Nu bine s-a uscat cerneala de pe cele două contracte de aproape 97 milioane lei câştigate de firmele omului de afaceri Beniamin Rus, care au ca obiect asfaltare de străzi, parcări şi alei din Oradea, că primele nemulţumiri care reclamă calitatea proastă a lucrărilor au şi început să apară. Mai mult, mai marii Primăriei încep să se convingă că parteneriatul cu "Selina - Drumuri Bihor" va fi unul păgubos pentru imaginea actualei administraţii.

În timp ce artere importante din zona centrală a oraşului aşteaptă de ani buni să fie asfaltate, iar zeci de străzi din cartiere sunt încă la stadiul de pietriş, conducerea Primăriei Oradea a decis că prioritară este asfaltarea zonei din faţa Teatrului de Stat Oradea, dar şi a trotuarelor din centru, cu un evident scop propagandistic: să ştie tot orădeanul că "administraţia Bolojan" nu stă degeaba, iar "fimele de casă" îşi încasează banii pe drept.

De câteva zile, o altă aberaţie edilitară pare să se afle în atenţia municipalităţii: asfaltarea trotuarelor. "Norocoşii" beneficiari ai acestei iniţiative sunt locatarii de pe strada Nicolae Olahus.

Lucrări de mântuială
Din păcate, la câteva ore după ce muncitorii le-au întins asfaltul în faţa casei, riveranii au realizat că, de fapt, nu sunt chiar atât de... privilegiaţi. Lucrările de mântuială au avut darul să blocheze uşile garajelor, să înfunde şanţurile pluviale din trotuar, dar cel mai grav lucru este faptul că au fost acoperite cu covor asfaltic unele dintre gurile de gaz, cât şi capacele căminelor de apă. Fără borduri, lucrarea pare neterminată, iar pe alocuri asfaltul este deja fisurat. Locatarii s-au arătat indignaţi de modul în care angajaţii firmei şi-au făcut treaba. "Ne-au blocat uşa de la garaj. Soţul meu s-a luptat timp de patru ore cu ranga să înlăture acel asfalt turnat inutil. De asemenea, au astupat scurgerea pentru apă. Este o muncă făcută în dorul lelii, singurul scop al firmei este să-şi scoată banii", ne-a declarat Nicoleta Goga. Două case mai încolo, o altă vecină, pensionară, ne povesteşte cum toate gurile pentru gaz i-au fost acoperite odată cu turnarea covorului asfaltic. "Aici era şi un capac pentru apă. Mai erau şi două capace pentru gaz, care trebuie să rămână descoperite pentru a se putea verifica în cazurile de scurgeri de gaz. Acum le-au acoperit", ne-a declarat Bokas Maria. O altă pensionară de pe stradă a reclamat faptul că apa care vine prin burlane de pe case nu mai poate să se scurgă în stradă pentru că muncitorii au acoperit toate şanţurile din trotuar.

O greşeală din... eroare
Ieri, la faţa locului s-a prezentat şi un inspector al Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bihor. "Să pui asfalt peste nişte dale, care se află sau nu pe o fundaţie, este o greşeală. Peste un timp vor apărea fisuri. E o soluţie de moment. Sunt unele probleme de scurgere a apei. De asemenea, unele capace ar fi trebuit să fie ridicate la cotă şi apoi să se vină cu asfalt. Acum se va sparge în jurul capacelor, se vor ridica la cote şi apoi se va reveni din nou cu asfaltarea. Lucrarea nu e perfectă, e o improvizaţie, dar nu e niciun dezastru", ne-a declarat Cristina Diaconescu, inspector în cadrul IJC Bihor.
Şi beneficiarul lucrării, Primăria Oradea, a fost sesizată cu neregulile constatate. Deşi un inspector din cadrul Direcţiei Tehnice s-a deplasat în teren, acesta ne-a declarat că nu a constatat nimic şi ne-a sugerat să-i indicăm noi care sunt problemele!

În ceea ce-l priveşte pe directorul firmei Selina, Călin Roman, acesta ne-a sugerat să-i adresăm în scris toate sesizările noastre legate de acest aspect. Ceea ce am şi făcut, prin redactarea şi publicarea acest articol...