După un an de la înlăturarea clanului Maghiar din fruntea Universităţii din Oradea şi începerea urmăririi penale împotriva celor doi foşti rectori ies la iveală noi dovezi care confirmă faptul că eliberarea celor 26 de diplome false nu sunt cazuri izolate, fiind descoperite alte acte de studii care încă servesc drept suport profesional unor impostori. Scandalul deja celebrelor diplome capătă astfel conotaţii internaţionale, în timp ce activitatea foştilor rectori ai instituţiei de învăţământ este demnă de o adevărată reţea specializată în traficul de diplome falsificate.

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva lui Teodor Maghiar şi Teodor Traian Maghiar, magistraţii descoperind 26 de diplome eliberate pe numele unor cetăţeni, majoritatea italieni, care ar fi urmat la Oradea specializări precum naturopatie, osteopatie sau chiropraxie. Teodor Traian Maghiar a fost revocat din funcţia de rector în luna martie a anului trecut, după ce împotriva sa a fost demarată ancheta ca urmare a faptului că, în calitate de prodecan al Facultăţii de Medicină, a semnat diplomele eliberate pentru specializări care nu s-au predat niciodată în România. La un an de la începerea urmăririi penale, apare o nouă filieră internaţională de traficare a diplomelor false, de data aceasta actele de studii fiind eliberate în Elveţia şi Germania. Astfel, Universitatea Oradea, sub semnătura lui Teodor Traian Maghiar, elibera diplome, de astă dată de licenţă, pe baza unei colaborări cu o universitate liberă din Lugano - Elveţia. Se pare că şi această instituţie de învăţământ este una fantomă, nefiind recunoscută în Uniunea Europeană sau în altă ţară din lume. În aceste condiţii au fost tipărite diplome false, cu emblema şi ştampila Universităţii Oradea, menţionându-se pe formularul de diplomă că sunt eliberate în baza legilor Statului Român. Teodor Traian Maghiar semnează un asemenea act în 19 ianuarie 2007, cu doar două luni înainte de a fi înlăturat din funcţia de rector printr-un ordin de ministru. Diploma, eliberată pe numele Axel Muller, a fost descoperită în Germania, în momentul în care bărbatul a intenţionat să îşi deschidă un cabinet de osteopatie. Documentul a stârnit suspiciuni la nivelul Oficiului Central de Recunoaştere a Diplomelor din Germania, autorităţile acestei ţări suspectându-l pe Muller că nu are diplomă de bacalaureat. Alte diplome au fost eliberate de Traian Maghiar în 2003, pe numele unor cetăţeni germani, cărora fostul rector le acordă cu mărinimie titlul de Doctor Honoris Causa, stabilindu-se ulterior că posesorii unor astfel de acte nu au nicio legătură cu corpul profesoral şi titlurile universitare. Contactaţi în privinţa actului de studii eliberat pe numele lui Muller, reprezentanţii Universităţii Oradea au precizat că formularul de diplomă nu face parte din cele utilizate de instituţia de învăţământ şi că aceasta nu figurează în nicio evidenţă ca fiind eliberată de Universitate. Actuala conducere urmează să analizeze documentul şi să adopte o poziţie în cursul săptămânii viitoare.

Teodor Maghiar a fost trimis în judecată pentru fraudarea bugetului de stat prin raportarea unui număr fals de studenţi, procurorii precizând că ancheta în privinţa diplomelor false continuă. Condamnarea celor doi de instanţele de judecată, dacă li se va dovedi vinovăţia, nu va fi însă suficientă pentru prejudiciile de imagine aduse instituţiei pe care au condus-o. Apariţia diplomelor false în San Marino, Elveţia şi Germania a afectat grav imaginea Universităţii şi a întregului sistem de învăţământ românesc în Uniunea Europeană, în aceste condiţii putând fi pusă la îndoială inclusiv acreditarea obţinută de instituţia de învăţământ superior orădeană.