Consiliul Judeţean nu mai întoarce şi obrazul celălalt - Clădirea Muzeului "Ady Endre", retrocedată în natură Episcopiei Ortodoxe
În urma demersurilor administrative şi judecătoreşti, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a redobândit dreptul de proprietate asupra clădirii şi terenului aferent, unde actualmente se află colecţia Muzeului "Ady Endre", Consiliul Judeţean Bihor aflându-se în situaţia de a plăti chirie pentru muzeul amenajat în amintirea poetului maghiar.
Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Bihor, imobilul a fost vândut de Ady Endre poetului român Octavian Goga, care l-a donat Episcopiei Ortodoxe, în scopul construirii, pe terenul aferent, a unei biserici cu soare, după modelul celebrei Biserici cu Lună din centrul oraşului. Terenul şi clădirea au fost, însă, naţionalizate sub regimul comunist, fiind recâştigate în instanţă, anul trecut, de către Episcopia Ortodoxă a Oradiei. Conducerea CJ a anunţat ieri că doreşte să facă restituirea în natură a muzeului. "Este normal ca, de vreme ce Episcopia Romano-Catolică a cerut şi obţinut restituirea în natură a Palatului Baroc (în care funcţiona Muzeul Ţării Crişurilor - n.r.), la fel să se întâmple şi cu revendicarea Episcopiei Ortodoxe", spune Dumitru Crăciun, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, care a adăugat că, proprietar de drept fiind, Episcopia poate să facă ce doreşte cu terenul şi clădirea şi să menţină sau nu actualul muzeu. Purtătorul de cuvânt a spus că, în prima variantă, CJ va trebui să plătească chirie pentru folosirea clădirii, motiv pentru care conducerea instituţiei a şi cerut deja o păsuire de 30 de zile pentru transferarea bunurilor către Episcopie. "Răgazul ne este necesar pentru a putea analiza efectele asupra bugetului, deoarece în bugetul pe acest an nu sunt incluse asemenea cheltuieli", a declarat Crăciun. Pe de altă parte, conducerea Episcopiei Ortodoxe a confirmat că doreşte restituirea în natură a terenului aferent şi a clădirii în care funcţionează Casa memorială Ady Endre. "Episcopia Ortodoxă se îngrijeşte de buna chivernisire a bunurilor şi averii Bisericii, conform dispoziţiilor Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române", spune Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei, precizând că ceea ce se vehiculează privitor la unele tranzacţii de bunuri şi unele sume de bani reprezintă simple speculaţii, până în prezent Episcopia făcând toate demersurile necesare în vederea întocmirii protocolului de predare-preluare a imobilului, calculul şi modalitatea de plată a chiriei.
Deci în Oradea vor fi construite 27 de biserici ortodoxe. Nu este puţin prea mult? Acest lucru demonstrează schimbările radicale ce au avut loc în rândul poţiei prin imigrare din Vechiul Regat şi Basarbia.