiar dacă sunt "trasate" numai pentru că în mijlocul pustietăţii doi-trei "investitori" şi-au ridicat câte o hală. În schimb, dovezile care curg gârlă, incriminându-i pe directorii de la instituţiile subordonate CJ Bihor sunt cu desăvârşire ignorate. Dovadă că, deşi dosarul cu ilegailtăţie săvârşite de Traian Ştef la Biblioteca Judeţeană trona pe masa preşedintelui CJ Bihor încă din luna iunie, abia după o aprigă campanie desfăşurată în presă, Ţîrle îşi ia inima în dinţi şi semnează decizia de demitere. În rest, în cele trei luni de la preluarea şefiei judeţului activitatea lui Ţârle s-a limitat la semnarea unui fals protocol cu Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bihor, care nu face decât să reconfirme nişte obligaţii ale ambelor părţi când vine vorba de semnarea proceselor verbale de recepţie a lucrărilor. Totodată, lipsit de experienţă administrativă, cu greu face faţă provocărilor majore pe care le solicită o astfel de funcţie. În urmă cu o lună, a blocat proiectul primarului Oradiei privind unificarea spitalelor şi asta doar pentru că nu a ştiut să gestioneze o problemă de formă. La capitolul eşec se înregistrează şi promovarea intereselor oamenilor de afaceri. În scurt timp, preşedintele CJ Bihor a reuşit să atragă nemulţimirea investitorilor bihoreni, care se văd daţi la o parte. Aceştia se plâng că, în loc să fie ei primii sprijiniţi pentru a-şi dezvolta afacerile, Tîrle îşi petrece mai tot timpul prin America şi Europa, făcând lobby pentru investitorii străini să vină la noi în judeţ. În rest, Ţîrle se mulţumeşte să-şi promoveze propria imagine, participând la inaugurări, tăieri de panglici, întâlniri cu organizaţiile neguvernamentale.
Vorbe-n vânt, în "litera legii"
Nici sloganul promovat de Ţîrle în campania electorală "în litera legii" nu s-a dovedit a fi mai mult decât o vorbă în vânt. Transparenţa promisă la preluarea mandatului a fost înlocuită la scurt timp cu o cruntă cenzură. Dincolo de zidurile instituţiei pe care Ţîrle pretinde că o reprezintă nu mai răzbate nicio informaţie de interes public. Cerberii puşi să apere imaginea publică a lui Ţîrle nu fac decât să acopere numeroasele lipsuri ale acestuia. Vorbind de legi, Ţîrle nici măcar nu se mai oboseşte să le respecte, mai ales când beneficiarii lor sunt reprezentanţii mass-media şi implicit cetăţenii. Cu toate că în ultimele două luni i-au fost direct adresate în baza Legii 544/2001 trei cereri de informaţii prublice, acesta a refuzat să se conformeze obligaţiei legale de a răspunde în zece zile. Acesta se încăpăţânează să facă public contractul privind vânzarea către Selina a terenurilor de pe Calea Aradului, respectiv strada Universităţii, precum şi contractul pentru construirea Incubatorului de afaceri, atribuit aceleiaşi firme. De asemenea, printr-o altă cerere înregistrată în urmă cu o lună solicitam preşedintelui CJ Bihor să ne pună la dispoziţie o copie şi anexele aferente contractului de închiriere a spaţiilor din Palatul Baroc. De interes era şi să ne fie furnizate informaţii vizavi de valoarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeţene. Un om care pretinde că respectă legea, refuzând să ne răspundă în zece zile acestor solicitări de informaţii publice, dovedeşte fie că nu o cunoaşte, fie nu-l interesează să o respecte.
Imaginea din oglindă
De când a fost instalat la cârma Consiliului Judeţean, preşedintele Radu Ţârle nu precupeţeşte niciun efort pentru a-şi face o imagine cât mai pozitivă, motiv pentru care, după aşa-zisa perioadă de acomodare în noua funcţie, a invitat redactorii şefi din mass-media la un pahar de apa minerală Borsec, în biroul somptuos, care încă mai poartă amprentele predecesorului său Alexandru Kiss. A urmat o discuţie protocolară, liberală, menită să-i cristalizeze imaginea de incoruptibil, de om al dreptăţii, care calcă cu dârzenie doar pe mijlocul legii şi luptă numai în spiritul ei. Din păcate, imaginea din oglindă este alta. Întors cu spatele către investitorii locali care oferă locuri de muncă zecilor de mii de bihoreni, preşedintele Ţîrle se laudă cu investitori de prin Finlanda. Apoi, în loc să promoveze pentru protocol produsele bihorene, gen "Izvorul Minunilor", fratele Ţârle pompează banii contribuabililor taman spre zona Borsec, la fel ca şi colegul de pe panoul electoral, Ilie Bolojan. În mod normal trebuia să se organizeze o licitaţie în vederea aprovizionării cu asemenea produse lichide. Deci, mai calcă preşedintele Consiliului Judeţean pe mijlocul legii? Se pare că nu. Mai mult chiar, uneori stă cu spatele spre zeiţa cu balanţă...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.