Ce are blocul cu spaţiul verde
Municipalitatea orădeană nu renunţă la ideea de a lăsa întreţinerea spaţiile verzi dintre blocuri în seama asociaţiilor de proprietari, adică pe cheltuiala orădenilor care locuiesc la bloc. O decizie cinică şi ilegală. Există însă şi o soluţie, dar nu va fi pe placul conducerii Primăriei...
Întreţinerea unui spaţiu verde nu pare a fi o mare scofală, la prima vedere. Trebuie cosită iarba de vreo două, trei ori pe an, se toaletează copacii uscaţi, se plantează flori şi arbuşti, se adună frunzele căzute toamna târziu etc. Toată această muncă trebuie însă transformată în bani şi, adunând toate spaţiile verzi din cartierele de blocuri care trebuie îngrijite, rezultă o sumă care poate ajunge lejer la un milion de euro pe an. Bani pe care Primăria Oradea vrea să-i economisească pe seama orădenilor de la blocuri. Astfel, „norocoşii” cu niscaiva spaţiu verde în jurul blocului vor fi nevoiţi să plătească lunar o sumă de bani pentru a angaja o firmă, sau un muncitor, pentru întreţinerea grădinii urbane. Lună de lună, an de an, spre fericirea decidenţilor din Primărie, care au scăpat de o grijă. Numai că obligarea asociaţiilor de proprietari printr-o simplă notificare că au de întreţinut cutare spaţiu verde nu prea are acoperire legală. Într-o primă fază, regulamentul pentru întreţinerea spaţiilor verzi a fost contestat în instanţă de mai multe asociaţii, iar justiţia le-a dat dreptate: municipalitatea nu poate obliga o asociaţie de proprietari să întreţină un bun care nu-i aparţine, adică spaţiul verde de lângă blocuri, care este parte a domeniului public. Prin definiţie, asociaţiile sunt constituite din proprietarii de apartamente, care au doar o cotă parte din terenul de sub blocuri. Pentru apartament şi cota parte din teren plătesc un impozit anual.
Deşi a pierdut în instanţă, municipalitatea nu renunţă la idee şi scoate din jobenul cu legi o ordonanţă de guvern prin care încearcă să impună acelaşi regulament, uşor cosmetizat. Şi acesta poate fi contestat în instanţă şi are toate şansele să fie anulat, deoarece unde a pierdut pe o lege, nu poate câştiga pe o biată ordonanţă interpretată forţat în noul regulament supus dezbaterii publice (vezi aici).
Regulament propus este în acelaşi timp şi discriminatoriu, deoarece sunt asociaţii de proprietari care nu au spaţii verzi în apropierea blocurilor. Aceşti orădeni nu vor fi nevoiţi să suporte financiar lucrări de întreţinere.
De unde această încăpăţânare a Primăriei de a impune asociaţiilor să suporte o cheltuială care nu are nicio legătură cu obiectul lor de activitate? De ce să-i oblige pe orădeni să întreţină un spaţiu verde care aparţine domeniului public? Probabil că bugetul oraşului este mult prea împovărat de investiţiile care se derulează, iar o economie de aproximativ un milion de euro anual nu e de ici, de colo. Doar că obligarea orădenilor să plătească pentru întreţinerea unui teren aparţinând domeniului public este ilegală. Primăria poate însă să le ofere acestor orădeni o facilitate: în schimbul întreţinerii acelui spaţiu public, să-i scutească de plata impozitului anual pe apartament. Din acei bani se poate foarte bine plăti o firmă, sau un angajat, la fiecare asociaţie de proprietari, pentru a întreţine acele spaţii verzi. Ori să-i scutească măcar de plata părcării de domiciliu, dar aici există neajunsul că nu toţi locatarii unui imobil să deţină şi un autoturism. Se pot gândi şi alte variante, doar să existe interes din partea municipalităţii. Un târg cinstit este preferabil impunerii unei decizii de forţă, sau a unui nou duel judiciar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.