Încotro se îndreaptă sistemul sanitar sau, mai bine zis, cât timp va mai rezista presiunilor şi deficienţelor cu care se confruntă e greu de zis, dar cert este că problemele nu sunt nici pe departe soluţionate. Medicii preferă să profeseze în străinătate, unde primesc salarii cu multe zerouri, în timp ce în ţară bolnavii şi pacienţii, dar în special aparţinătorii acestora nu mai sunt la fel de siguri pe calitatea actului medical. Două cazuri petrecute recent în Oradea au relevat o realitate cruntă a ceea ce se poate întâmpla în spitale.

Au trecut mai bine de trei luni de la moartea tânărului Norbert Takacs şi, cu toate demersurile şi eforturile depuse de părinţii săi pentru a afla adevăratul motiv al decesului fiului lor, autorităţile competente nu au reuşit nici până acum să ofere un răspuns concret şi real. Accidentul de maşină în care a fost implicat Norbert la începutul lunii februarie a.c. i-a provocat acestuia o serie de leziuni, pentru care a necesitat internare. Aparte de intervenţia la nas pe care a suferit-o, la câteva zile de la eveniment, băiatul de doar 17 ani a fost operat la picior, dar, din cauza unei embolii grăsoase, pe care medicii nu au reuşit să o descopere, deşi în astfel de situaţii afecţiunea apare frecvent, tânărul a decedat. Scandalul a apărut după ce părinţii lui Norbert au cerut explicaţii pentru moartea subită a fiului lor, mai ales că aceştia au declarat că medicii aflaţi de gardă nu s-au ocupat deloc de el. "Nu a venit niciun medic să ne spună care este starea lui sau să vorbească cu noi. A fost tratat cu superficialitate şi au trimis rezidenţii să îi îngrijească", au declarat, în urma nefericitului eveniment, Jeno şi Sara Takacs, părinţii lui Norbert. Cazul a ajuns pe masa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi, în urma unei anchete, cei doi medici care s-au ocupat de caz au fost pedepsiţi pecuniar. Aceştia nu au mai avut voie, timp de o lună, să lucreze de gardă, însă rezultatul anchetei nu a fost cel aşteptat de părinţii decedatului. Abia în urma unui amplu protest, desfăşurat în faţa Prefecturii judeţului Bihor, şi după o discuţie purtată cu prefectul Gavrilă Ghilea, cazul a fost trimis pe masa de dezbateri a Colegiului Medicilor din Cluj-Napoca, dar nici aici comisiile de evaluare nu au stabilit încă "diagnosticul" concret referitor la motivul morţii lui Norbert. Între timp, la nivel local, cazul pare să se fi uitat, dar a reintrat în atenţia opiniei publice odată cu un alt deces nefericit, petrecut tot pe patul de spital.
Au trecut două săptămâni de când micuţa Patricia Vanesa a murit în urma unei toxiinfecţii alimentare. Aceasta a fost transportată în 24 mai în comă de la Secţia de Boli Infecţioase, la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", după ce înainte cu o zi fusese internată împreună cu alte 10 persoane, pentru că mâncaseră dintr-o prăjitură făcută în casă. Direcţia de Sănătate Publică Bihor a informat, la câteva zile de la moartea fetiţei, că analizele de laborator ale prăjiturii au descoperit că ouăle din care a fost făcută erau contaminate cu bacteria Salmonella. La fel ca şi în primul caz, părinţii Patriciei au acuzat medicii de la Infecţioase, care s-au ocupat de caz, că nu şi-au dat interesul să o trateze aşa cum se cuvine pe fetiţă şi nu i-au acordat medicaţia necesară, dar mai ales au ţinut-o în comă. Avocatul familiei, Bogdan Meşter, a depus o plângere, prin care le acuză pe cele două cadre medicale, Georgeta Călinescu şi Ildiko Lenard, de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Acestea, din păcate, nu sunt singurele cazuri care pun la îndoială calitatea actului medical. La începutul acestui an o femeie a decedat la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie, iar anul trecut altă pacientă a murit în urma injecţii. Evenimente de acest gen şi faptul că tot mai mulţi medici pleacă peste hotare pun sub semnul întrebării siguranţa pacienţilor în unităţile sanitare.