Colegiul Economic, cu c(l)asa în spinare: Partenie Cosma + Alexandru Roman = Move
În cursul zilei de ieri, a avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şedinţa Consiliului Consultativ în care s-a decis mutarea celor 45 de clase ale Colegiului Economic "Partenie Cosma" la Şcoala cu clasele I-VIII "Alexandru Roman", acolo unde, iniţial, a funcţionat pe vremuri fostul liceu economic.
Imobilul în care funcţiona până mai ieri Colegiul Economic a fost retrocedat, în anul 2005, Congregaţiei Fiicelor de Caritate "Sfântul Vicenţiu de Paul". În plus, reabilitarea acestei clădiri din fonduri europene este condiţionată de mutarea în acest imobil a Liceului Teologic Romano-Catolic "Szent Laszlo". În aceste condiţii, începând cu noul an şcolar economiştii sunt nevoiţi să părăsească clădirea în care funcţionau de zeci de ani. După ce au fost studiate mai multe variante, ieri conducerile ISJ Bihor şi Primăriei Oradea au decis mutarea celor 45 de clase la Şcoala cu clasele I-VIII "Alexandru Roman". Această unitate şcolară deţine două imobile, unul pe Clujului nr. 66 şi altul pe Clujului 106. Ultimul corp de clădire este gol şi are o capacitatea de 10 săli, iar la "centru", potrivit directorului şcolii, ar mai fi alte 20 de săli de clasă. În aceste condiţii, procesul de învăţământ se va desfăşura cu mare greutate, atât timp cât şi elevii din ciclul primar şi gimnaziu vor învăţa tot aici. Vestea a luat-o prin surprindere pe directoarea Şcolii "Alexandru Roman", care nu a fost invitată la discuţii. "Eu sunt în concediu. Nu am participat la nicio întâlnire la Inspectorat şi, acum, nici nu am fost înştiinţată despre această decizie de a muta Economicul la noi. Noi avem doar 30 de săli de clasă. O să fie o nebunie. Nu ştiu cum o să facă naveta profesorii de la o şcoală la alta", ne-a declarat Anca Piscoi, directoarea Şcolii "Alexandru Roman".
În două schimburi
Inspectorul general al ISJ Bihor a precizat că programul de învăţământ se va desfăşura în două schimburi, clasele I-IV vor merge dimineaţa, iar restul, în funcţie de organizarea care se va stabili între cele două unităţi şcolare.
Această "evacuare" forţată a 1.200 de elevi şi 90 de cadre reprezintă pentru Primăria Oradea o nouă provocare. Situaţia în care s-a ajuns a fost determinată de faptul că, până în prezent, nu a putut fi finalizat Campusul şcolar, acolo unde trebuia să se mute Colegiul Economic. Mare parte din fonduri ar fi trebuit asigurate de la Guvern, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, nici Primăria Oradea nu s-a dovedit, până mai ieri, mai deschisă în ce priveşte asigurarea finanţării din fondurile proprii. "Dacă nu finanţează Guvernul această investiţie, va trebui să vedem ce e de făcut. Proiectul, pe care l-aş numi chiar megaloman, deorece prevede amenajarea unui bloc pentru profesori, este destinat Colegiului Economic, cât şi celui Sanitar. Vom lua în considerare realizarea parţială a lucrării, a corpului principal şi a unei săli de sport", a precizat, ieri, primarul Oradiei, Ilie Bolojan.
Pacat este ca acestui liceu economic nu i se da ceea ce merita.Am terminat cu multi ani acest liceu care intodeauna a fost respectat si fostii lui elevi au avut intodeauna un loc de munca asigurat ceea ce este foarte important.Dar la scoala generala nr 7 nu s-a gandit nimenea.Este un loc bun pentru a pregati pentru viata tineri.Tiganii intr-adevar predomina acolo dar intreb,merita?
Moştenirea marelui patriot a fost aruncată peste gard de biserica naţională de partid şi de stat...
Este sublim să ai o ţară şi ridicol să o oferi oricui vrea să o posede, aidoma unei xxx trimise "la produs"