Cele mai sumbre previziuni legate de Grădina Zoologică Oradea s-au împlinit. Potrivit unei adrese remise de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, începând cu luna martie, se interzice accesul publicului în incinta Grădinii Zoologice Oradea, până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare. Indolenţa administraţiei publice locale faţă de demararea lucrărilor de modernizare au creat o situaţie fără precedent în existenţa de 50 de ani a acestui aşezământ.

Ieri, conducerea RAPAS şi-a făcut curaj pentru a anunţa oficial faptul că, începând cu luna martie, Grădina Zoologică din Oradea îşi va închide porţile publicului vizitator. Deşi conducerii RAPAS i s-a comunicat de mai bine de două săptămâni această dispoziţie, abia ieri, responsabilii regiei au decis să facă totul public printr-un comunicat succint de presă. "Având în vedere Adresa nr. 2/102/08.02.2011 transmisă de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, referitoare la sesizarea primită din partea Comisiei Europene privind unele aspecte referitoare la situaţia grădinilor zoologice din România, ce contravin Directivei 99/22/CE, înregistrată la R.A.P.A.S. Oradea pe data de 15.02.2011, de la începutul lunii martie, "Este interzis accesul publicului în incinta Grădinii Zoologice Oradea până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare", se arată în informarea remisă în cursul după-amiezii de ieri presei orădene. Această autorizaţie de funcţionare va putea fi obţinută abia după finalizarea investiţiei preconizate să demareze la Zoo Oradea. Termenul final pentru realizarea lucrărilor este 31 august 2012. "Până la finalizarea investiţiei, proprietarul are obligaţia să asigure condiţiile privind bunăstarea animalelor. De asemenea, se interzice orice activitate de reproducere a speciilor din colecţie", ne-a declarat Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al RAPAS.
Contractul de finanţare privind extinderea şi modernizarea Grădinii Zoologice s-a semnat încă de pe data de 16 octombrie 2008, dar, cu toate acestea, lucrările nu au început nici până în prezent. Din cauza lacunelor caietului de sarcini, elaborat de o firmă care ulterior a şi câştigat licitaţia privind amenajarea, demararea lucrărilor pare să se amâne la nesfârşit.
Contractul de execuţie s-a parafat în data de 14 februarie 2010 între Primăria municipiului Oradea şi asocierea SC MBS Group SRL Turda, SC Dan&Dan Construct SRL Tărian şi Sanero Composites SRL Piteşti, cu o valoare de execuţie de 13.034.788 lei. Însă, cum proiectul tehnic iniţial agreat de specialiştii Primăriei Oradea are numeroase probleme, s-a impus o reevaluare, precum şi semnarea unor "note suplimentare" care s-ar ridica la 2 milioane lei.
Termenul final pentru realizarea obiectivului de investiţii este 31 august 2012.