În ultima vreme, la Oradea s-au intensificat acţiunile îndreptate împotriva populaţiei majoritare româneşti. În paralel cu scandalurile periodice din jurul terenului aparţinând Bisericii Ortodoxe "Sfânta Treime", episcopul Laszlo Tokes a lansat o nouă serie de provocări la adresa sentimentelor naţionale ale românilor orădeni. De această dată, instrumentul folosit e reprezentat de inscripţiile în limba maghiară.

Încă de anul trecut, Consiliul Local al municipiului Oradea a decis ca pe plăcuţele cu numele străzilor să fie scris, după denumirea în limba română, echivalentul maghiar al cuvântului "stradă" - "utca". Întrucât hotărârea coaliţiei majoritare PD-UDMR a rămas numai pe hârtie, nefiind încă pusă în practică, unii exponenţi ai curentului radical din rândurile concitadinilor noştri de naţionalitate maghiară au trecut la fapte. În cursul acestei veri, numeroase artere orădene au fost botezate cu nume maghiare, inclusiv cu acelea ale unor personaje de tristă amintire pentru românii transilvăneni. Folosind vopsea şi şabloane, grupuri de tineri adepţi ai liniei extremiste promovate de Laszlo Tokes au imprimat vechile denumiri din vremea ocupaţiei maghiare pe străzile din zona centrală şi pe principalele bulevarde ale municipiului.
Astfel, kilometrul zero al Oradiei - Piaţa Unirii - a devenit, peste noapte, "Szent Laszlo Ter", strada Moscovei s-a pricopsit cu numele lui Szilagyi Dezso, un fost ministru din timpul Imperiului Austro-Ungar, iar Bulevardul Ştefan cel Mare a primit numele lui Arpad. Şi acestea sunt numai câteva exemple din puzderia de inscripţii ce-a împânzit oraşul. În ciuda semnalelor trase de presa locală şi a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, autorităţile locale au tratat aceste fapte reprobabile cu o indiferenţă care, după cum ne arată evenimentele ulterioare, nu a făcut altceva decât să dea apă la moară extremiştilor.
În urmă cu câteva zile, pe zidul bisericii reformate şi pe cel al Centrului ecleziastic "Sulyok Istvan", ambele aflate în apropierea sediului Primăriei, au fost montate tăbliţe cu numele străzii în limba maghiară. La scurt timp, cartierul orădean Episcopia a fost delimitat prin panouri inscripţionate în română şi în maghiară. Scandalul izbucnit a determinat Primăria să dispună îndepărtarea plăcuţelor. Momentul nu a fost lipsit de incidente, izbucnind o altercaţie între angajaţii de la Drumuri Orăşeneşti şi cei care şi-au asumat rebotezarea străzilor, printre aceştia din urmă aflându-se şi liderul Tineretului Maghiar Transilvănean, Nagy Jozsef Barna, un adept al separatismului promovat de Tokes. Deşi tăbliţele au fost, în cele din urmă, îndepărtate, au mai rămas zeci de clădiri pe care sunt vopsite denumirile aşa-zis istorice ale respectivelor străzi.
Am constatat, pe tot parcursul acestor incidente, o pasivitate condamnabilă din partea instituţiilor abilitate să intervină. Mai mult, acestea au evitat să-şi asume responsabilităţile ce le revin conform legislaţiei în vigoare, pasându-şi reciproc răspunderea. S-a văzut, însă, că toleranţa laşă impulsionează pornirile anti-româneşti, ajungându-se ca fapte antisociale şi ilegale, precum cele expuse mai sus, să fie săvârşite, cu nonşalanţă, ziua în amiaza mare, iar ulterior să fie revendicate deschis de autorii lor.

În aceste condiţii, solicit autorităţilor locale şi instituţiilor statului obligate să asigure respectarea legalităţii să intervină de urgenţă pentru a pune capăt acestor acţiuni iresponsabile, care lezează sensibilitatea românilor şi contribuie la tensionarea climatului interetnic! Cu atât mai mult, cu cât este de aşteptat ca, pe fondul campaniei electorale, să asistăm la o escaladare a competiţiei între discursuri şi acte extremiste. Un avertisment sever în acest sens îl constituie atât faptele acoliţilor lui Tokes de la Oradea, de zilele trecute, cât şi recenta declaraţie antinaţională a lui Marko Bela, de la Cluj-Napoca, potrivit căreia România nu mai este un stat naţional. Dar nici n-a ajuns un sat fără câini, cum ar vrea unii!



Declaraţie prezentată în plenul Camerei Deputaţilor, în 25.09.2007.