În vreme ce mai bine de zece dintre parlamentarii români au ajuns în legislativul ţării chiar dacă obţinuseră mai puţin de 2000 de voturi, alţii, precum Vasile Puşcaş (16.628 de voturi), Paul Păcuraru, Norica Nicolai, Ionuţ Popescu sau Ionela Bruckental au rămas acasă chiar votaţi de zece mii de oameni! Despre modul de atribuire al mandatelor în Bihor s-a tot scris. Lucruri interesante s-au întâmplat, însă, şi de această dată, în sânul "partidului numit Uniune".

Dacă în Arad (Colegiul 7 - Curtici-Semlac), prin efectul acestei legi, făcută (şi) după chipul şi asemănarea UDMR, Farago Petru a primit al II-lea mandat (doi deputaţi declaraţi aleşi în acelaşi colegiu); iar în "România de peste mări şi ţări" (Diaspora), un candidat votat de 34 (treizecişipatru) de oameni avea să fie declarat ales; în Mureş, însă, un candidat (Benedek Imre, candidatul UDMR din Colegiul 2 - deputaţi), care a obţinut aproape jumătate din voturile valabil exprimate, a rămas... "fără coledzi". După ce a contestat fără succes faza a II-a a repartizării şi atribuirii mandatelor la nivelul central (când BEC nu şi-a motivat în niciun fel respingerea), Benedek a cerut Curţii de Apel Bucureşti anularea parţială a rezultatelor alegerilor generale pentru Circumscripţia electorală nr. 43 (cea externă) şi repartizarea mandatului pentru sine în Colegiul 2 din Circumscripţia Electorală nr. 28 - Mureş. Procesul a avut termene pe 9 şi pe 16 decembrie 2008. Procurorul de şedintă a fost de accord cu admiterea cererii. În prealabil, Benedek depusese deja notificare la Comisia juridică (de validare) a Camerei Deputaţilor pentru a opri validarea mandatului lui Kötö. Prin Sentinţa din 19.12.2008 în dosarul 7882/2/2008, instanţa a anulat mandatul lui Kötö Jozsef.
La doar o zi de la pronunţarea sentinţei, pe 21.12.2008, la întrunirea CRU de la Târgu-Mureş, doamna Biro Rozalia, preşedinta Consiliului, a anunţat excluderea lui Benedek Imre din structurile UDMR, motivul invocat fiind "aducerea de prejudicii irecuperabile şi daune morale imense UDMR". Benedek a intrat în acel moment în sală şi a cerut cuvântul, însă preşedinta forului i-a refuzat solicitarea. După un scurt moment de rumoare în sală şi proteste din partea lui Benedek Imre, şedinţa a continuat. "Motivul oficial pentru care am fost exclus din UDMR este că am ştirbit interesele Uniunii, însă eu afirm opusul, deoarece am cerut mai multă democraţie în structurile UDMR şi neamestecarea politicului în structurile organizatorice ale Uniunii. Voi contesta hotărârea de excludere care s-a luat în mod nelegal, deoarece organizaţiile care m-au mandatat să acţionez B.E.C. în instanţă n-au avut cunoştinţă de această întrunire a Biroului permanent UDMR Mureş, unde sunt şi eu membru. Ciudat, dar nici eu nu am fost anunţat sau convocat la întrunirea Biroului permanent condus de Kelemen Atilla. Ba mai mult, atunci când am solicitat conducerii CRU să îmi expun punctul de vedere, aşa cum este democratic, acest lucru mi-a fost refuzat. Până şi un criminal are dreptul la opinie, însă mie mi-a fost îngrădit acest drept", a afirmat, atunci, în faţa reprezentanţilor presei, cunoscutul cardiolog de naţionalitate maghiară, în prezent şi consilier judeţean de Mureş.
În faţa aceloraşi ziarişti, Markó Bela susţinea despre Kötö Joszef că de la momentul învestiturii şi depunerii jurământului este deputat, iar Constituţia prevede încetarea mandatului de deputat doar în caz de demisie, deces, incompatibilitate sau parcurgerea etapelor de ridicare a imunităţii pentru un proces penal.
În motivarea sentinţei din 19.12.2008, comunicată cu doar câteva zile în urmă părţilor din proces, instanţa arată că nu intră în atribuţiile sale să îl pună în drepturi pe Benedek, deşi solicitarea acestuia este "legitimă". În schimb, este indicat pentru acest demers pârâtul - adică B.E.C. Soluţia sugerată de avocaţii doctorului Benedek: o hotărâre de Guvern, prin care B.E.C. să se reînfiinţeze temporar, pentru revocarea mandatelor deputaţilor Pavel Horj (PNL) şi Kötő József (UDMR - cel ales cu 34 de voturi), validându-i, în schimb, pe Mariana Stoica (PNL) şi Benedek Imre (ex-UDMR).
Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a afirmat că se va conforma dispoziţiilor instanţei, în momentul în care hotărârea îi va fi comunicată. Recurs a formulat doar Kötő József, iar instanţa nu poate decât să constate lipsa calităţii sale procesuale şi să respingă această cale de atac.
Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UDMR, declara presei centrale pe marginea acestui subiect: "Ciudata decizie a Curţii de Apel a venit după ce B.E.C şi-a încetat existenţa şi după validarea mandatului d-lui Kötő József. Dacă ar fi să aplicăm sentinţa, circa 60% dintre mandatele atribuite după redistribuire ar trebui rediscutate". "Vom trăia şi vom vedi!" - vorba unui clasic în viaţă...