Criza şi testul solidarităţii
În plină criză şi austeritate partidele de opoziţie duc mari dispute doctrinare. Cota unică desparte frăţia PSD-isto - PNL-istă fiind tratată în perspectiva soluţiilor anticriză. Ca şi cum asta e soluţia care ar combate criza. Criza trebuia combătută atunci când cei care s-au îmbogăţit de douăzeci de ani dimpreună cu clientelele lor au luat cu japca şi evident că n-au stat să aplice pe ce au luat nici cota unică şi nici pe cea progresivă. Din păcate, fenomenul a avut loc la nivelul întregii societăţi, sacul de ciment furat de pe şantierul comunist a rămas bine înfipt în subconştientul colectiv.
Aşa cum unii înghiţeau peştii cei mari, fiecare la nivelul lui a mai prins câte-o hamsie, ba o pensie de handicapat, ba pensionări pe caz de boală false, existând astfel familii întregi în care toţi trăiau din pensii false şi eventual din ceva spaţii închiriate. Probabil că vor ieşi şi ei în stradă să protesteze, au tot dreptul. E adevărat că măsurile ar trebui să ocolească veniturile mici şi poate în acest sens nu este târziu pentru un amendament, dar oricât de dureroase sunt ele se impun a fi luate, indiferent de coloratura politică a vreunui guvern. În acest context, pare inexplicabilă agitaţia opoziţiei social democrate de-a vântura ideea alegerilor anticipate. Până la urmă nu mai ştii ce să crezi, a cui e drama, a populaţiei sau a partidelor rămase în opoziţie. O să ajungem că n-o să mai ştim pe umărul cui să plângem. Mai ales că totul e prezentat de parcă cheia rezolvării crizei în România e una politică, de doctrină, cota unică versus cota progresivă, dreapta contra stânga. Orice guvern ar veni acum ar trebui să ia aceleaşi măsuri de austeritate. Din păcate, românii şi-n aceste momente grele fac ce ştiu ei să facă cel mai bine, de la Moromete încoace: politică. Problema este profundă şi trebuie privită în contextul european. Măsurile de stabilitate şi de control ale bugetelor naţionale propuse de Comisia Europeană caută să salveze euro. Această criză e pe cale să aducă o reformă în conceperea şi funcţionarea UE creând poate premisele pentru un nou început. Şi România e adusă, din nou, de această criză, în faţa unui posibil nou început. E teribil de frustrant să te uiţi în urmă şi să vezi douăzeci de ani irosiţi în care s-a umflat balonul bugetar, iar acum trebuie dezumflat. Din păcate, la noi, la români, orice reformă, orice nou început tinde să ofere în virtutea eşecurilor anterioare o anumită anxietate. Dar până la urmă o solidaritate va trebui să existe, dincolo de protestele îndreptăţite ale oamenilor. Degenerarea protestelor ar fi în detrimentul tuturor. Până şi poporul grec (ceea ce e complet fals, că n-a ieşit în stradă marea masă a poporului grec, iar actele de violenţe au aparţinut grupărilor extremiste), odată cu intrarea marelui împrumut, s-a liniştit. Partea proastă e însă dată de faptul că unii se vor sustrage acestei solidarităţi, ei sunt cei care, indiferent de partidele de unde provin, n-au fost solidari niciodată în aceşti douăzeci de ani decât cu contul lor.
Pentru ei nu vor putea exista niciodată reduceri şi impozitări. Pentru ei a se solidariza cu cei mulţi ar însemna acum a se autodenunţa, de asta nu vom vedea impozite pe marile averi sau fonduri de solidaritate. Dar chiar dacă sunt adevăruri dureroase, acum nu asta ar trebui să primeze, decontul vinovăţiilor - chiar dacă avem un talent imens la aşa ceva, încât am fi în stare, dacă ne-ar ataca cineva, să dăm vina unii pe alţii pentru provocarea inamicului în loc să ne unim forţele -, ci o solidaritate lipsită de panică şi isterie.
FIE PAINEA CAT DE REA, TOT VA IAU UN SFERT DIN EA !
