Dacă în alţi ani, în această perioadă, întregul oraş fremăta de lucrările de canalizare, apă, drumuri, de numeroase şantiere deschise la unităţile şcolare şi sanitare, de lucrări de amenajare a spaţiilor verzi, acum, sub administraţia Bolojan, toată această febrilă activitate pare să fi amorţit. Nu mai vezi un parc cu flori, nu mai auzi picamere pe drumuri, nu te mai întâlneşti cu o maşină cu asfalt, iar prin şcoli şi spitale nici urmă de muncitori.

Succese pe munca altora
Cu toate că din acest an s-au scurs aproape cinci luni, marile proiecte de investiţii asumate în campania electorală se sfiesc să dea roade. Singurele lucrări utilitare care se mai zăresc pe ici, pe colo sunt cele antamate anul trecut de administraţia Groza, pentru acest an, echipa lui Bolojan nereuşind să demareze vreun proiect nou. Astfel, toate lucrările care se execută în momentul de faţă în şcolile din Oradea sunt cele demarate anul trecut. Potrivit unei informări primite de la Administraţia Imobiliară Oradea, în 14 unităţi de învăţământ se află deschis câte un şantier. Cea mai mare lucrare în desfăşurare este cea de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", unde, până în 15 septembrie, trebuie finalizate amenajările interioare, iar reparaţiile capitale la faţadă au ca termen octombrie 2010. Chiar înainte de termen au fost finalizate lucrările de înlocuire a tâmplăriei la Liceul Teoretic "F. Schiler". Potrivit declaraţiei directorului Vasile Linca, muncitorii mai au de montat doar pervazele pe interior şi câteva retuşuri la intervenţiile efectuate la corpul de clădire de pe strada Cazărmii. La fel de prompţi s-au dovedit de această dată executanţii şi la Grădiniţa nr. 52, de pe str. Călugăreni, unde firma a terminat, în avans, înlocuirea geamurilor termopan. În schimb, la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 16, unde până în data de 1 iunie trebuie finalizată investiţia de extindere şi amenajare a unui bloc alimentar, executarea nu este tocmai în grafic. Ieri, la ora prânzului, muncitorii firmei angajate de municipalitate, Class Construct, încă nu ajunseseră la muncă. Pentru acest an, mai rămân de finalizat investiţiile la Liceul de Artă, dar şi unele intervenţii minore la câteva grădiniţe şi şcoli primare.

Investiţii cu ţârâita
În ce priveşte programul de investiţii noi pentru anul în curs, acesta nu este prea generos. Pe lista de lucrări elaborată de AIO sunt incluse doar 14 unităţi şcolare, în condiţiile în care în Oradea îşi desfăşoară activitatea peste 150. Printre unităţile selectate să beneficieze de fonduri de la bugetul local se numără Grădiniţele nr. 55, 15, 30, 35, 46, 54, 55, respectiv Şcolile "Alexandru Roman", "Lucreţia Suciu", "Avram Iancu" şi "Octavian Goga". De asemenea, în acest an, doar pentru trei licee, Liceul "F. Schiler", "Aurel Lazăr", respectiv Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul" s-au alocat bani de la bugetul local. Administraţia Imobiliară Oradea a reuşit să liciteze până în prezent doar patru lucrări pentru Grădiniţele 46, 54 şi 55, dar şi pentru CN "E. Gojdu". În aceste condiţii, n-ar fi de mirare ca AIO să deschidă şantierele abia la toamnă, când va debuta şi noul an şcolar. De asemenea, nici un alt mare proiect iniţiat anul trecut, şi anume Campusul Şcolar, nu mai poate fi pus în practică. Vina aparţine de această dată celor de la Bucureşti, care nu au alocat bani pentru continuarea lucrărilor.

Promisiunile electorale, uitate după doar câteva luni
În ceea ce priveşte promisiunile electorale privind creşterea numărului de creşe şi grădiniţe, peste acestea se pare că s-a aşternut uitarea. În campania electorală din anul trecut, printre punctele "Programului de guvernare locală 2008-2012 - Domeniul social" se număra creşterea numărului de creşe şi grădiniţe, crearea de centre care să ofere educaţie şi îngrijire pentru copii după orele de curs ("after school"), precum şi sprijinirea construirii de săli şi terenuri de sport. Din păcate, până acum, niciunul dintre aceste angajamente nu a fost respectat. Mai mult, bugetul din acest an, aprobat deja, nu cuprinde nici măcar înfiinţarea unei noi creşe. Abia dacă s-a alocat suma de 900.000 lei pentru construcţia unei noi grădiniţe pe strada Louis Pasteur, însă, momentan, în acest sens nu s-a făcut nimic. Cât despre programele "after school", acestea s-au dovedit a fi doar simple sloganuri folosite în campania electorală. Consilierul local Florica Cherecheş recunoaşte că, în ultimul an, nu s-a înfiinţat niciun astfel de centru, dar a subliniat că "se fac demersuri" în acest sens. De asemenea, din planul de investiţii pe acest an nu rezultă de nicăieri că municipalitatea intenţionează să demareze vreun program de construcţie a vreunei săli sau teren de sport.