Dacă valoarea lunară a convorbirilor telefonice ce revine fiecărui funcţionar public în parte pare să fie informaţie "clasificată" şi, prin urmare, nu poate fi dată publicităţii, chiar dacă aceşti angajaţi stau la taclale pe banii publici, în schimb costurile aferente autoturismelor de serviciu pot fi mai uşor inventariate.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Compartimentul administrativ - gospodăresc al Consiliului Judeţean Bihor, parcul auto al acestei instituţii deţine şase autoturisme şi trei autoutilitare. Preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, se foloseşe de un autoturism fabricat în 2007, Volkswagen Phaeton, care a costat 58.683 euro. Vicepreşedintelui Kiss ALexandru i s-a repartizat un Volkswagen Passat fabricat în 2006, în schimb, celuilalt vicepreşedinte, Dumitru Voloşeniuc, i s-a pus la dispoziţie tot un Volkswagen Passat, fabricat însă în 2008. La fel de răsfăţat este şi secretarul CJ Bihor, Aurel Demian, care are la dispoziţie tot un Volkswagen Passat, fabricat în 2007. Tot anul trecut, parcul auto al CJ Bihor s-a mai îmbogăţit cu un Volkswagen Tiguan, fabricat în 2008. Direcţia Administraţie Publică Locală şi cea Economică aveau anul trecut de împărţit un Daewoo Tacuma, fabricat în 2002. În ceea ce priveşte autoutilitarele, CJ Bihor a dobândit anul trecut două. Un Opel Combo a fost pus la dispoziţia Compartimentului de monitorizare a serviciilor comunitare de utilităţi publice, iar Mercedesul Benz, fabricat în 2008, achiziţionat în cadrul unui Proiect PHARE, a fost încredinţat Serviciului programe, prognoze, dezvoltare regională şi integrare europeană. De asemenea, în parcul auto al CJ se mai regăseşte şi o autoutilitară prevăzută cu un cântar electronic pentru măsurarea autovehicolelor de tonaj pe drumurile judeţene. Cu o singură excepţie, Compartimentul de monitorizare a serviciilor comunitare de utilităţi publice, care are alocat un consum de 200 litri de combustibil pe lună, restul autoturismelor au avut la dispoziţie 350 liltri/lună. Din cele nouă autovehicule şapte folosesc motorina, iar două sunt pe benzină.

Astfel, pe lună, autoturismele Consiliului judeţean consumau pentru motorină, în medie, 9.800 lei, la care se adaugă 2.450 lei, sumă ce reprezintă costul pentru benzina consumată lunar de cele două autoturisme. Pe întreg anul, de la bugetul judeţului s-au cheltuit aproximativ 150.000 lei pentru facturile de motorină şi benzină ale celor nouă maşini...