Cine stă în spatele retrocedării bunurilor care au aparţinut (sau nu) bisericilor maghiare?
În societatea actuală, când multe persoane îşi cer tot felul de drepturi, am trecut cu uşurinţă (ca mulţi alţii) peste demersul mediatic al abatelui Fejes Rudolf Anzelm, şeful Ordinului Canonic Premonstratens din Oradea, apărut într-un cotidian de limbă maghiară la începutul acestui an.
În acest articol abatele a luat poziţie faţă de reticenţa reprezentanţilor puterii privind retrocedarea bunurilor acestui ordin, zice-se odinioară foarte avut în ale proprietăţilor imobiliare, clădiri şi terenuri.
Aşa se face că după apariţia legislaţiei referitoare la retrocedarea averilor bisericeşti, abatele a pornit lupta pentru redobândirea proprietăţilor confiscate de statul român, of-ul cel mare al acestuia fiind în special imobilele situate în comuna Sânmartin, clădirea care adăposteşte Liceul "Mihai Eminescu" (fosta şcoală a premonstratenşilor de pe str. Roman Ciorogariu) şi, nici mai mult nici mai puţin, un teren situat în apropierea bisericii în care slujeşte abatele (Stadionul "Voinţa"), ultimele două din Oradea. Ca o mică paranteză, nu credem că mai este nevoie să amintim care este valoarea terenurilor din comuna Sânmartin, ştiut fiind că acestea fac parte din zona metropolitană a Oradiei.
Din acest motiv a dat în judecată statul român, până în prezent fără un rezultat palpabil, acesta fiind şi motivul pentru care s-a adresat mass-media, dar nu numai celei locale, ci, se pare, şi celei din Ungaria (zice-se că la postul de televiziune "Duna" şi radio "Kossuth"). Şi ai, spune la prima vedere, că omul are dreptate, dacă i s-a luat să i se dea înapoi, numai că există un "dar", şi asta din pricina unor documente care zac în arhivele statului.
Să o luăm pe rând. Ar fi bine ca atât abatele Fejes Rudolf Anzelm, cât mai ales autoritatea judecătorească să ştie că în arhivele statului se află documente referitoare la faptul că, în urma unei reforme agrare din anii `20, statul român a despăgubit Ordinul Canonic Premonstratens pentru proprietăţile deţinute în comuna Sânmartin. Referitor la complexul de clădiri din str. Roman Ciorogariu (Liceul "Mihai Eminescu") la care se alătură şi Stadionul "Voinţa", este demn de menţionat faptul că, în anul 1936, a existat pe rol un proces între Ordinul Canonic Premonstratens şi statul român. La recursul judecat la începutul anului 1937, profesorul Onisifor Ghibu a dovedit, pe baza înscrisurilor din Cartea Funciară (pe atunci Cartea Fonduară), dreptul de proprietate a statului maghiar (înainte de 1918) şi implicit, la acea vreme şi totodată în prezent, a statului român.
Am putea spune deci că puterea judecătorească trebuie să reanalizeze foarte atent situaţia procesului aflat pe rol privind imobilele solicitate spre retrocedare de Ordinul Canonic Premonstratens. Se pune, totodată, întrebarea până unde va merge şi cine îl sprijină pe abatele Fejes Rudolf Anzelm în acest demers, dar mai ales care va fi destinaţia reală (în situaţia în care ar câştiga) a imobilelor? Nu dorim să fim răutăcioşi, dar nu cumva aceste imobile se vor constitui într-o bază de sprijin financiar (ca urmare a posibilei înstrăinări a unora dintre aceste bunuri) pentru desfăşurarea unor acţiuni de realizare a autonomiei maghiare, având în vedere că umblă vorba că abatele s-a ataşat de valorile promovate de episcopul reformat Tokes Laszlo?
Comentarii
Nu există nici un comentariu.