Contribuabilii orădeni s-au dovedit a fi, chiar şi într-un an de criză, nişte cetăţeni model, plătindu-şi, în mare parte, la zi, obligaţiile fiscale către buget. Din păcate, răsplata autorităţilor locale este departe de a-i mulţumi pe locuitorii acestui oraş. Municipalitatea le pregăteşte acestora creşteri semnificative la impozitele şi taxele pe noul an.

Potrivit informaţiilor oferite de către reprezentanţii Primăriei Oradea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, contribuabilii orădeni şi-au plătit în număr mult mai mare datoriile către buget. Astfel, cu 4% mai mulţi orădeni s-au prezentat la ghişeele Serviciului de Impozite şi Taxe pentru a-şi achita impozitul pe clădiri. Astfel, la bugetul local s-au încasat 20,7 milioane lei, reprezentând 56% din prevederea bugetară. Faţă de anul trecut, 13% mai mulţi orădenii şi-au achitat impozitul pe mijloacele de transport. Au fost vărsaţi la buget 6,8 milioane lei, gradul de încasare fiind de 53,7%. Şi la terenuri s-a înregistrat o situaţie similară, fiind vărsaţi 5,16 milioane lei, ce reprezintă 59% din execuţia bugetară, iar faţă de anul trecut gradul de colectare este cu 14% mai mult. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Economice au mai anunţat şi creşterea cu 39% a numărului de autorizaţii de construcţie eliberate până în prezent, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Din păcate, actuala administraţie locală nu pare să aprecieze efortul orădenilor care s-au grăbit să-şi achite, în mod exemplar, taxele. Gradul de colectare ridicat al taxelor locale nu pare să fie maximizat printr-o administrare eficientă, dovadă că pentru la anul conducerea Primăriei Oradea propune semnificative majorări de taxe şi impozite locale. Începând de ieri, pe site-ul Primăriei Oradea a fost postat, spre vizualizare, proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor locale pe anul 2011. Principala modificare îi vizează pe orădenii, persoane fizice, care de la anul vor plăti cu 5% mai mult pentru impozitul pe clădiri. De asemenea, proprietarii de terenuri agricole vor plăti cu 9% mai mult, în timp ce impozitul pe teren intravilan va creşte cu 4,5%. Totodată, de la anul va fi eliminată facilitatea acordată proprietarilor de apartamente care au realizat mansarde. Pe lângă majorările substanţiale la taxele auto, şoferii vor mai avea de suportat şi creşterile de până la 20% la abonamentele de parcări. Iar şirul veştilor proaste nu se opreşte aici. "Toate taxele gestionate de RAPAS vor creşte cu 14 până la 33%", a mai adăugat Biro Rozalia, viceprimarul Oradiei. Printre majorările ce vizează sectorul gestionat de RAPAS se numără taxele aplicate pentru cumpărarea unui loc de veci, cele pentru oficierea înmormântărilor, precum şi acele taxe aplicate celor care au câte o masă închiriată în piaţă.

Conducerea Primăriei Oradea a anunţat că pe data de 24 mai, de la ora 16.00, va avea loc o dezbatere publică pe marginea acestui proiect de hotărâre. Totodată, orădenii nemulţumiţi de propunerile administraţiei locale pot transmite şi ei punctul lor de vedere. Proiectul de hotărâre se va afla pe ordinea de zi a Consiliului Local Oradea ce se va reuni în şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii iunie.