Noua clădire a Arhivelor Naţionale - filiala judeţeană este aproape gata, dar prima rectificare de buget din acest an a blocat finalizarea lucrării. Construcţia începută în urmă cu patru ani mai are nevoie de câteva retuşuri şi să fie dotată cu mobilier, lucruri esenţiale pentru ca tonele de acte şi documente aflate în actualul sediu din Cetatea Oradea să fie mutate.

Angajaţii Direcţiei Judeţene Bihor a Arhivelor Naţionale se pregătesc să mai petreacă o iarnă în clădirea Cetăţii Oradea. "Noroc că am fost prevăzători şi nu am consumat multe lemne astă iarnă, astfel că holul de la parter este plin de lemne. În noul sediu nu cred că ne vom muta anul acesta, pentru că mai trebuie adus mobilierul şi instalate rafturile pentru arhive, dotări esenţiale fără de care instituţia nu poate funcţiona", ne-a declarat directorul Petre-Bujorel Dulgău.
Clădirea cea nouă care va adăposti filiala bihoreană a Arhivelor Naţionale se află lângă Poliţia municipiului Oradea şi ocupă o suprafaţă construită de 750 mp. În exterior clădirea este finalizată, fiind împrejmuită cu gard de fier forjat, iar în interior încăperile sunt puse la punct, inclusiv cu căi de acces (rampe) pentru persoane cu deficienţe locomotorii. Au fost instalate corpurile de iluminat, în câteva grupuri sociale lucrându-se la finisaje. "La sfârşitul lunii trecute am trecut pe acolo şi era o echipă de muncitori conduşi de un inginer care lucrau în interior, cumva 'pe datorie'. Cu ultima rectificare de buget (care a avut loc în şedinţa de Guvern de miercuri - n.r.), am văzut că s-au tăiat din fondurile alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor, deci cred că sunt slabe speranţe să primim ceva bani pentru dotări", opinează directorul Dulgău.
Arhivele bihorene adăpostesc peste 10 kilometri de acte şi documente, noua clădire fiind dimensionată pentru a preluat 12 kilometri liniari de arhivă. Finalizarea lucrării era prevăzută pentru anul trecut, dar şi atunci din 2,2 milioane lei solicitate s-au alocat doar 50.000 de lei. De la debutul lucrărilor în octombrie 2006, până în prezent au fost alocate 10 milioane de lei.
Finanţarea lucrării depinde direct de fondurile alocate de la Ministerul de Interne, însă la ultima şedinţă de Guvern, ministerul a pierdut 476,8 milioane lei, bani direcţionaţi către bugetul de asigurări sociale, şomaj şi pensii.