Despăgubirile plătite proprietarilor ale căror terenuri, deţinute în zece localităţi din judeţele Cluj şi Bihor, sunt folosite la construcţia autostrăzii Braşov-Borş au depăşit ca valoare suma de 83 milioane lei (aproape 24 mil. euro), prin majorări succesive operate de Guvern în ultimii patru ani.

Lucrările de construcţie a autostrăzii Transilvania au impus exproprierea, în 2004, a unei suprafeţe de teren de 1,9 milioane metri pătraţi de pe teritoriul localităţilor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Turda, Sănduleşti, Tureni, Ciurila, Săvădisla (toate din judeţul Cluj), Abram, Tăuteu şi Balc (judeţul Bihor), fondurile alocate atunci pentru plata despăgubirilor fiind de 54,2 milioane lei. Suma a fost majorată de mai multe ori în ultimii patru ani, prin hotărâri de guvern, ajungând la 82,1 milioane lei prin includerea pe lista exproprierilor a încă 553 de terenuri în suprafaţă totală de 964.428 metri pătraţi. Fondurile alocate pentru despăgubiri au fost majorate din nou de Guvern, săptămâna trecută, cu 1,1 milioane lei, pentru terenuri incluse deja, anul trecut, pe lista de exproprieri. Banii vor fi alocaţi din bugetul Ministerului Transporturilor. Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro, acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă.

Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. Proiectul prevede ca lucrările să fie realizate pe trei secţiuni şi opt tronsoane.