Compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, a decis să renunţe la o parte dintre angajaţi. Peste 700 de persoane dintr-un total de 1.900 angajaţi vor fi concediate începând cu luna mai. Motivul invocat este volumul insuficient de lucrări pe care îl finanţează Guvernul României prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Angajaţii disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii echivalente cu două salarii de bază. De pe şantierul bihorean de la Chiribiş vor fi concediaţi 200 de muncitori. În acelaşi timp, însă, sindicatul "Transilvania" din cadrul companiei a început o campanie de strângere de semnături pentru a cere în instanţă anularea concedierii colective.

"Este regretabil că am fost nevoiţi să recurgem la această măsură. Din păcate, volumul de lucrări este insuficient pentru a păstra toţi angajaţii, astfel încât a trebuit să luăm această decizie de concediere colectivă. Am încercat să reducem impactul concedierii colective, păstrând cât mai mulţi angajaţi posibil", se arată într-un comunicat de presă semnat de directorul Michael Swinford. Compania a explicat că lipsa de perspective privind finanţarea în 2010 şi plăţile restante pentru lucrările executate anul trecut vor conduce "fără îndoială" la un program redus de lucrări în acest an. Salariaţii afectaţi de decizia Bechtel vor primi până la sfârşitul lunii aprilie înştiinţările individuale, iar disponibilizările vor deveni efective după alte 20 de zile. Reprezentanţii Bechtel au purtat negocieri cu sindicatele în ultimele trei luni cu privire la numărul concedierilor, însă nu au găsit soluţii pentru evitarea procesului, ci doar anumite măsuri pentru reducerea numărului de salariaţi afectaţi de concedierea colectivă. Directorul american a precizat că Bechtel va coopera cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Compania de Autostrăzi, pentru a găsi soluţii de revenire la ritmul normal de lucru. Sindicaliştii din cadrul companiei au decis, în schimb, să atace în justiţie decizia de concediere colectivă, demarând o campanie de strângere de semnături.
"Începând de joi, angajaţii Bechtel care au primit decizii de disponibilizare trec pe la sindicat şi semnează liste privind acţionarea în instanţă a companiei americane. După ce vom aduna tabelele, vom da Bechtel în judecată şi vom cere anularea disponibilizării colective pentru că procedura nu a fost respectată. Dacă justiţia nu va decide anularea, vom pregăti acţiuni de protest", a declarat liderul Sindicatului "Transilvania", Mihai Lup.

Compania americană a transmis zilele trecute către AJOFM şi ITM Cluj notificări privind disponibilizarea a 510 angajaţi din Cluj şi alţi 200 din Bihor.