Scrisoare deschisă adresată Domnului Traian Băsescu, Preşedintele României Domnule Preşedinte, În declaraţia făcută în data de 11.05.2010, aţi spus că sunteţi dispus să analizaţi orice soluţie alternativă, care să înlocuiască reducerea salariilor, pensiilor şi ajutoarelor sociale, fără să conducă, însă, la creşterea fiscalitătii, cu condiţia ca deficitul pe acest an să nu fie mai mare de 6,8% din PIB. Aţi cerut soluţii concrete, bazate pe cifre. Vă propun două soluţii care îndeplinesc condiţiile puse de dumneavoastră. Prima soluţie constă în reducerea cheltuielilor pentru achizitionarea de bunuri si servicii. Bunuri de folosinţă imediată sau de lungă durată. În primul trimestru al acestui an, valoarea acestor bunuri a fost egală cu 3,75 miliarde de euro. Într-un semestru, asta înseamnă 7,5 miliarde de euro. În semestrul 2 al acestui an, prin reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi prin reducerea cu 15% a pensiilor şi ajutoarelor sociale, se vor “economisi” 2,68 miliarde de euro. Putem lua aceşti 2,68 miliarde de la cheltuielile materiale, lăsând neschimbate salariile şi pensile. Putem, de exemplu, să amânam pe mai târziu proiectul e-Romania, în valoare de 0,5 miliarde de euro. Şi alte 4 de acelaşi fel. A doua soluţie. BNR ne-a anunţat că, la 31.03.2010, rezervele internaţionale ale României au ajuns la suma de 34,78 miliarde de euro. Nimeni şi nimic nu ne împiedica să luăm cei 2,68 miliarde din această rezervă. Cele două soluţii se pot aplica şi combinat. Ambele ne stau la dispoziţie pe termen scurt, pentru acest an. Pe termen mediu şi lung, trebuie să aplicăn LEGEA COJOCARU. În primul an de aplicare a acestei legi, în 2011, prin instituirea impozitului progresiv pe avere, vom colecta la Fondul Naţional de Despăgubiri şi Investiţii o sumă de circa 25 miliarde de euro, pe care îi vor primi cetaţenii ţării, îi vor investi şi vor crea 250.000 locuri de muncă, pentru cei care vor părăsi sectorul bugetar. În urmatorii 10 ani, prin aplicarea legii propuse, vom investi 440 miliarde euro şi vom crea 4,4 milioane de locuri de muncă. Îi vom aduce acasă pe toţi românii pribegi. Vom obţine cei 440 miliarde de euro prin oprirea hemoragiei de avuţie in afara ţării. In 2008, serviciul datoriei externe a depăşit suma de 40 miliarde de euro. În 2009, datoria externă a crescut, deci şi serviciul ei. În anul trecut, profituri reprezentând 60% din PIB nu au fost declarate şi nici impozitate. Dr. Constantin Cojocaru 19 mai 2010
1) Suspendarea şi arestarea lui Traian Băsescu. 2) Arestarea lui Emil Boc şi a tuturor membrilor acestui guvern - marionetă, care a împovărat ţara cu datorii insuportabile şi a desăvîrşit dezastrul. 3) Judecarea lor în regim de urgenţă, pentru înaltă trădare de ţară şi subminarea economiei naţionale. 4) Destituirea, imediată, a lui Mugur Isărescu şi a întregii conduceri a Băncii Naţionale a României. 5) Organizarea alegerilor anticipate, prezidenţiale şi parlamentare, cel mai tîrziu pînă la 1 august 2010. 6) Confiscarea marilor averi realizate prin fraudă şi constituirea unui Fond Naţional de Ajutorare a celor foarte săraci. 7) Îngheţarea salariilor şi a pensiilor, pînă la 31 decembrie, după care acestea vor creşte, fiindcă bani sunt. 8) Naţionalizarea PETROM, a Rompetrol, a ALRO Slatina, a Băncii Comerciale Române şi a altor active şi unităţi, care alimentau Bugetul de Stat. 9) Nu amnistie fiscală - ci recoltarea, drastică, a impozitelor marilor datornici, ceea ce va duce la lichidarea evaziunii fiscale. 10) Renunţarea la Acordul înrobitor cu FMI şi reorientarea economiei româneşti, de la "vampirii financiari" către alte surse de finanţare, în primul rînd către China - singura soluţie în momentul de faţă. Dacă nu vom proceda astfel, va fi jale mare. România nu e Grecia. E mai rău decît Grecia! Pe noi nu ne iartă nimeni.
Inscris perfect in tematica predilecta a propagandei PDL -iste ( aceea a culpabilizarii colective menita a estompa si depersonaliza vinovatiile individuale, lesne de identificat si de sanctionat ) articolul este un jalnic apel la supunere neconditionata, atitudine pe care, cei ce inca mai practicam exercitiul ratiunii, nu putem - deocamdata - decat sa - l respingem ! Guvernarea cu spatele la popor, ba chiar impotriva acestuia, il condamna pe despot la blestemul domniei in pustiu ; Cu alte cuvinte, pe cine mai conduce, ori pe cine mai reprezinta el, spre a mai putea fi urmat ?
in sfarsit o pozitie echilibrata, profesionista jurnalistic, lipsita de populisme iresponsabile. doar daca esti o hiena platita de moguli poti incita la isterie acum. masurile astea trebuiau luate oricum si nu e momentul de ciorovaiala politica ci de solidaritate, insa cred ca romanii pur si simplu nu stiu ce-i aia.
MA BOULE !!! CU CINE SPUI TU SA MA SOLIDARIZEZ, CU HOTII PE CARE - I PUPATI VOI IN FUND "intr -o solidaritate lipsită de panică şi isterie" ???
"...realitatea nu dă nici o şansă visării binelui. Pentru că instinctul şnapanilor face legea în junglă. Unde bogăţia este înşfăcată mereu de masculii dominanţi şi numai sărăcia devine bun al întregului popor. Şi aşa va fi în continuare, câtă vreme şi prostia de a le îngădui cioflingarilor să ne conducă este, la rându-i, tot bun al întregului popor" Dan Dumitrescu
Asemenea tuturor pupincuristilor si lautarilor cu pretentii "intelectuale" suficient de indoielnice pentru a fi doar iluzorii, acest BLIDar prea - plin de portocalia otrava a prostiei, be indeamna sa stam cuminti, ca e bine ce face "tatucul", ca numai el indica calea "dreapta", pe care noi sa o strabatem tacuti, pentru ca el DESTEPTUL NEAMULUI, sigur si fara echivoc este depozitarul secretelor fericirii noastre, pe care noi, astia, nu suntem capabili a o intui. Ramai tu, Blidarule sluga talpilor portocalii, continua sa lingi ( nu pot decat mictiona pe placerea ta ... ) si - ti doresc ca, din postura de idolatru propagandist sa ne lasi macar libertatea de a gandi si actiona nedirijati ! Tot mai evident, aceasta gazeta se afirma ca o vajnica tribuna a invatamantului politico - ideologic basescian egal ca profunzime, cu lipsa de scrupule, moralitate si ipocrizie a oricarei forme de sprijinire a oricarei dictaturi !!! Ne - am saturat, ar trebui sa eructam !