La un an de la preluarea de către liberalul Ilie Bolojan a mandatului de primar al Oradiei, marile angajamente asumate în timpul campaniei electorale s-au dovedit a fi praf în ochii alegătorilor. Dacă în campanie Bolojan le plângea de milă bihorenilor că au cele mai mici salarii din ţară, situaţia nu s-a schimbat nici după 12 luni de guvernare locală liberală. Deşi a promis că, odată instalat în fruntea Primăriei, va promova o politică de deschidere faţă de mediul de afaceri şi de nefavorizare a vreunei firme în detrimentul alteia, realitatea infirmă aceste planuri măreţe, singurele companii care au găsit uşa deschisă la biroul primarului fiind firmele de casă ale PNL, cele mai multe dintre acestea avându-l în acţionariat pe Beniamin Rus.

Programul de guvernare 2008-2012 în domeniul economic asumat de liberalii orădeni, în frunte cu Ilie Bolojan, cuprindea o serie de măsuri menite să relanseze Oradea, ţinută în loc de fosta administraţie democrată. Rămânerea în urmă a Oradiei în ceea ce priveşte dezvoltarea economică în comparaţie cu celelalte municipii reşedinţă de judeţ din vestul ţării era cauzată, potrivit liberalilor, de "atitudinea de spectator", "a lipsei de viziune, a arbitrariului în relaţia cu mediul de afaceri şi a unei politici fiscale greşite" promovată de foştii edili PD-L. Acestora li se mai reproşa faptul că au pierdut oportunităţi, iar avantajele competitive ale Oradiei nu au fost puse în valoare, motiv pentru care, deşi rata şomajului era redusă, salariul mediu al orădenilor era printre cele mai mici din ţară. La un an însă de la înscăunarea edilului liberal, orădenii se numără în continuare printre românii cu un venit lunar foarte mic, iar despre dezvoltarea mediului de afaceri nici nu poate fi vorba. Arbitrariul în relaţia cu mediul de afaceri nu a fost eliminat, liberalii instituind, într-un singur an, un monopol al firmei Selina în ceea ce priveşte lucrările de reabilitări de drumuri, întreţinere a semaforizărilor, amenajări ale aleilor şi parcărilor, precum şi lucrările de canalizare.
Mai mult, în plină campanie electorală, liberalii orădeni au identificat "dezavantajele competive" ale administraţiei de atunci: lipsa de viziune privind dezvoltarea economică, taxe locale mari, lipsa unei organizări urbanistice a oraşului şi a Zonei Metropolitane, lipsa infrastructurii de afaceri, lipsa unui aeroport internaţional şi opacitatea Primăriei faţă de investitori. Cu toate acestea, nu au fost capabili să vină cu soluţii concrete pentru eliminarea lor. Astfel, dacă, în urmă cu un an, Bolojan le plângea de milă firmelor nevoite să supravieţuiască "exclusiv prin capacităţile antreprenoriale ale acţionarilor" fiind împovărate cu taxe şi impozite de două ori mai mari decât în Cluj-Napoca şi Timişoara, politica fiscală promovată de administraţia liberală s-a rezumat la menţinerea lor la acelaşi nivel, în condiţiile în care soluţia propusă în luna mai a anului trecut pentru creşterea veniturilor la bugetul local a fost tocmai reducerea impozitelor. Dezvoltarea infrastructurii de afaceri, în viziunea liberalilor, consta în înfiinţarea de parcuri industriale, a unui incubator de afaceri, a unui centru de expoziţii, respectiv a unui centru logistic. Până la această dată, putem vorbi despre un parc industrial mai degrabă pe hârtie, având în vedere că infrastructura nu este asigurată, iar firmele încă se lasă aşteptate. În ceea ce priveşte incubatorul, centrul expoziţional şi logistic, Bolojan nu a mai făcut nicio referire la ele, putând fi considerate proiecte abandonate de actuala administraţie. Nici asumatul proiect de transformare a Aeroportului Oradea în unul internaţional nu beneficiază de atenţia municipalităţii orădene, care lasă pe umerii Consiliului Judeţean Bihor întreaga responsabilitate pentru cofinanţarea lucrărilor de modernizare a pistei şi terminalului. Eliminarea birocraţiei şi reducerea semnificativă a termenelor de eliberare a autorizaţiilor, mult trâmbiţată în campanie, s-au dovedit a fi doar o simplă campanie de atragere de capital politic, orădenii confruntându-se, în continuare, cu aceleaşi probleme.
Dacă tot nu a reuşit să contribuie la creşterea calităţii vieţii locuitorilor din Oradea, administraţia Bolojan s-a gândit în schimb să promoveze o politică de limitare a locurilor de muncă.
Astfel, după alegeri, Bolojan a uitat de promisa deschidere către mediul privat, trântind uşa în nasul agenţilor economici care-şi desfăşoară activitatea în Parcul 1 Decembrie. Cei 100 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece Primăria consideră nesemnificativ venitul de peste 400.000 lei la bugetul local provenit din închirierea terenului pentru cele 15 chioşcuri. Mai mult, municipalitatea refuză prelungirea contractelor de închiriere prin faptul că "realizarea unui parteneriat durabil cu Primăria este extrem de dificilă în condiţiile existenţei unui număr mare de parteneri".

În acest context, mai trebuie demonstrat că disponibilitatea de susţinere de către Primărie a micilor întreprinzători, mai ales în această perioadă de criză, este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire?!