Pe ultima sută de metri, executivul orădean a reuşit să finalizeze forma finală a proiectului de buget, care, azi, va fi supus aprobării consilierilor locali. Faţă de anul precedent, bugetul pentru anul 2010 este în scădere cu aproximativ 7%. Valoarea veniturilor şi cheltuielilor pentru anul în curs se stabileşte la 620 milioane lei.

 

Pentru anul în curs, au scăzut cheltuielile de personal şi au fost majorate alocaţiile pentru lucrările de investiţii. Printre obiectivele majore ale municipalităţii se numără construirea unui pod rutier peste Criş, în zona Podului de pontoane, pentru care s-a alocat suma de 3,5 milioane lei. De asemenea, piramida de sticlă din curtea interioară a Primăriei ar urma să înghită de la buget 812.380 lei. Pentru că actualii consilieri locali sunt mult prea comozi pentru a ridica mâna să voteze, executivul va aloca 65.000 lei pentru achiziţionarea unui sistem de vot electronic. Programul de întreţinere spaţii verzi are alocat un buget de 3,6 milioane de lei, iar programul de salubrizare, suma de 10 milioane lei. Totodată, 25 milioane lei vor lua calea conturilor firmei Selina în baza programului de întreţinere şi reparaţii drumuri, poduri şi trafic rutier. În plus, Direcţia Tehnică va primi pentru investiţiile în infrastructură 71 milioane lei, din care 54 de milioane reprezintă banii din credite. Pentru lucrările de alei şi parcări s-a prevăzut suma de 7 milioane de lei, pentru cele de modernizare a străzilor din cartierul Tokai, suma de 1,1 milioane lei, iar pentru cele din Cartierul Eminescu 950.000 lei. Sensul giratoriu Turbo, de la Cele Trei Crişuri, are alocată suma de 5 milioane lei. La capitolul investiţii în unităţile din învăţământ s-a prevăzut suma de 4,4 milioane lei, din care 3,7 milioane lei sunt lucrările demarate anul trecut. Pentru spitalele orădene s-a prevăzut suma de 893.400 lei, în condiţiile în care o mână de oameni de la FC Bihor primeşte 2 milioane de lei. Teatrul de Stat Oradea va beneficia de 650.000 lei pentru componentele artistice şi alte 5,6 milioane de lei, pentru reparaţiile capitale demarate anul trecut. Sume importante sunt prevăzute pentru clădirile monument istoric: Sinagoga Neologă - 10.000 lei, Palatul Fuchsil - 80.000 lei, Casa Darvas-La Roche - 85.000 lei, Palatul Markovits-Miska - 13.000 lei, Palatul Ulman - 100.000 lei, Palatul Apollo - 50.000 lei şi Palatul Stern - 50.000 lei. Printre investiţiile ce se vor realiza în Oradea în acest an se numără şi realizarea unui grup statuar a patru poeţi maghiari. Cei 500.000 lei necesari proiectului intitulat "Holnaposok" au fost alocaţi de către Consiliul Judeţean Bihor Primăriei Oradea. Proiectul prevede realizarea unor statui-active, care să îi întruchipeze pe poeţii maghiari Ady Endre, Juhasz Gyula, Tamas Edmond, Dutka Akos. Cei patru ori sunt orădeni sau au trăit în Oradea. Ei au creat un nou curent în literatura maghiară, cunoscut sub numele de "societatea de mâine".

 

Opoziţia, redusă la tăcere

Partidele din opoziţie, dar şi liberalii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că proiectul de buget le-a fost pus la dispoziţie foarte târziu. În aceste condiţii, dezbaterea pe comisii a bugetului municipiului, dar şi a celor patru regii subordonate va avea loc în ora dinaintea şedinţei în plen. "E o lipsă de profesionalism din partea executivului să ne pună la dispoziţie aşa de târziu cele cinci proiecte de buget. Astfel, vom avea la dispoziţie o oră să dezbatem toate bugetele în comisii. La o primă lectură, creşterea veniturilor la buget s-a realizat pe spinarea orădenilor. Aşa înţelege municipalitatea să protejeze contribuabilii într-un an de ciză. Nu suntem de acord cu piramida de sticlă şi nici cu sensul giratoriu de la Centrul Civic. În schimb, am dori sprijinirea societăţii civile. Fondurile alocate pentru activitatea organizaţiilor neguvernamentale sunt tot mai mici", ne-a declarat Dorin Corcheş, consilier PD-L. Nemulţumiţi de proiecţia bugetară sunt şi consilierii social-democraţi, care au mai multe obiecţii la actuala formă a bugetului. Din păcate, propunerile lor nu vor fi luate în considerare. "Considerăm inutile cheltuielile cu realizarea unei piramide de sticlă. De asemenea, nu se justifică lucrările pentru un nou sens giratoriu în Centrul Civic. Totodată, 250.000 lei vor fi cheltuiţi pentru implementarea de către OTL a sistemului de ticketing, o altă investiţie ce poate fi amânată. Toţi aceşti bani puteau fi direcţionaţi pentru proiecte sociale, cum ar fi bursele pentru elevi, premiile pentru olimpici sau tichetele cadou pentru personalul nedidactic", ne-a declarat Ovidiu Mureşan, consilier PSD.