Castelul de la Balc şi domeniul aferent stau cu lacăt la poartă şi se degradează pe zi ce trece. Intrată pe căi dubioase în proprietatea Petrom SA, clădirea a fost renovată în urmă cu vreo zece ani pentru a fi despuiată mai apoi de toate investiţiile făcute aici. Exact în urmă cu un an Petrom a încercat să vândă la licitaţie castelul de la Balc şi terenul aferent, de vreo 20 de hectare, cerând 2,5 milioane de euro. Tranzacţia nu a mai avut loc, deşi compania a coborât preţul până la vreo 500.000 de euro. Zona are un potenţial turistic uriaş, în subteran existând izvoare termale sărate, unice în ţară. Posibilităţii de dezvoltare pentru localitate sunt evidente, deoarece la doi kilometri de localitate va trece Autostrada Transilvania. Conducerea judeţului nu pare însă dispusă să încerce recuperarea unei proprietăţi care aparţine de drept judeţului, respectiv locuitorilor din Balc.

În martie anul trecut, cea mai mare companie românească, Petrom SA, anunţa că va scoate la licitaţie un imobil compus din patru corpuri de clădire şi o suprafaţă de teren de 20 ha din comuna Balc. În anunţul companiei se preciza că obiectivul este parţial modernizat, valoarea minimă de la care va porni licitaţia fiind 2,5 milioane de euro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor era 31 martie 2009, compania rezervându-şi dreptul de a retrage oferta, fără nici un motiv.

O propunere rămasă fără ecou
Intenţia Petrom nu a trecut neobservată. Fostul senator Vasile Duţă a stârnit valuri după ce, anul trecut, a declarat că este gata să reprezinte gratuit ca avocat Consiliul Judeţean Bihor pentru a recupera castelul de la Balc. "Am fost complet dezamăgit de modul în care a reacţionat conducerea judeţului la iniţiativa mea. Am scris atunci o scrisoare de intenţie, pe care au făcut-o publică ziare locale. Scrisoarea are şi număr de înregistrare la CJ, dar nici până în ziua de azi nu am primit vreun răspuns", ne-a declarat avocatul Duţă. "Vă căutăm noi, mi-a transmis preşedintele Radu Ţîrle. Şi de atunci mă tot caută", continuă avocatul. Fostul senator mai spune că este singurul care poate recupera domeniul de la Balc deoarece are toate documentele necesare.
"Castelul şi terenul respectiv au fost luate în mod fraudulos de Petrom, printr-o simplă acţiune în constatare care nu certifică însă un drept de proprietate. De drept el aparţine comunităţii locale şi Consiliului Judeţean. Or, fără a fi angajat de către partea direct interesată în recuperarea acelui bun, eu nu pot deschide un astfel de proces. Prin urmare, reiterez public oferta mea, exprimându-mi totodată profunda dezamăgire faţă de conducerea judeţului care nu face nimic pentru a-şi recupera proprietatea", spune avocatul.
De la biroul de presă al Consiliului Judeţean am fost informaţi că juriştii instituţiei nu au întreprins niciun demers pentru recuperarea castelului de la Balc şi că, într-adevăr, avocatul Vasile Duţă nu a fost mandatat în vreun fel să reprezinte interesele judeţului în acest caz.

Simbolul comunei, gestionat de Bucureşti

Primarul localităţii, Arsenie Maroşan, oftează adânc atunci când i se cer amănunte despre simbolul localităţii pe care o păstoreşte, dar care, culmea ironiei, nu este în patrimoniul comunei.
"Castelul este închis de trei ani, are un paznic la poartă şi încă unul în interiorul domeniului. Nu avem nici cea mai mică idee ce are de gând Petrom să facă cu clădirea, atâta ştim şi noi, că au vrut să-l vândă. Dacă îl vindeau ar fi trebuit să-şi scoată de la Primăriei certificat fiscal, dar nu au venit după el, deci încă aparţine de Petrom", ne-a declarat primarul Balcului. Edilul regretă că simbolul localităţii nu aparţine comunităţii, aşa cum ar fi corect. Este conştient că ar fi dificil pentru primărie să-l gestioneze, dar cu o finanţare externă s-ar putea începe exploatarea economică şi turistică a complexului.
Faţada a fost refăcută în urmă cu zece ani, s-au instalat geamuri termopan, s-a respectat modelul iniţial pentru că clădirea este monument istoric, dar pentru că nu este întreţinută, a început să se strice şi exteriorul.
În interior însă, clădirea e făcută praf. Surse locale ne-au relatat că au fost scoase uşile, mobilierul şi întreaga bază de tratament, totul a fost cărat din interiorul clădirii. Din zvonurile ajunse la urechile localnicilor, preţul clădirii şi al domeniului a scăzut de la 2,5 milioane la 500.000 de euro.

Scurt istoric

Primul castel din Balc a fost construit în 1484 de către Pruisz János, episcopul Oradiei. Urmele construcţiei au fost vizibile până la mijlocul secolului XIX. Actualul castel construit în stil romantic a fost ridicat la comanda familiei Degenfeld în 1896, iar mai târziu a ajuns în posesia familiei Károlyi. După 1918 bancherul orădean Iosif Pincaş - provenit dintr-o familie evreiască cu descendenţă spaniolă - a cumpărat castelul de la Károlyi Imre, groful stabilindu-se în Ungaria.
După naţionalizarea din 1948, în castel s-a înfiinţat un spital-sanatoriu pentru nevrotici, care a funcţionat până în 1978. Odată cu intensificarea exploatării zăcămintelor de ţiţei din zonă factorii de decizie ai regimului comunist au hotărât mutarea sanatoriului la Nucet şi trecerea castelului în administrarea Ministerului Economiei. Imobilul a căpătat şi o destinaţie militară, aici fiind cantonaţi soldaţii în termen care serveau patria prin muncă la schela de extracţie din Suplacu de Barcău.

Cum l-a pierdut judeţul

După Revoluţie, imobilul şi domeniul au rămas în administrarea Regiei Autonome a Petrolului Petrom SA, societate controlată de stat. În aprilie 1996 Consiliul Judeţean Bihor îşi dă acordul ca domeniul şi castelul să treacă "în administrarea operativă" a Petrom, regia de stat intabulând pe această bază proprietăţile în luna mai, acelaşi an.
Petrom este transformată ulterior în Societate Naţională, investind sume enorme în refacerea castelului şi amenajarea parcului dendrologic dimprejurul complexului de la Balc. Între 1998-2000 se amenajează aici o bază de tratament ultramodernă, dar care nu va funcţiona niciodată. În 2002 sunt stopate toate investiţiile, iar clădirea va fi folosită sporadic drept casă de protocol a companiei până în 2004, anul privatizării. În acest răstimp clădirea este efectiv devalizată, dispărând întreaga bază de tratament, uşile interioare şi mobilierul.
Crişana a solicitat conducerii Petrom să precizeze ce intenţionează să facă în viitor cu domeniul şi castelul de la Balc. Biroul de presă ne-a transmis că "analizează" de două zile problema, urmând ca şefii companiei să emită un punct de vedere pe care îl vom face public, imediat ce va fi transmis redacţiei.