Rănit şi speriat asemeni unui amant care-şi surprinde ibovnica părăsindu-l pentru un fost amic, Traian Băsescu a simţit gustul amar al trădării. A reacţionat asemeni amantului care uită că este însurat cu Constituţia şi a transmis public un mesaj patetic în care îşi ia adio de la fostul partid, pe motiv de origine şi apucături. De parcă nu cu toţii s-ar extrage din acelaşi neocomunist FSN şi nu şi-ar revendica aceleaşi apucături pseudo-democratice.

Tăcerea nu a fost niciodată un prieten al preşedintelui Băsescu, ci doar un complice la măgării. Dacă ar fi ştiut că tăcerea este un prieten care nu te trădează niciodată, probabil că ar fi tăcut, în loc să posteze pe Facebook un mesaj pentru ingratul PDL care l-a trădat. Pentru suspendacii de serviciu momentul era fără echivoc, preşedintele a tropăit din nou pe Constituţie. Pentru cei realişti şi cu simţul umorului, momentul era unul mai degrabă comic, ce nu merită osteneala unei noi suspendări. Stabilitatea politică este de preferat unei noi convulsii provocate de recurgerea la un procedeu excepţional, precum suspendarea.

Domnul preşedinte a fost respins de propriul partid pe care l-a creat din mai nimic. Partidul l-a preferat pe Vasile Blaga cu puţin peste 50% din voturi, dar Traian Băsescu îi spune adio, pentru că nu a votat cu Elena Udrea, aşa cum a cerut-o de atâtea ori. Dacă pentru atât de puţine voturi a spus acum celor care nu-l mai vreau în PDL "Adio!", celor 7,4 milioane (peste 85% din votanţi) care nu l-au vrut astă vară de ce nu le-a spus la fel?! La ambele evenimente a fost invocată frauda - acum fuga cu urnele, atunci - votul cu morţii. Oare ăsta să fie statul reformat despre care am auzit de atâtea ori vorbindu-se degeaba?!

Fie că a fugit cu urnele de vot, fie că acuza este doar un pretext pentru viitoarele dezertări, Vasile Blaga are un partid, dar la ce îi mai foloseşte? Mic după alegerile de vara trecută, va deveni şi mai mic după ce îl va distruge creatorul lui. "Singurul lider autentic de dreapta", după cum spunea Udrea, va face de dragul ei o nouă mişcare politică, după cum a anunţat în timp ce le făcea "La revedere" tovarăşilor fesenişti, care l-au sprijinit până mai ieri. "Mişcarea Populară" a fost scoasă de la sertar şi blonda de sub draperie. Pentru ea va rupe cu cleştii înroşiţi hălci din PDL, iar restul cadavrului va dispărea în oalele lui Crin Antonescu şi Victor Ponta. Ce rămâne de văzut este cu cine va face un pact "singurul lider autentic de dreapta", pentru că în USL liderii parcă au încurcat partidele - singurul om de dreapta pare să fie Victor Ponta. Oricum, nimeni nu va mai sufla acum în ciorba reunită a USL, iar până la viitoarele alegeri parlamentare stânga şi dreapta se vor spăla una pe alta până când democraţia, epuizată, va arunca prosopul în ring.

Demolarea PDL a început concomitent cu negocierea viitorului. Peşedintele Băsescu a transmis ieri opt directive pentru USL şi a semnat un decret. În timp ce scrisoarea cu poruncile este un simplu exerciţiu de imagine al unui căpitan părăsit de echipaj şi care face pe jupânul în faţa piraţilor ce-l înconjoară, treaba cu decretul este altă croială. Fostul şef al DNA, procurorul Daniel Morar, va ajunge judecător la Curtea Constituţională pentru nouă ani - unii îl dau chiar viitor preşedinte al instituţiei. În compensaţie, cel puţin un om al USL va ajunge fie la DNA, fie la Parchetul General. Reforma statului continuă, instituţiile vitale sunt politizate cu succes, clientela prosperă.