Aleşii locali orădeni se vor reuni în cursul acestei zile într-o nouă şedinţa ordinară a Consiliului Local Oradea. Cel mai important subiect de pe ordinea de zi este votarea bugetului de venituri şi cheltuieli, care a stârnit deja nemulţumirea membrilor societăţii civile din perspectiva împărţirii sumelor.

Austeritate, austeritate, dar să simtă şi ei!
În acest an, conform ultimei variante a Direcţiei Economice, executivul orădean are un buget de cheltuit de 663.163.000 lei, din care totalul cheltuielilor pentru funcţionare a instituţiilor subordonate Consiliului Local se ridică la 349.203.940 lei. În acest an, prioritare vor fi dobânzile şi comisioanele aferente ce trebuie restituite băncilor pentru creditele luate în anii precedenţi, în creştere faţă de anul trecut de 27%. Cu toate că în acest an toţi factorii responsabili din Primăria Oradea vorbesc de un buget de austeritate, nimic nu i-a împiedicat ca în proiectul de buget să includă investiţii a căror oportunitate este uşor de contestat fie că este vorba despre bugetul alocat pentru FC Bihor, care a ajuns la 2 milioane lei, despre alocarea a 350.000 lei pentru un sistem de irigat în Parcul Petofi Şandor sau despre cheltuirea altor 133.600 lei pentru împrejmuirea Parcului 1 Decembrie după ce anul trecut s-au cheltuit peste 800.000 lei pentru acelaşi obiectiv, în acest an se vor cheltui tot pentru împrejmuirea acestuia. Confortul angajaţilor PMO se plăteşte scump, pentru sistemul de climatizare se vor cheltui 2,8 milioane lei, iar pentru laptopurile consilierilor locali - 70.000 lei. În timp ce conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea oferă spre vânzare imobile din fondul locativ către concubinele consilierilor locali, la preţuri modice, din banii publici, din lipsă de locuinţe pentru cei evacuaţi, se vor achiziţiona apartamente în valoare de 4,7 milioane lei.

Societatea civilă nu vrea să fie umilă
La fel de nemulţumiţi de felul în care s-au repartizat banii publici sunt şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale ce activează în domeniul social. Coaliţia pentru Consolidarea SecToRului ONG din judeţul Bihor, cuprinzând 36 de organizaţii neguvernamentale, a formulat un protest împotriva modului în care executivul a împărţit banii publici. "Asociaţiile şi fundaţiile au propus creşterea sumelor alocate de la 140.000 lei alocaţi în anul 2007 la 500.000 lei în anul 2008. Propunerile asociaţiilor şi fundaţiilor au fost formulate pe baza unei analize financiare asupra serviciilor sociale din municipiul Oradea, analiză din care reiese că bugetul local dispune de fonduri pentru dezvoltarea activităţilor de asistenţă socială, însă acestea nu sunt distribuite foarte eficient", se arată într-un comunicat remis redacţiei de către reprezentanţii Coaliţiei pentru Consolidarea SecToRului ONG din judeţul Bihor, STRONG.

În comunicat se arată că autorităţile locale dau dovadă de superficialitate în asumarea responsabilităţii faţă de familiile care au în îngrijire copii cu dizabilităţi, vârstnici dependenţi, adulţi cu scleroză multiplă, persoane cu boli psihice sau alte categorii de persoane aflate în situaţii de criză socială care sunt asistate de asociaţii şi fundaţii în Oradea, în total peste 2.000 de persoane.