Câinii latră, caravana trece
Presa, în calitate de paznic al democraţiei, semnalează tot ce se întâmplă în societate. Cu bune, cu rele. De foarte multe ori, rămâne doar semnalarea, deoarece cei puşi, prin fişa postului, să îndrepte lucrurile rele nu întreprind nimic în acest sens.
Bunăoară, în spatele Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" funcţionează o "autogară". Pe sub Calea Mareşal Averescu, în dreptul fostei fabrici de spirt, susură molcom un izvor, iar pentru a trece pe promenadă trebuie să-ţi iei cizme, pentru că peste pantofi trece apa. Şi tot aproape de fosta fabrică de spirt, gardul de beton e iarăşi înclinat şi poate oricând să cadă şi să strivească un călător pe trotuar.
Pe Calea Clujului, în apropiere de Maternitate, există o casă dărăpânată, care dă un aspect dezolant unei străzi foarte circulate din oraş, care face legătura DN1 sau E 60. Aici locatarii au „amenajat" un depozit de gunoaie la care trag haite de câini vagabonzi. De ce nu se demolează această clădire aşa cum s-a procedat cu una asemănătoare de pe strada Eftimie Murgu? Cum suportă administraţia oraşului pata de ruşine pe obrazul urbei, în plin centru, pe o stradă circulată şi de străini?
Pentru vânzătorii ambulanţi de lapte sau produse lactate s-au introdus noi reguli, începând cu această lună. Cei de prin centru au găsit modalitatea de a eluda legea, migrând spre zone de periferie Velenţa, Nufărului, Ioşia sau spre colţuri de străzi, zone în care nu vezi picior de poliţist, iar dacă întâmplător trece o patrulă, aceasta nu se implică. Fie nu cunosc legea, şi e grav, sau pur şi simplu nu vor să se implice, lucru şi mai grav. Oricum salariul substanţial le merge în continuare. Ne exprimăm speranţa că Poliţia Comunitară va proceda altfel.
Dar Oficiul pentru Protecţia Consumatorului ce face? Fiind vorba de poliţişti, cred că e şi "meritul" lor pentru băncile şi lămpile electrice vandalizate în tot oraşul. Cam prea multă comoditate. Măcar să fie prins un singur individ certat cu legea şi să fie dus la şcoala de bune maniere a poliţiei ca să fie exemplu pentru alţi amatori. Acest lucru nu s-a întâmplat. Cum îi urmăresc comandanţii pe subalternii lor? Unde e eficienţa?
Câinii vagabonzi zburdă pe străzi în toate zonele oraşului. Chiar nu deranjează pe nimeni din Primărie? Vorbind de câini şi de proprietarii lor, făcând câţiva paşi pe trotuar, chiar în plin centru, dacă nu eşti atent, poţi să calci în excremente de câini, poate şi de animale vorbitoare... Scrie în presă că mulţi cetăţeni nu şi-au plătit impozitele. De ce funcţionarii Primăriei nu ies pe teren, ca să amintească celor rău-platnici că au datoria civică să-şi plătească datoriile. Trebuie folosite orice mijloace legale pentru a se recupera toate sumele datorate bugetului. Aceasta ar trebui să fie prioritatea maximă a Primăriei. Chiar şi cei de la Serviciul pentru Asociaţiile de proprietari ar trebui să mai iasă şi pe teren, să ajute asociaţiile în recuperarea restanţelor. Ar fi mai eficient decât să stea în birou, în turnul de fildeş al Primăriei.
Din cauza restanţelor riscăm să rămânem fără căldură şi apă. Dl primar ar trebui să-şi mobilizeze funcţionarii pentru a contribui la recuperarea restanţelor de orice fel. Recurgerea la justiţie e contraproductivă, deoarece procesele durează ani în şir, iar datoriile se înmulţesc.
Din păcate, sunt desul de mulţi indivizi care beneficiază pe nedrept de ajutorul pentru încălzire, depunând declaraţii false, iar uneori şi cu complicitatea asociaţiilor. Şi aici ar fi binevenită, chiar necesară intervenţia celor de la Serviciul Îndrumare şi Control Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei. De altfel, rostul angajaţilor de aici este de a îndruma şi controla asociaţiile. În situaţia actuală, trebuie chivernisit cu maximă responsabilitate banul public.
Ne-am pus mari speranţe în noua administraţie, dar după aproape un an n-am constatat nicio îmbunătăţire, ba din contră. Cum speranţa moarte ultima, continuăm să sperăm în că lucrurile se vor urni şi vor merge pe făgaşul normal, în slujba cetăţeanului. Tot în slujba cetăţenilor cred ei că s-ar impune şi în Oradea contracte individuale cu furnizorii de utilităţi, lucru care ar duce la diminuarea sau chiar lichidarea restanţelor la asociaţiile de proprietari.
si ar trebui sa mergeti sa il lipiti pe usa salii de sedinte a consiliului local sau biroul unuia dintre edili.sunt detalii marunte care distrug imaginea orasului,a caror rezolvare nu ar implica eforturi nemaipomenite.domnul bolojan ne tot ameninta de vreun an cu politie comunitara si ecologica,salubritate serioasa,responsabilizarea asoc. de proprietari,spatii verzi etc.dar cat sa mai asteptam,oare?