Cine va plăti capetele sparte studenţilor de la Arte?
După ce, la finele lunii august 2005, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Oradea a efectuat o expertiză care a demonstrat că în spaţiul în care funcţionează Facultatea de Arte Vizuale există un pericol iminent de prăbuşire, a cerut evacuarea imediată a pavilionului din Cetate şi interzicerea accesului public în zonă. Cu toate acestea, decanul facultăţii refuză sistematic să se supună somaţiilor numeroase înaintate de ITC, autorităţile fiind nevoite să apeleze la justiţie pentru a rezolva situaţia.
Somaţii de evacuare încă din 1999
Starea avansată de degradare a clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Facultatea de Arte Vizuale din Oradea a fost sesizată, încă din anul 1999, de către inspectorii în construcţii. Astfel, conform unui proces verbal de inspecţie, încheiat în luna octombrie 1999, ITC a concluzionat că starea monumentului este gravă, solicitând încă de pe atunci evacuarea. La sfârşitul lunii august a anului curent, s-a produs ceea ce prevedeau inspectorii în construcţii: jumătate din planşeul unei încăperi, folosită drept sală de clasă, s-a prăbuşit, din fericire fără consecinţe grave, având în vedere că incidentul s-a produs în timpul vacanţei. De la sfârşitul anilor `90 până în prezent, mai multe proiecte şi expertize tehnice întocmite de colective de specialişti în domeniul reabilitării monumentelor istorice au evidenţiat starea gravă de degradare şi pericolul iminent de prăbuşire. Nu numai ITC a solicitat eliberarea de urgenţă a clădirii, ci şi administratorul acesteia, Administraţia Patrimoniului Imobiliar, toate somaţiile lovindu-se însă de refuzul nejustificat al decanului facultăţii, Cornel Durgheu, de a părăsi spaţiul respectiv. Pericolul care îi paşte în fiecare clipă pe studenţi i-a făcut pe reprezentanţii API să solicite Tribunalului Bihor o ordonanţă preşedinţială pentru evacuare, urmând ca, în acest sens, să fie fixat un termen de judecată.
Facultatea nu are un contract de închiriere
Cu toate că facultatea nu are nici măcar un contract de închiriere valabil pentru spaţiul pe care îl ocupă, decanul instituţiei refuză de ani de zile să plece din Cetatea Oradea, cu toate că, în acest fel, sunt puse în pericol vieţile a zeci de studenţi. Mai mult, Cornel Durgheu a declarat unui cotidian local că a atacat expertiza efectuată de ITC, precizând că va apela la "inspectori neutri" pentru efectuarea unor noi expertize. "Rectorul facultăţii ne-a asigurat că vor fi duse la îndeplinire toate măsurile stabilite în urma controlului, lucru care încă nu s-a întâmplat. Noi ne-am făcut datoria, pentru a preveni alte posibile accidente, având în vedere că există oricând posibilitatea pierderii de vieţi omeneşti. Atitudinea domnului decan nu poate fi catalogată decât drept inconştientă", a menţionat şeful ITC, ing. Lucian Chindlea. Îndârjirea decanului este cu atât mai de neînţeles cu cât, la o simplă plimbare prin Cetatea Oradea, starea de degradare este evidentă, fără a fi nevoie de specialişti pentru a observa acest lucru. La toate acestea se mai adaugă şi modificarea ilegală a unor spaţii din imobilul folosit de Facultatea de Arte Vizuale, care figurează ca patrimoniu naţional, orice fel de lucrări executate aici având nevoie de autorizaţii. "Nimeni nu doreşte să îşi asume răspunderea în eventualitatea în care s-ar produce un incident tragic. Inspectorii în construcţii şi-au făcut datoria ani la rând şi au semnalat din timp toate pericolele. Mi se pare absurd ca să fie nevoie de implicarea justiţiei pentru a evacua pe cineva dintr-un spaţiu care nu îi aparţine, cu atât mai mult cu cât, în cele din urmă, sunt nişte vieţi omeneşti la mijloc", a subliniat ing. Lucian Chindlea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.